Precipitaţiile abundente căzute în ultima perioadă au distrus culturile agricole de pe o suprafaţă mai mică decât media anuală înregistrată în România, de circa 80.000- 100.000 hectare, anunţă reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
Evaluarea exactă a pagubelor va fi făcută numai după retragerea apelor de pe terenurile agricole afectate.
„Culturile însămânţate în toamnă arată bine până în prezent, chiar dacă în unele judeţe precum Mehedinţi, Gorj, Olt, Dolj sau Teleorman sunt anumite zone unde culturile, în special orzul, au fost distruse din cauza ploilor abundente, dar nu avem o suprafaţă care să ne îngrijoreze. An de an, din cauza îngheţului, ploilor sau secetei avem pierderi pe circa 80.000 - 100.000 hectare, însă, din estimările actuale, suprafeţele agricole distruse de precipitaţiile din această perioadă sunt mai mici decât media înregistrată anual în România. După ce se se va retrage apa de pe terenurile inundate vom putea face evaluări exacte în privinţa suprafeţelor calamitate”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.
Se dau ajutoare de minimis pentru pierderile din legumicultură
Secretarul de stat a adăugat că, săptămâna viitoare, Ministerul Agriculturii va finaliza centralizarea datelor privind serele şi solariile distruse din cauza grindinei, după care se va stabili valoarea ajutoarelor acordate, printr-o schemă de minimis, producătorilor afectaţi.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în toamna lui 2013 au fost însămânţate 2,87 de milioane hectare cu culturi agricole, din care cu grâu, secară şi triticale circa 2,12 milioane hectare, cu orz - 272.688 hectare, orzoaică - 86.646 hectare şi rapiţă - 383.551 hectare.