KWS+
Reclama header after big part 2

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

Publicat: 25 mai 2020 - 20:46
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

OF, PĂȘUNEA MEA! AGROINFO este asaltat zilnic de o avalanșă de mesaje venite de la crescătorii români de animale nemulțumiți, furioși, necăjiți că au animale, cu zecile, cu sutele, dar nu au o palmă de pășune, nu au unde să-și pășuneze animalele, sau primăriile le-au atribuit o bucată prea mică de pășune și ei au animale care depășesc de vreo trei ori încărcătura.

Scandalul mocnește aproape în fiecare comună din pricina pășunii. E bătaie între crescătorii de animale pentru un petec de pășune. Unde primăriile nu mai au palmă de pășune, crescătorii rămași fără amenință că-și vor dona animalele statului român sau că le vor duce la primărie, abator pentru că nu au unde să le pășuneze. Unii dintre ei ajung chiar să ceară ca primăria să anuleze contractele de închiriere a pășunii încheiate cu alți crescători. Sunt contracte de închiriere cu o durată de 7 ani și chiar de 10 ani. În astfel de situații, primăriilor le trebuie motive serioase și bune argumente ca să anuleze un contract încheiat cu un crescător.

În alte localități, pășunile sunt închiriate de asociațiile crescătorilor de animale, iar crescătorii care nu sunt membri în asociație nu pot pășuna acolo.  Scandalul iese și în interiorul asociațiilor din pricina subvenției pentru pășune încasată de asociație de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Asociația decide să investească subvențiile în amenajarea pășunii sau, se mai întâmplă, în achiziția de utilaje agricole. Nu-i bine! De ce nu împarte banii între crescătorii de animale?!

Neobișnuit, dar sunt crescători de ovine care ne-au spus că au unde să-și pășuneze animalele, sunt lăsați de asociațiile crescătorilor din localitate să pășuneze, chiar dacă nu sunt membri în asociație, nu li se percepe chirie pe hectarul de pășune, dar tot nemulțumiți sunt. De ce? Pentru că asociația nu a curățat pășunea.

Sunt și situații în care pășunea aparține unui composesorat, e proprietatea composesoratului. Unii crescători așteaptă de la composesorat atribuire directă. Păi, cum să le facă parte composesoratul din pășunea proprietate?! Composesoratul nu e primărie! Crescătorii care vor să-și pășuneze acolo animalele au, de obicei, înțelegeri verbale cu composesoratul. Vă lăsăm să pășunați, dar ne asigurați încărcătura cu animale pentru subvenția APIA. Și-n aceste situații iese cu scandal. De ce încasează composesoratul subvenția pe pășune și crescătorul nu vede un leu?!

În alte colțuri de țară, suprafața de pășune este mai mică decât cererea. Concret, pe o pășune zgârcită se bat zeci de crescători. În astfel de cazuri, permite și legea, primăria organizează licitație. La licitație iese balamuc. Sunt comune unde chiria pe un hectar de pășune a ajuns la 1.000 de euro! Cum să dai 1.000 de euro pe chirie?! Mai bine-ți cumperi pășune!

În comuna Vermeș din județul Caraș Severin redevența sau chiria pe hectarul de pășune a ajuns la 4.050 de lei/ha/an, ne spune crescătoarea de ovine Claudia Horak.

Dacă ați putea să mă ajutați și pe mine, am 500 de ovine și nu am pășune unde sa le țin, aș vrea să le donez statului român! Este pășune dar nu vrea primarul să îmi dea Am licitat anul trecut și s-a ajuns la licitație la 4050 de lei pe ha. Cel care a câștigat licitația nu a plătit suma datorată în urma licitației și tot pășunează cu animalele acolo! Ne-a scris Claudia Horak. Ba mai mult, respectivul sau primăria ar fi împrejmuit cu gard electric pășunea, ar fi închis drumurile de acces, ca nu cumva să intre acolo alte animale.

Crescătorul de animale Ion Iulian Lascu din județul Gorj vrea să se judece cu primăria pentru pășune.

Pășunea respectivă, este vorba despre un islaz comunal, nu a fost concesionată, nici o suprafață de nimeni. Aștept răspunsul lor oficial și dacă este negativ mă gândesc să-i acționez în instanță! Dacă fiecare am avea bucătica noastră, am putea să o pășunăm și să o administrăm mult mai eficient, dar din păcate unii primari nu sunt în asentiment cu fermierii. Ne-a scris Ion Iulian Lascu.

Nici în comuna Gănești, județul Mureș, cei de la primărie nu sunt în asentimentul fermierilor. Aici, crescătorul de ovine Ion Părău și alți doi oieri se simt nedreptățiți pe criterii etnice. Greu să credem așa ceva, iar acest motiv e o noutate în toată bătălia asta pentru pășunea din România.

O pășune de ce se închiriază  sau se licitează? Pe ce bază  o închiriază  fermierul pentru a pășuna sau pentu a se face loc arabil? Unu la mână, doi la mână, dacă-ți expiră contractul de 10 ani pe pășune și s-o dat  ordonanța  de urgență să se bage pășunile  prin atribuire directă și ai încărcătura de animale și ți-ai plătit pășunea la timp (chiria pentru pășune n.r.) ți  se poate da prin atribuire  directă  sau ți  se poate refuza pășunea?  Nu știu, întreb. Trei la mână,  am studiat ordonanța de urgență și specifică  clar că odată ce fermierul își vinde animalele, pășunea respectivă se bagă în licitație.  Patru la mână, în ultimii ani, pășunile or fost  toate la fel,  mă refer  la suma de bani (chirie n.r.) și acuma, cu atribuirea, se fac diferențe de prețuri. Nu mă pot exprima  cum și de ce. Cinci la mână, nu pot să-mi dau seama cum o primărie mică, cu un număr de 2.000 de locuitori, are așa putere să discrimineze fermierii?! Adică la fermieri  maghiari  le dă pășune  prin atribuire  directă și la fermierii români nu le mai dă pășune  prin atribuire directă. Care ar fi soluția?  Ne-a scris oierul Ion Părău. Crescătorul de ovine ne-a mai spus că i se dă voie să pășuneze, dar nu are încă un contract cu primăria și că a crescut chiria în această primăvară. Era 75 de lei/ha/an și acum ar fi crescut chiria de vreo patru ori. Ciobanul nostru mai este nemulțumit pentru că o parte dintr-o pășune bună ar fi fost transformată în teren arabil.

Sunt și crescători care ne-au spus că și-au vândut o parte din animalele tot din cauză de pășune. Că pășunea ar fi fost dată unora care ori au puține animale, ori deloc. Că s-ar fi trucat licitații sau nu ar fi fost anunțate la timp și crescătorii nu au știut când să se prezinte. Sunt și licitații unde se bat crescătorii în prețuri încât chiria pe hectar urcă până la cer. Care ar fi soluția? Întreabă oierul Ion Părău și e bună întrebarea. Care ar fi soluția când ai o turmă de ovine, zeci de vaci, nu ai pășune și nicio speranță că o vei primi curând de la primărie? Cine va pune ordine pe pășunea din România sau așa ceva e imposibil pentru că mereu se va găsi un crescător de animale care să fie nemulțumit?Vizualizat: 6228 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA OVINE ȘI CAPRINE!

15 ianuarie 2021 - 08:50

MESAJE DE LA FERMIERI. Mai mulți crescători de ovine ne întreabă dacă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020. AGROINFO nu lasă fără răspuns nicio întrebare primită de la fermieri. Vă spunem în ce stadiu se află, în acest moment, plata acestei subvenții cuvenită crescătorilor de animale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

MINISTRUL OROS: BAZĂ REALĂ DE DATE CU NUMĂRUL DE ANIMALE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 ianuarie 2021 - 13:30

SUBVENȚII PLĂTITE DOAR CELOR CARE AU ANIMALE ȘI CELOR CARE LUCREAZĂ PĂMÂNTUL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se lucrează intens la finalizarea unei baze reale de date cu numărul de animale din România, pentru care se vor plăti anul acesta subvenții APIA. De asemenea, șeful de la Agricultură a mai anunțat că subvențiile pe hectar de anul acesta vor ajunge doar la cei care lucrează pământul.

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

SUBVENȚIA APIA PENTRU OVINE DE CARE BENEFICIAZĂ CRESCĂTORII ROMÂNI DE OI ȘI-N ANUL 2021!

14 ianuarie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Un crescător de ovine ne-a întrebat, printr-un mesaj transmis către AGROINFO, care este subvenția de care beneficiază în anul 2021 de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru cele 80 de oi pe care le deține. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile esențiale cu ajutorul cărora puteți obține subvenții APIA în acest an.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

14 ianuarie 2021 - 10:38

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 14 - 20 Ianuarie 2021!

14 ianuarie 2021 - 10:09

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ciba
|
05. 27, 2020. Wednesday 10:27
Ce putem face daca ne aflam in una din aceste situatii? Primaria poate atribuii direct pasune doar unei persoane? Eu am facut cerere si astept raspuns, dar nu imi cunosc pe deplin drepturile. Ce ma sfatuiti?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016.

„Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone.

Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii