Adama
Agreena
AGRICOVER

BRÂNZA DIN LAPTE DE OAIE CARE ESTE DE ASTĂZI PROTEJATĂ LA NIVEL EUROPEAN!

Publicat: 16 octombrie 2019 - 17:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL! „Telemeaua de Sibiu” a devenit astăzi, 16 octombrie, un produs protejat la nivel european.  Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a produsului în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), anunță Reprezentanța Comisiei Europene într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

„Telemeaua de Sibiu” este o brânză obținută din lapte de oaie și preparată timp de secole de baci. Telemeaua proaspătă are un gust dulce, dar în același timp ușor sărat, care devine mai intens și suculent atunci când brânza se maturează. În fiecare an, un număr mare de festivaluri și sărbători populare legate de creșterea oilor și producția acestui tip de brânză sunt organizate pentru a celebra produsul emblematic al regiunii sibiene.

telemea-sibiu-protejata_b


Cu noul ei statut, „Telemeaua de Sibiu” se alătură altor peste 1450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR).

Indicație geografică protejată (IGP)
Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.
Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.
În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

Vizualizat: 1876 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvențiilor APIA depinde de aceste lucruri! Mulți crescători de animale nu le știu!

Plata subvențiilor APIA depinde de aceste lucruri! Mulți crescători de animale nu le știu!

30 aprilie 2024 - 19:16

Ghidul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care prevede condiții de acordare a schemelor de plată din zootehnie pentru acest an lămurește termeni pe care mulți crescători de animale nu le știu. Aceste definiții au rol important în plata subvențiilor APIA.

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina

30 aprilie 2024 - 14:53

Fermierii polonezi anunță că toate pasajele rutiere de la frontiera dintre Polonia şi Ucraina au fost deblocate, ”pentru a nu face şi mai dificilă” situaţia ucrainenilor vizaţi în atacuri deosebit de intense ale armatei ruse.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 aprilie 2024 - 14:37

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu o lună a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-15 Investiții în exploatații pomicole, intervenție finanțată cu fonduri din Planul Strategic 2023 – 2027.

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

30 aprilie 2024 - 07:52

Dacă nu se găsesc bani pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri la instalarea ca șefi de exploatație, acest ajutor e posibil să mai fie acordat doar în 2028, deci în viitoarea politică agricolă comună, susține unul dintre consultanții fonduri europene. Banii s-au terminat.

Vremea în Săptămâna Mare!

Vremea în Săptămâna Mare!

29 aprilie 2024 - 20:52

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, anunță că vremea se schimbă chiar înainte de Paște.

Termenul de 10 zile care vă salvează subvenția APIA pe cap animal!

Termenul de 10 zile care vă salvează subvenția APIA pe cap animal!

29 aprilie 2024 - 20:14

Crescătorii de animale care se confruntă cu anumite situații considerate circumstanțe naturale pot să-și salveze subvențiile pe cap animal cu o singură condiție: să anunțe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în termen de 10 zile.

ANSVSA ASTĂZI! Practici frauduloase vânzare lapte și produse lactate!

ANSVSA ASTĂZI! Practici frauduloase vânzare lapte și produse lactate!

29 aprilie 2024 - 14:45

În intervalul 16 – 29 martie 2024, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus continuarea controalelor pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate comercializate pe piața din România.

Salariul unui tractorist, 15.000 de lei!

Salariul unui tractorist, 15.000 de lei!

29 aprilie 2024 - 14:05

Este nevoie de forță de muncă într-un sector vital al României: agricultura. Pentru prima dată de după Revoluție, salariile din domeniul agricol de la noi concurează cu cele din afară.

Săptămâna Mare a început pe 29 aprilie 2024. Semnificații și tradiții

Săptămâna Mare a început pe 29 aprilie 2024. Semnificații și tradiții

29 aprilie 2024 - 07:28

În 2024, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor începe luni, pe 29 aprilie, și se va încheia sâmbătă, pe 4 mai. În aceste zile, credincioșii rememorează pas cu pas calea urmată de Iisus Hristos pentru mântuirea omului și învingerea morții, cale care culminează cu evenimentul crucial al creștinismului: Învierea. Săptămâna Patimilor este ultima și, totodată, cea mai aspră săptămână a Postului Sfintelor Paști.

Termene plată APIA în luna mai!

Termene plată APIA în luna mai!

29 aprilie 2024 - 06:10

Subvenția APIA pe hectar aferentă anului de cerere 2023 care nu a intrat încă la plată este sprijinul cuplat pentru venit în sectorul vegetal. Pentru această subvenție, fermierii au termen 15 mai 2024 pentru depunerea unor documente la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Au început cu scarificatoare şi grape cu discuri - câteva sute de utilaje pe an şi au ajuns acum să producă o gamă largă de utilaje pentru prelucrarea solului, inclusiv pluguri şi prese de balotat, peste 5000 de utilaje pe an şi o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de euro. Pentru anul acesta, Maschio Gaspardo România are noi planuri de extindere a unităţii de producţie de la Chişineu-Criş şi promovarea printr-un utilajele sale în cadrul unui demo-tour în fermele din România.

Un interviu cu Paolo Rocchi, director general Maschio Gaspardo România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii