Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

Publicat: 25 mai 2020 - 20:46
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

OF, PĂȘUNEA MEA! AGROINFO este asaltat zilnic de o avalanșă de mesaje venite de la crescătorii români de animale nemulțumiți, furioși, necăjiți că au animale, cu zecile, cu sutele, dar nu au o palmă de pășune, nu au unde să-și pășuneze animalele, sau primăriile le-au atribuit o bucată prea mică de pășune și ei au animale care depășesc de vreo trei ori încărcătura.

Scandalul mocnește aproape în fiecare comună din pricina pășunii. E bătaie între crescătorii de animale pentru un petec de pășune. Unde primăriile nu mai au palmă de pășune, crescătorii rămași fără amenință că-și vor dona animalele statului român sau că le vor duce la primărie, abator pentru că nu au unde să le pășuneze. Unii dintre ei ajung chiar să ceară ca primăria să anuleze contractele de închiriere a pășunii încheiate cu alți crescători. Sunt contracte de închiriere cu o durată de 7 ani și chiar de 10 ani. În astfel de situații, primăriilor le trebuie motive serioase și bune argumente ca să anuleze un contract încheiat cu un crescător.

În alte localități, pășunile sunt închiriate de asociațiile crescătorilor de animale, iar crescătorii care nu sunt membri în asociație nu pot pășuna acolo.  Scandalul iese și în interiorul asociațiilor din pricina subvenției pentru pășune încasată de asociație de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Asociația decide să investească subvențiile în amenajarea pășunii sau, se mai întâmplă, în achiziția de utilaje agricole. Nu-i bine! De ce nu împarte banii între crescătorii de animale?!

Neobișnuit, dar sunt crescători de ovine care ne-au spus că au unde să-și pășuneze animalele, sunt lăsați de asociațiile crescătorilor din localitate să pășuneze, chiar dacă nu sunt membri în asociație, nu li se percepe chirie pe hectarul de pășune, dar tot nemulțumiți sunt. De ce? Pentru că asociația nu a curățat pășunea.

Sunt și situații în care pășunea aparține unui composesorat, e proprietatea composesoratului. Unii crescători așteaptă de la composesorat atribuire directă. Păi, cum să le facă parte composesoratul din pășunea proprietate?! Composesoratul nu e primărie! Crescătorii care vor să-și pășuneze acolo animalele au, de obicei, înțelegeri verbale cu composesoratul. Vă lăsăm să pășunați, dar ne asigurați încărcătura cu animale pentru subvenția APIA. Și-n aceste situații iese cu scandal. De ce încasează composesoratul subvenția pe pășune și crescătorul nu vede un leu?!

În alte colțuri de țară, suprafața de pășune este mai mică decât cererea. Concret, pe o pășune zgârcită se bat zeci de crescători. În astfel de cazuri, permite și legea, primăria organizează licitație. La licitație iese balamuc. Sunt comune unde chiria pe un hectar de pășune a ajuns la 1.000 de euro! Cum să dai 1.000 de euro pe chirie?! Mai bine-ți cumperi pășune!

În comuna Vermeș din județul Caraș Severin redevența sau chiria pe hectarul de pășune a ajuns la 4.050 de lei/ha/an, ne spune crescătoarea de ovine Claudia Horak.

Dacă ați putea să mă ajutați și pe mine, am 500 de ovine și nu am pășune unde sa le țin, aș vrea să le donez statului român! Este pășune dar nu vrea primarul să îmi dea Am licitat anul trecut și s-a ajuns la licitație la 4050 de lei pe ha. Cel care a câștigat licitația nu a plătit suma datorată în urma licitației și tot pășunează cu animalele acolo! Ne-a scris Claudia Horak. Ba mai mult, respectivul sau primăria ar fi împrejmuit cu gard electric pășunea, ar fi închis drumurile de acces, ca nu cumva să intre acolo alte animale.

Crescătorul de animale Ion Iulian Lascu din județul Gorj vrea să se judece cu primăria pentru pășune.

Pășunea respectivă, este vorba despre un islaz comunal, nu a fost concesionată, nici o suprafață de nimeni. Aștept răspunsul lor oficial și dacă este negativ mă gândesc să-i acționez în instanță! Dacă fiecare am avea bucătica noastră, am putea să o pășunăm și să o administrăm mult mai eficient, dar din păcate unii primari nu sunt în asentiment cu fermierii. Ne-a scris Ion Iulian Lascu.

Nici în comuna Gănești, județul Mureș, cei de la primărie nu sunt în asentimentul fermierilor. Aici, crescătorul de ovine Ion Părău și alți doi oieri se simt nedreptățiți pe criterii etnice. Greu să credem așa ceva, iar acest motiv e o noutate în toată bătălia asta pentru pășunea din România.

O pășune de ce se închiriază  sau se licitează? Pe ce bază  o închiriază  fermierul pentru a pășuna sau pentu a se face loc arabil? Unu la mână, doi la mână, dacă-ți expiră contractul de 10 ani pe pășune și s-o dat  ordonanța  de urgență să se bage pășunile  prin atribuire directă și ai încărcătura de animale și ți-ai plătit pășunea la timp (chiria pentru pășune n.r.) ți  se poate da prin atribuire  directă  sau ți  se poate refuza pășunea?  Nu știu, întreb. Trei la mână,  am studiat ordonanța de urgență și specifică  clar că odată ce fermierul își vinde animalele, pășunea respectivă se bagă în licitație.  Patru la mână, în ultimii ani, pășunile or fost  toate la fel,  mă refer  la suma de bani (chirie n.r.) și acuma, cu atribuirea, se fac diferențe de prețuri. Nu mă pot exprima  cum și de ce. Cinci la mână, nu pot să-mi dau seama cum o primărie mică, cu un număr de 2.000 de locuitori, are așa putere să discrimineze fermierii?! Adică la fermieri  maghiari  le dă pășune  prin atribuire  directă și la fermierii români nu le mai dă pășune  prin atribuire directă. Care ar fi soluția?  Ne-a scris oierul Ion Părău. Crescătorul de ovine ne-a mai spus că i se dă voie să pășuneze, dar nu are încă un contract cu primăria și că a crescut chiria în această primăvară. Era 75 de lei/ha/an și acum ar fi crescut chiria de vreo patru ori. Ciobanul nostru mai este nemulțumit pentru că o parte dintr-o pășune bună ar fi fost transformată în teren arabil.

Sunt și crescători care ne-au spus că și-au vândut o parte din animalele tot din cauză de pășune. Că pășunea ar fi fost dată unora care ori au puține animale, ori deloc. Că s-ar fi trucat licitații sau nu ar fi fost anunțate la timp și crescătorii nu au știut când să se prezinte. Sunt și licitații unde se bat crescătorii în prețuri încât chiria pe hectar urcă până la cer. Care ar fi soluția? Întreabă oierul Ion Părău și e bună întrebarea. Care ar fi soluția când ai o turmă de ovine, zeci de vaci, nu ai pășune și nicio speranță că o vei primi curând de la primărie? Cine va pune ordine pe pășunea din România sau așa ceva e imposibil pentru că mereu se va găsi un crescător de animale care să fie nemulțumit?Vizualizat: 6095 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 19:07

ANUNȚ OFICIAL! Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) pregătește demararea lucrărilor pentru încă 7 noi platforme pentru gunoiul de grajd și pentru o stație de compostare, anunță Ministerul Mediului într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

22 octombrie 2020 - 17:45

COMUNICAT. Agroland a preluat recent activitatea platformei Avicola Mihăilești, producător de ouă de consum și pui de o zi, care include șase ferme, aflate pe o suprafață de 30 ha, în județul Giurgiu, anunță un comunicat Agroland transmis pentru AGROINFO.

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

22 octombrie 2020 - 10:15

COMUNICAT. Președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, participă, în perioada 19-23 octombrie 2020, în judeţul Ialomiţa, la un amplu Exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare, exercițiu prezidat de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 08:48

PLĂȚI CRESCĂTORI DE ANIMALE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenul limită, 30 octombrie 2020, pentru depunerea actelor justificative pentru ajutorul de care beneficiază crescătorii de animale acordat pe Măsura 14 - plăți în favoarea bunăstării animalelor. APIA anunță și data când se vor face aceste plăți.

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

22 octombrie 2020 - 07:59

VOTUL DECISIV. Europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, spune că noua Politică Agricolă Comună va pune o presiune enormă pe umerii greu încercaților fermieri români. Amendamentele depuse pe ultima sută de metri la regulamente impun restricții financiare, alungă tinerii din sate și pedepsesc fermierii pentru doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura.

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

21 octombrie 2020 - 19:54

DECIZII PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR! Data de referință pentru ajutorul național tranzitoriu pentru bovinele de carne rămâne neschimbată. În ciuda insistențelor ministrului agriculturii Adrian Oros la Consiliul AGRIFISH de la Luxembourg, această dată nu a fost schimbată. Rămâne tot 31 ianuarie 2013. În schimb, fermierii români vor beneficia în continuare de ajutor național tranzitoriu, anunță un comunicat MADR transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ORĂ DE LA APIA! SUMA PLĂTITĂ FERMIERILOR!

ULTIMA ORĂ DE LA APIA! SUMA PLĂTITĂ FERMIERILOR!

21 octombrie 2020 - 19:35

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 21.10.2020, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 547.311 fermieri, reprezentând un procent de 65 % din totalul fermierilor declarați eligibili. Suma totală autorizată la plată este în valoare de 719.414.149 euro, anunță APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ASOCIAȚIA ABERDEEN ANGUS, MEMBRĂ ÎN FEDERAȚIA PRO AGRO!

ASOCIAȚIA ABERDEEN ANGUS, MEMBRĂ ÎN FEDERAȚIA PRO AGRO!

21 octombrie 2020 - 14:17

COMUNICAT. Federația Națională PRO AGRO, reprezentativă pentru agricultura, zootehnia și industria alimentară românească, anunță cu bucurie cooptarea unui nou membru, al cincisprezecelea, respectiv aderarea Asociației Aberdeen Angus România, informează PRO AGRO într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI!

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI!

21 octombrie 2020 - 12:52

ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Pentru a ajunge la parcelele agricole, fermierii sunt nevoiți să circule pe drumurile publice cu tractoarele. Mai mulți fermieri au fost deja amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP-ul făcut la tractoare.

UN NOU TRACTOR PENTRU FERME MICI!

UN NOU TRACTOR PENTRU FERME MICI!

21 octombrie 2020 - 12:33

LANSAT ÎN DECEMBRIE 2020. Ruris, compania producătoare de echipamente agricole din Craiova, a intrat în linie dreaptă cu producţia unui nou tractor pentru ferme mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ciba
|
05. 27, 2020. Wednesday 10:27
Ce putem face daca ne aflam in una din aceste situatii? Primaria poate atribuii direct pasune doar unei persoane? Eu am facut cerere si astept raspuns, dar nu imi cunosc pe deplin drepturile. Ce ma sfatuiti?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii