Ce ar însemna ieşirea Marii Britanii din UE pentru orientarea politică, îndeosebi pentru domeniul agricol puternic subvenţionat? Cercetătorii de la University of London au analizat Politica Agricolă Comună (PAC), fondată în 1962, cu scopul principal de a asigura alimentaţia populaţiei după război.
Până în ziua de astăzi, multe dintre reforme au determinat stabilirea altor ţeluri, însă oamenii de ştiinţă de la Food Policy Institute din cadrul universităţii londoneze au definit câteva puncte critice. Conform opiniei specialiştilor, PAC ar trebui să se focalizeze pe alte priorităţi, indiferent dacă Marea Britanie rămâne sau nu în UE.
PAC s-a modificat de-a lungul timpului, subvenţiile s-au redus, însă nu toate reformele se desfăşoară cu succes şi mai sunt multe probleme ce trebuie rezolvate, fiind necesare schimbări „radicale”.
Doar 10 din cele 198 de miliarde de euro pe care britanicii le cheltuiesc pentru achiziţionarea de alimente au fost folosite în agricultură, iar mulţi fermieri se bazează pe subvenţii.
Specialiştii sunt de părere că PAC este centrată pe agricultură şi recomandă pe viitor focalizarea acesteia pe sănătatea publică, ecosisteme şi o alimentaţie sănătoasă a consumatorilor. Urmările PAC asupra sănătăţii publice nu au fost luate destul în serios în anii trecuţi, sunt de părere cercetătorii britanici.
Politica agricolă ar trebui să fie, în secolul 21, o politică alimentară durabilă. Pentru ca această politică să se adapteze vremurilor, ea ar trebui să se ocupe de problematica actuală a alimentaţiei, dar şi de alte teme de importanţă europeană, precum reducerea emisiilor de CO2, reducerea consumului de apă, sănătatea publică şi satisfacţia consumatorilor.
Nu ştim însă dacă studiul a fost realizat pentru a determina o reformă în cadrul UE, pentru a stopa Brexit-ul, sau pentru a oferi câteva idei despre cum ar trebui modificată PAC după ieşirea Marii Britanii din UE.
sursa: agrarticker.de