2015 va fi un an care va duce la creşterea preţurilor şi mă bazez pe temperaturile scăzute din SUA, pe temperaturile scăzute din Rusia şi conflictul regional cu Ucraina, este de părere Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
„Cred că 2015 va fi un an care va duce la creşterea preţurilor şi mă bazez pe temperaturile scăzute din SUA, fără zăpadă, pe temperaturile scăzute din Rusia şi conflictul regional cu Ucraina, ceea ce nu le-a permis să cultive la fel ca înainte, dar şi pe diminuarea suprafeţelor cultivate cu rapiţă în România, în Marea Britanie şi în Germania”, a spus Botănoiu într-un interviu acordat Agerpres.
Important este însă şi ce se va întâmpla cu preţul petrolului, „pentru că va atrage după el şi preţul uleiurilor vegetale, iar acestea sunt strict legate de evoluţia cerealelor. Dacă preţul grâului creşte, se menţine după el şi preţul orzului sau al porumbului. Sigur, 2015 va fi un an altfel”, a adăugat secretarul de stat.
Băltirile, motiv de îngrijorare
În ceea ce priveşte starea culturilor la această dată, Botănoiu spune că „va trebui să mai aşteptăm să vedem ce se va întâmpla când se va topi întreaga zăpadă, ce se va întâmpla cu suprafeţele care băltesc în zonele joase. Deocamdată nu au fost probleme majore, ci doar probleme locale şi unde am putut da o mână de ajutor, noi am făcut-o, prin ANIF. De anul trecut din noiembrie şi până acum nu au fost sub 100 de pompe care să nu funcţioneze pentru scoaterea apei din zonele afectate. Repet, apa este importantă în agricultură, dar din păcate nu este repartizată uniform”, a precizat acesta.
La jumătatea lunii aprilie putem avea avea o imagine a anului agricol
Deşi până la această dată plantele nu au avut prea mult de suferit din cauza gerului, riscurile nu au dispărut, întrucât până în aprilie pot apărea surprize neplăcute. „Cred că este important să vedem cum ies plantele din iarnă, undeva pe la jumătatea lunii aprilie, şi abia atunci putem avea avea o imagine a anului agricol, pentru că îngheţul şi dezgheţul duc la 'descălţarea' plantelor, le afectează. Gerul din decembrie şi ianuarie nu a afectat foarte tare plantele pentru că am avut şi zăpadă şi nu a fost o perioadă lungă de timp. Acum, nu sunt probleme nici la pomii fructiferi, pentru că ei se află în stare latentă”, apreciază Daniel Botănoiu.