Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

BANII ÎN CONTURI ÎN 2020! UN MILIARD DE EURO, DECONT LA COMISIA EUROPEANĂ!

Publicat: 31 decembrie 2019 - 08:53
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. La ultima ședință de Guvern din acest an, ținută luni, 30 decembrie 2019, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a anunțat că România a trimis spre decontare la Comisia Europeană o factură de un miliard de euro. Banii vor intra în bugetul țării noastre anul viitor, în 2020.

Vă redăm discuția dintre prim-ministrul Ludovic Orban și ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, din ultima ședință de Guvern din acest an:

Ioan Marcel Boloș: Avem veşti foarte bune. Aş spune trei cifre care sunt relevante pentru închiderea anului financiar 2019: zero decomitere (dezangajare n.r.) la nivelul tuturor programelor operaţionale; un miliard de euro, a doua cifră, un miliard de euro suma transmisă la Comisie pentru decontare şi care va urma să intre în trezorerie şi în conturile noastre de la Banca Naţională....
Ludovic Orban: Deci, practic, am depus spre decontare...
Ioan Marcel Boloş: ...un miliard de euro.
Ludovic Orban: ... solicitări de finanţare în valoare de un miliard de euro. Ăştia urmează să fie venituri în bugetul anului viitor, nu?
Ioan Marcel Boloş: Da. Și, faţă de ceea ce aveam ca risc de pierdere a banilor, risc de decomitere de 557 de milioane de euro - cei 600, cum aţi precizat dumneavoastră - am realizat în avans suma de 466 de milioane de euro, adică aproape o jumătate de miliard de euro realizați în avans. Asta înseamnă în contul anului 2020.
Ludovic Orban: Domnule ministru, una din marile probleme pe care le-am întâlnit mergând în țară este legată de faza a doua a POS 1 de Mediu, care e finanțată pe POIM, cu extinderile de rețele de apă și canalizare. Aici, cum...
Ioan Marcel Boloş: Proiectele pe care le-am avut pe infrastructura de apă și canalizare, am avut două acte normative pe care le-am adoptat până în prezent, e vorba de o hotărâre de guvern și o ordonanță de urgență prin care am rezolvat partea de cofinanțare a acestor proiecte de infrastructură. Ele vizau un număr de peste 617 localități și un număr de 4,4 milioane de locuitori...
Ludovic Orban: Care urmau să beneficieze de racordare la rețeaua de apă.
Ioan Marcel Boloş: ... locuitori preponderent din zona rurală, care au urmau să beneficieze de aceste servicii de alimentare cu apă. Valoarea celor 23 de proiecte care erau oarecum întârziate era de 4,2 miliarde de euro. Din acestea, am semnat până în prezent un număr de patru contracte - e vorba de Satu Mare, Olt, Buzău - pentru care am semnat contracte în valoare de 1 miliard de euro.
Ludovic Orban: Şi dintre societățile beneficiare, adică județele beneficiare, practic, ce județe sunt cele mai rămase în urmă?
Ioan Marcel Boloş: În momentul de față, cele care sunt cu probleme care țin de aplicațiile de finanțare sunt de la județele care sunt în Regiunea de Nord Vest, dar și cele din Regiunea de Sud, sunt proiecte care pentru anul 2020 sunt avute în plan pentru a fi transmise la Comisie, pe care le-am anunțat în conferința de presă precedentă.

După ședința de Guvern, ministrul Ioan Marcel Boloș a anunțat: „România nu a pierdut fonduri europene în 2019, în ultimele două luni fiind eliminat riscul dezangajării ce părea iminent. Sumele prevăzute pentru anul care se încheie au fost utilizate integral pentru proiecte finanțate prin intermediul Programelor Operaționale 2014-2020”.

„Începând cu data de 4 noiembrie 2019, riscul decomiterii (dezangajării n.r.) de fonduri a fost eliminat la nivelul tuturor Programelor Operaționale.  Mai mult decât atât, valoarea declarațiilor de cheltuieli pe care le-am transmis către Autoritatea de Certificare și Plată din Ministerul Finanțelor Publice a depășit cu peste 467 milioane euro ținta de dezangajare pentru Programele finanțate din Politica de Coeziune și pentru Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. Astfel, valoarea declarațiilor de cheltuieli pe care le-am asigurat și transmis Ministerului Finanțelor Publice de la începutul lunii noiembrie până la sfârșitul acestui an a fost fost de 1,02 miliarde euro”, a adăugat ministrul Ioan Marcel Boloș.

În prezent, rata de absorbție a României este 36% raportat la media UE, care este de 39%. Totodată, valoarea sumelor primite de România de la Comisia Europeană este de peste 11 miliarde euro.

Vizualizat: 2156 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Podgoriile în Republica Moldova ocupă în prezent o suprafaţă totală de 135 mii de hectare. Conform estimărilor oficiale, anul acesta au fost recoltate peste 620 mii de tone de struguri, cu circa 5.000 tone în plus faţă de producţia obţinută în 2016. Dinte acestea, 110 mii de tone sunt soiuri de masă. Pentru producători, principala provocare rămâne desfacerea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Speranţa moare ultima...

Speranţa moare ultima...
Se desfiinţează FISCUL, strigă fericit Vasile. Detalii