Adama
Vinasa Rompak

Blănculescu: Recoltele agricole bune din 2011 nu vor aduce venituri mai mari fermierilor

Publicat: 04 august 2011 - 11:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu toate că România a înregistrat recolte bune în acest an, acestea nu vor suplimenta cu mult veniturile fermierilor români, cu excepţia marilor latifundiari, a declarat, Ionel Blănculescu, preşedintele societăţii Consultanţă şi Investigaţii Financiare, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.

„Sunt de-a dreptul surprinzătoare, dacă nu cinice, afirmaţiile şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, care leagă reducerea inflaţiei de recolta agricolă foarte bună, ce va fi, probabil, înregistrată în acest an. La prima vedere, raţionamentul înaltului oficial FMI ar rezulta din aşa zisa teorie a corelaţiilor. Dar, la o mai atentă analiză se observă că de fapt acesta se bazează pe o altă teorie economică, şi anume teoria paradoxului, care funcţionează în managementul agricol, potrivit căreia în anii foarte buni agricoli, ţăranii sărăcesc. Din punct de vedere economic, la o ofertă foarte mare de produse agricole, specific anilor buni agricoli, preţul acestora scade foarte mult, ţăranii neputând să obţină nici măcar banii investiţi în producţia obţinută, înregistrând pierderi, iar o parte a producţiei acestora nevândută, fiind aruncată. La acest aspect se referă oficialul FMI, un an agricol foarte bun va conduce la efectele de mai sus, masă monetară atrasă în comerţul cu produse agricole fiind mai mică, deoarece pentru aceasta cumpărătorii oferă bani mai puţini, influenţând pozitiv inflaţia. Cinic, însă adevărat”, a explicat analistul economic.

Ionel Blănculescu consideră că intervalul de variaţie a inflaţiei pentru anul 2011 se va situa între 5,9-6,3% în 2011, dacă nu se va întâmpla ceva deosebit pe plan mondial. „Din calculele paralele cu Institutul Naţional de Statistică, pe care le-am efectuat, extrapolând situaţia internaţională din primele 7 luni ale anului, dacă nu se va întâmpla ceva deosebit pe plan mondial, cu toate că am mari rezerve că nu se va întâmpla, intervalul de variaţie a inflaţiei pentru anul 2011 se va situa între 5,9% şi 6,3%. Dacă din motive externe inflaţia va fi inflamată pe plan mondial, atunci graficul ar putea fi extins spre 7%. De exemplu, în opinia mea, dupa aprobarea creşterii plafonului de îndatorare ale SUA, cu 2.400 miliarde dolari, această mare sumă de bani suplimentară, aruncată în mod iresponsabil pe piaţa americană, se va transforma în export de inflaţie în întreaga lume, inclusiv în România.  În acelaşi sens, este posibil ca protestele din lumea arabă să se extindă în Arabia Saudită, principalul furnizor mondial de ţiţei, şi ca urmare preţul barilului să urce din nou la 140-150 dolari pe baril, cu influenţe directe pe creşterea inflaţiei”, a afirmat Ionel Blănculescu.

Monede_b

Şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, a declarat la finalul misiunii FMI în România că inflaţia va continua să scadă în lunile următoare datorită recoltelor agricole bune înregistrate de România în acest an. „Inflaţia a început să scadă şi ne aşteptăm ca această scădere să continue în lunile următoare pe fondul unei recolte bune înregistrate în acest an de România. Cu toate acestea, este probabil ca inflaţia principală să se menţină peste intervalul ţintit de BNR de 5%”, a precizat Jeffrey Franks.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2044 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii