Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

Publicat: 25 mai 2020 - 20:46
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

OF, PĂȘUNEA MEA! AGROINFO este asaltat zilnic de o avalanșă de mesaje venite de la crescătorii români de animale nemulțumiți, furioși, necăjiți că au animale, cu zecile, cu sutele, dar nu au o palmă de pășune, nu au unde să-și pășuneze animalele, sau primăriile le-au atribuit o bucată prea mică de pășune și ei au animale care depășesc de vreo trei ori încărcătura.

Scandalul mocnește aproape în fiecare comună din pricina pășunii. E bătaie între crescătorii de animale pentru un petec de pășune. Unde primăriile nu mai au palmă de pășune, crescătorii rămași fără amenință că-și vor dona animalele statului român sau că le vor duce la primărie, abator pentru că nu au unde să le pășuneze. Unii dintre ei ajung chiar să ceară ca primăria să anuleze contractele de închiriere a pășunii încheiate cu alți crescători. Sunt contracte de închiriere cu o durată de 7 ani și chiar de 10 ani. În astfel de situații, primăriilor le trebuie motive serioase și bune argumente ca să anuleze un contract încheiat cu un crescător.

În alte localități, pășunile sunt închiriate de asociațiile crescătorilor de animale, iar crescătorii care nu sunt membri în asociație nu pot pășuna acolo.  Scandalul iese și în interiorul asociațiilor din pricina subvenției pentru pășune încasată de asociație de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Asociația decide să investească subvențiile în amenajarea pășunii sau, se mai întâmplă, în achiziția de utilaje agricole. Nu-i bine! De ce nu împarte banii între crescătorii de animale?!

Neobișnuit, dar sunt crescători de ovine care ne-au spus că au unde să-și pășuneze animalele, sunt lăsați de asociațiile crescătorilor din localitate să pășuneze, chiar dacă nu sunt membri în asociație, nu li se percepe chirie pe hectarul de pășune, dar tot nemulțumiți sunt. De ce? Pentru că asociația nu a curățat pășunea.

Sunt și situații în care pășunea aparține unui composesorat, e proprietatea composesoratului. Unii crescători așteaptă de la composesorat atribuire directă. Păi, cum să le facă parte composesoratul din pășunea proprietate?! Composesoratul nu e primărie! Crescătorii care vor să-și pășuneze acolo animalele au, de obicei, înțelegeri verbale cu composesoratul. Vă lăsăm să pășunați, dar ne asigurați încărcătura cu animale pentru subvenția APIA. Și-n aceste situații iese cu scandal. De ce încasează composesoratul subvenția pe pășune și crescătorul nu vede un leu?!

În alte colțuri de țară, suprafața de pășune este mai mică decât cererea. Concret, pe o pășune zgârcită se bat zeci de crescători. În astfel de cazuri, permite și legea, primăria organizează licitație. La licitație iese balamuc. Sunt comune unde chiria pe un hectar de pășune a ajuns la 1.000 de euro! Cum să dai 1.000 de euro pe chirie?! Mai bine-ți cumperi pășune!

În comuna Vermeș din județul Caraș Severin redevența sau chiria pe hectarul de pășune a ajuns la 4.050 de lei/ha/an, ne spune crescătoarea de ovine Claudia Horak.

Dacă ați putea să mă ajutați și pe mine, am 500 de ovine și nu am pășune unde sa le țin, aș vrea să le donez statului român! Este pășune dar nu vrea primarul să îmi dea Am licitat anul trecut și s-a ajuns la licitație la 4050 de lei pe ha. Cel care a câștigat licitația nu a plătit suma datorată în urma licitației și tot pășunează cu animalele acolo! Ne-a scris Claudia Horak. Ba mai mult, respectivul sau primăria ar fi împrejmuit cu gard electric pășunea, ar fi închis drumurile de acces, ca nu cumva să intre acolo alte animale.

Crescătorul de animale Ion Iulian Lascu din județul Gorj vrea să se judece cu primăria pentru pășune.

Pășunea respectivă, este vorba despre un islaz comunal, nu a fost concesionată, nici o suprafață de nimeni. Aștept răspunsul lor oficial și dacă este negativ mă gândesc să-i acționez în instanță! Dacă fiecare am avea bucătica noastră, am putea să o pășunăm și să o administrăm mult mai eficient, dar din păcate unii primari nu sunt în asentiment cu fermierii. Ne-a scris Ion Iulian Lascu.

Nici în comuna Gănești, județul Mureș, cei de la primărie nu sunt în asentimentul fermierilor. Aici, crescătorul de ovine Ion Părău și alți doi oieri se simt nedreptățiți pe criterii etnice. Greu să credem așa ceva, iar acest motiv e o noutate în toată bătălia asta pentru pășunea din România.

O pășune de ce se închiriază  sau se licitează? Pe ce bază  o închiriază  fermierul pentru a pășuna sau pentu a se face loc arabil? Unu la mână, doi la mână, dacă-ți expiră contractul de 10 ani pe pășune și s-o dat  ordonanța  de urgență să se bage pășunile  prin atribuire directă și ai încărcătura de animale și ți-ai plătit pășunea la timp (chiria pentru pășune n.r.) ți  se poate da prin atribuire  directă  sau ți  se poate refuza pășunea?  Nu știu, întreb. Trei la mână,  am studiat ordonanța de urgență și specifică  clar că odată ce fermierul își vinde animalele, pășunea respectivă se bagă în licitație.  Patru la mână, în ultimii ani, pășunile or fost  toate la fel,  mă refer  la suma de bani (chirie n.r.) și acuma, cu atribuirea, se fac diferențe de prețuri. Nu mă pot exprima  cum și de ce. Cinci la mână, nu pot să-mi dau seama cum o primărie mică, cu un număr de 2.000 de locuitori, are așa putere să discrimineze fermierii?! Adică la fermieri  maghiari  le dă pășune  prin atribuire  directă și la fermierii români nu le mai dă pășune  prin atribuire directă. Care ar fi soluția?  Ne-a scris oierul Ion Părău. Crescătorul de ovine ne-a mai spus că i se dă voie să pășuneze, dar nu are încă un contract cu primăria și că a crescut chiria în această primăvară. Era 75 de lei/ha/an și acum ar fi crescut chiria de vreo patru ori. Ciobanul nostru mai este nemulțumit pentru că o parte dintr-o pășune bună ar fi fost transformată în teren arabil.

Sunt și crescători care ne-au spus că și-au vândut o parte din animalele tot din cauză de pășune. Că pășunea ar fi fost dată unora care ori au puține animale, ori deloc. Că s-ar fi trucat licitații sau nu ar fi fost anunțate la timp și crescătorii nu au știut când să se prezinte. Sunt și licitații unde se bat crescătorii în prețuri încât chiria pe hectar urcă până la cer. Care ar fi soluția? Întreabă oierul Ion Părău și e bună întrebarea. Care ar fi soluția când ai o turmă de ovine, zeci de vaci, nu ai pășune și nicio speranță că o vei primi curând de la primărie? Cine va pune ordine pe pășunea din România sau așa ceva e imposibil pentru că mereu se va găsi un crescător de animale care să fie nemulțumit?Vizualizat: 5723 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

09 iulie 2020 - 13:35

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 28.07.2020, se depun la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în Trim. II și luna iunie a anului 2020.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ciba
|
05. 27, 2020. Wednesday 10:27
Ce putem face daca ne aflam in una din aceste situatii? Primaria poate atribuii direct pasune doar unei persoane? Eu am facut cerere si astept raspuns, dar nu imi cunosc pe deplin drepturile. Ce ma sfatuiti?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii