Adama
Agreena
AGRICOVER

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

Publicat: 10 iulie 2024 - 14:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Boala limbii albastre este o afecțiune virală gravă care afectează în principal animalele rumegătoare, cum ar fi oile și bovinele. Cauzată de un virus din genul Orbivirus, boala se răspândește prin înțepăturile unor insecte hematofage și poate duce la pierderi economice semnificative în sectorul zootehnic.

Din cauza impactului major asupra sănătății animalelor și a industriei agricole, înțelegerea modului de transmitere, a simptomelor, metodelor de diagnosticare, tratamentului și prevenției este esențială pentru fermieri și veterinari deopotrivă.

Ce este boala limbii albastre?
Boala limbii albastre (BTV) este o boală infecțioasă, non-contagioasă, care afectează în principal oile, dar poate infecta și alte rumegătoare, cum ar fi caprele, bovinele și cerbii. Virusul este transmis prin înțepătura unor insecte hematofage din genul Culicoides, cunoscute sub numele de țânțari negri. Odată infectate, animalele pot prezenta o varietate de simptome, de la febră și inflamarea mucoaselor până la cianoză (culoare albăstruie) a limbii, de unde provine și numele bolii. Boala limbii albastre este deosebit de periculoasă pentru industria zootehnică, datorită mortalității ridicate în rândul oilor și impactului economic pe care îl generează. În unele cazuri, animalele infectate pot deveni purtătoare cronice ale virusului, contribuind astfel la răspândirea continuă a acestuia.

crescatori-vaci_b

Modul de transmitere a bolii
Transmiterea bolii limbii albastre se realizează în principal prin intermediul înțepăturilor de insecte din genul Culicoides, care acționează ca vectori biologici. Virusul nu se transmite direct de la un animal la altul, ci necesită prezența acestor insecte pentru a fi răspândit. Culicoides sunt mici țânțari negri care se hrănesc cu sângele animalelor, iar atunci când mușcă un animal infectat, preiau virusul pe care îl pot transmite ulterior altor animale prin următoarele înțepături. Transmiterea poate fi influențată de factori climatici, precum temperatura și umiditatea, care afectează populațiile de Culicoides. De asemenea, migrația animalelor infectate poate contribui la răspândirea bolii în noi regiuni, făcând controlul acesteia o provocare continuă pentru autoritățile veterinare.

Semnele și Simptomele bolii limbii albastre
Boala limbii albastre prezintă o gamă largă de simptome la vaci, care pot varia în funcție de severitatea infecției. În general, simptomele includ febră ridicată, salivare excesivă și stare de letargie. Inflamația mucoaselor orale și nazale este frecventă, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație și alimentație. Vacile pot dezvolta edeme la nivelul capului și gâtului, iar în cazuri severe, acestea pot prezenta ulcerații pe limba și mucoasele bucale, deși cianoza limbii, caracteristică bolii la oi, este mai rar întâlnită la vaci. Alte simptome pot include conjunctivită și secreții oculare. Șchiopăturile sunt, de asemenea, comune, datorită inflamației la nivelul copitelor.

Deși mortalitatea la vaci este relativ scăzută, boala poate reduce semnificativ producția de lapte și poate afecta greutatea și sănătatea generală a animalelor. Identificarea timpurie și gestionarea adecvată a simptomelor sunt esențiale pentru a minimiza impactul bolii.

Metode de diagnosticare
Diagnosticul bolii limbii albastre la bovine se bazează pe observarea simptomelor clinice și confirmarea prin teste de laborator. Testele de diagnostic includ reacția de polimerizare în lanț (PCR) pentru detectarea materialului genetic viral și testele serologice pentru identificarea anticorpilor specifici. Este esențială confirmarea de laborator pentru a distinge boala limbii albastre de alte afecțiuni cu simptome similare.

Tratamentul bolii limbii albastre
În prezent, nu există un tratament specific antiviral pentru boala limbii albastre. Gestionarea bolii se concentrează pe îngrijirea intensă a vacilor infectate, care poate include administrarea de antiinflamatoare pentru reducerea inflamației și ameliorarea durerii, precum și îngrijiri veterinare pentru prevenirea infecțiilor secundare. Hidratarea adecvată și asigurarea unei nutriții corespunzătoare sunt, de asemenea, importante pentru recuperarea animalelor afectate.

Prevenția și controlul bolii limbii albastre
Prevenția și controlul bolii limbii albastre implică măsuri de reducere a expunerii vacilor la vectori. Acestea includ utilizarea de insecticide, plasarea de plase de protecție și gestionarea habitatului pentru a reduce populațiile de Culicoides. Monitorizarea și controlul mișcărilor animalelor sunt, de asemenea, cruciale pentru prevenirea răspândirii bolii. În zonele endemice, vaccinarea vacilor este o strategie cheie pentru prevenirea infecțiilor.

Vaccin contra bolii limbii albastre
Vaccinarea este o metodă eficientă de prevenire a bolii limbii albastre la vaci. Există mai multe tipuri de vaccinuri disponibile, inclusiv vaccinuri inactivate și vaccinuri atenuate. Vaccinurile inactivate conțin virusul ucis și necesită adesea mai multe doze pentru a conferi imunitate pe termen lung. Vaccinurile atenuate, care conțin virusul viu, dar slăbit, pot oferi o protecție mai durabilă după o singură administrare, dar există riscul de reactivare a virusului.

Eficacitatea vaccinării depinde de utilizarea corectă și de acoperirea vaccinală adecvată în populațiile de vaci susceptibile. Programele de vaccinare trebuie să fie adaptate specific pentru fiecare regiune, luând în considerare tipurile de tulpini virale prezente și perioada de activitate a vectorilor. Vaccinarea nu numai că protejează vacile individuale, dar contribuie și la imunitatea de grup, reducând astfel riscul de epidemii majore. Autoritățile veterinare recomandă adesea vaccinarea în zonele cu risc ridicat și în regiunile în care boala a fost detectată anterior, pentru a preveni reintroducerea și răspândirea virusului.

Așadar, boala limbii albastre reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea bovinelor și pentru industria agricolă, având potențialul de a provoca pierderi economice considerabile. Prin implementarea unor strategii adecvate de prevenție și control, fermierii și autoritățile veterinare pot limita răspândirea bolii și proteja efectivele de vaci, asigurând astfel sustenabilitatea și succesul pe termen lung al sectorului zootehnic. Informații Asociația Aberdeen Angus

Vizualizat: 429 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

Ajutor de stat pentru micii fermieri APROBAT ACUM!

20 iulie 2024 - 08:54

Comisia Europeană aprobă suplimentarea bugetului și modificarea unei scheme de ajutor de stat din România pentru sprijinirea micilor fermieri, producători de tomate și usturoi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

Oficial! Subvenții APIA cap animal, hectar plătite ACUM!

20 iulie 2024 - 07:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 15 – 18.07.2024, plăți în suma totală de 60.916.552,77 lei (12.293.703,23 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), cofinantare din FEGA (BN2), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

Pășunile care sunt scoase din circuitul agricol!

19 iulie 2024 - 10:28

Legea pășunilor se modifică. O parte din pășuni sunt scoase din circuitul agricol pentru a putea fi folosite la producerea energiei electrice. Ce se întâmplă cu aceste suprafețe, pe unele din ele sunt amenajamente pastorale?

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

Pășunați oi/capre, vaci, dar câștigați și bani serioși din pășune! Modificare ACUM la legea pășunilor!

19 iulie 2024 - 08:50

Crescătorii de animale pot câștiga bani din pășuni, pe lângă subvenția APIA pe hectarul de pășune, dacă utilizează pășunea în sistem dual. Adică, pentru pășunat animale, dar o parte pentru activități de producere a energiei electrice. Se modifică legea, Ministerul Agriculturii a postat joi, pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de hotărâre de Guvern.

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

Fraudă uriașă din subvenții pentru sere fantomă!

18 iulie 2024 - 20:52

Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune penală împotriva unei persoane acuzate că a obţinut ilegal aproape 2 milioane EUR din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) spunând că vrea să construiască sere pentru căpşuni şi salată în comuna Bălanu din judeţul Giurgiu, informează un comunicat EPPO.

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

AFIR: Bani virați ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

18 iulie 2024 - 19:09

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024 beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 360,9 milioane de euro (360.890.428,72 €). Din valoarea achitată, 308,7 milioane reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar diferența de 52,2 milioane de euro provine de la Bugetul Național.

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

Crescător de vaci: De doi ani merg pe pierdere chiar dacă vând vacile la export!

18 iulie 2024 - 14:32

Un crescător de vaci din comuna Săulești, județul Gorj, vrea să renunțe la ferma de vaci. De doi ani merge în pierdere, spun crescătorul, chiar dacă vacile le vinde la export. Crescătorul a fost nevoit să caute forță de muncă tocmai în Nepal. Fermierul și-a deschis, în paralel, o altă afacere.

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

Decizie Guvern ASTĂZI: Listă subvenții majorate crescători animale, fermieri!

18 iulie 2024 - 14:16

În ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

Fermierul Muscă: Avem producții record la hectar anul ăsta, deosebit de rentabile!

18 iulie 2024 - 13:00

Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici Arad, a declarat astăzi că a obținut producții record la hectar anul acesta, rentabile, astfel încât și-a răsplătit angajații. Ziua de muncă în fermele conduse de Muscă este plătită cu 600 de lei.

Apicultori, prezentați-vă urgent la APIA!

Apicultori, prezentați-vă urgent la APIA!

18 iulie 2024 - 09:13

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță apicultorii că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii