AGROINFO.RO TINERI FERMIERI, NU PIERDEȚI STARTUL! Ministerul Agriculturii se pregătește să lanseze la sfârșitul lunii aprilie 2020 sesiunea depunere proiecte pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri din România. Sunt peste 42 de milioane de euro alocate doar pentru tinerii fermieri. Proiectele se vor depune la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Ministerul Agriculturii informează tinerii fermieri că pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” sunt alocate 42.681.019 euro. În calendarul estimativ al lansărilor sesiunii depunere proiecte, anunțat astăzi, submăsura 6.1 se va deschide la sfârșitul lunii aprilie a acestui an.
Suma alocată pentru sesiunea din 2020, sM 6.1, este de aproape 4 ori mai mare decât suma care a fost disponibilă în sesiunea din 2018 pentru sprijinul destinat tinerilor fermieri, respectiv 11 milioane de euro. Tinerii fermieri care accesează această submăsură pot să obțină maxim 50.000 de euro. În viitoarea Politică Agricolă Comună 2021-2027, propunerea este ca suma acordată tinerilor fermieri să crească la 100.000 de euro. De asemenea, vârsta până la care pot să beneficieze de ajutor să crească la 45 de ani.
Care sunt criteriile de eligibilitate pentru obținerea banilor în acest exercițiu financiar, PNDR 2014-2020? Sunt eligibili doar tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani, care depun o cerere de finanțare într-un interval de cel mult doi ani de la data preluării unei exploatații agricole și care dețin competențe și calificări profesionale în domeniul în care proiectul se va implementa și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.
Instalarea pentru prima dată la conducerea unei exploatații agricole poate fi realizată atât prin înființarea unei ferme, cât și prin achiziția uneia existente.
Tinerii fermieri trebuie să dețină exploatații agricole cu o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 și 50.000 de SO (standard output sau altfel spus unități ale potențialului economic).
Dimensiunea economică (SO) se determină pe baza producției standard totală a exploatației agricole și este exprimată ca un raport între numărul de hectare exploatate și valoarea unitară SO / hectar.
Pentru cultură mare, grâu, porumb și floarea soarelui, suprafața minimă necesară pentru încasarea ajutorului financiar este de cel puțin 20 de hectare.
În funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, tinerii fermieri pot primi următoarele ajutoare nerambusabile:
• 40.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 12.000 și 30.000 SO;
• 50.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 30.000 și 50.000 SO.
Prima tranșă este de 75% din valoarea totală, în funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, și se achită la momentul semnării contractului de finanțare.
Tranșa finală de 25% se va achita după implementarea planului de afaceri, dar nu mai târziu de trei ani, sau cinci ani în cazul exploatațiilor pomicole, de la semnarea contractului de finanțare.