Adama
Vinasa Rompak

BANII pentru CERCETARE NU SUNT O CHELTUIALĂ, tovarăşi politiceni!

Publicat: 12 mai 2017 - 22:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sau mai bine zis, domnilor! Pentru că, trebuie să recunoaştem, „tovarăşii” au INVESTIT în cercetare. Poate nu cât ar fi fost necesar, dar măcar atunci un cercetător nu era plătit precum un necalificat. 

Iar acum, un cercetător care a creat 16 soiuri de soia în 45 de ani de căutări, când la nivelul solului, când la cel al cromozomilor, are un salariu de 1.800 lei!! Iar cel mai baban salariu din cercetare este 2.400 lei. Cât ar câştiga lejer un purtător de hârţoage într-o primărie oarecare.

L-am întrebat pe Eugen Mureşanu anul trecut, când am călătorit împreună câteva zile cu ocazia Congresului Donau Soja de la Budapesta, de ce nu acceptă o ofertă de peste 5.000 euro/lună de la o firmă multinaţională şi mi-a răspuns aşa: „nu banii sunt scopul meu în viaţă, iar aici mă ţin (la SCDA Turda n.r.) atât plantele mele cât şi tinerii mei colaboratori cărora trebuie să le las tot ceea ce ştiu”.

Totuşi, un cercetător nu ar trebui să aibă grija a ceea ce pune pe masă şi nici a facturilor restante. Priveam azi un director de institut de cercetare care purta un costum cu o vârstă apreciabilă (tern, poate şi un pic cam desuet, probabil cu un iz de naftalină) care contrasta aşa de mult cu cel al secretarului de stat de lîngă el. De salarii nu vreau să mai vorbesc că aproape că „mă ia capul”, cum spunea de acum un vestit fost procuror DNA, la adresa lui Ghiţă Ghiţomanul, multimilionarul fugar.

Offf, scrisesem o frază mult prea dureroasă, în care unui cercetător doar ochii îi mai străluceau de adâncul cunoaşterii (nu o să mai detaliez pentru ca nimeni să nu se regăsească). Nu vă pot povesti cum privesc oamenii aceştia cu respect, fiecare aplecare a politicului spre domeniul lor. Nu vor bani pentru ei, nici să-şi schimbe hainele pe care le scot de la naftalină doar pentru întâlnirile ştiinţifice, ci pentru laboratoare în care îmbină văzutul cu nevăzutul şi pentru tot ceea ce îi poate ajuta în munca de împlinire a viselor. Ei sunt cei care pot să le împlinească!

Domnule prim-ministru, o ţară care nu are respect pentru cercetare, nu poate avea un viitor! Cât să ne coste liniştea financiară a acestui sector mai mult decât important al economiei?! Să nu pomenesc de cheltuielile cu venitul minim garantat, care vor rămâne veşnic cheltuieli! Sau de contractele pentru autostrăzi care nu se mai termină niciodată şi care par turnate din aur şi pietruite cu cristale Swarovski.

Iar noi tindem să depindem la nesfârşit de genetica adusă pe bani grei din occident, ceea ce e o aberaţie economică. Cum aberante sunt politicile care fac ca aproape toate subvenţiile acordate din bani europeni, dar şi fondurile derulate prin PNDR, să treacă din bugetul UE, prin intermediul beneficiarilor, aproape în totalitate, înapoi în economiile statelor dezvoltate. State care ne asigură necesarul de inputuri, dar şi de tehnică şi tehnologie, pentru că au investit în CERCETARE!

Chiar şi aşa, cercetarea agricolă românească nu se predă. Dar lupta e mai mult decât inegală. E poate ca la Thermopylae sau mai ştiu eu ce alt exemplu de luptă disproporţionată. MADR – ul a adus un mesaj pozitiv dar, trebuie să recunosc că cercetarea are podul plin cu promisiuni. Şi o parte din aceşti ziditori au mistriile tocite de aşezat cărămizi pe un nor.

Dar atât cât mai au de un ban speranţă, vor visa. Iar ei ştiu să facă cel mai bine din vise, realitate!

Vizualizat: 3828 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii