EFECTUL BREXIT! Sectorul european al cărnii de porc riscă să fie o vctimă sigură a BREXIT-ului! Comisia Europeană trebuie să intervină cu instrumente şi măsuri clare în vederea diminuării unui posibil impact negativ al Brexitului asupra sectorului! Avertizează europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European.
Potrivit raportului „Criza – Industria cărnii din UE într-un scenariu de Brexit dur”, comandat de UECBV, valoarea producției din UE va înregistra o scădere dramatică în situația unor rezultate nefavorabile ale negocierilor. Astfel, se preconizează o scădere anuală cu 2,4 miliarde de euro a valorii producției din UE în ceea ce privește carnea de vită și cu 2,3 miliarde de euro în ce privește carnea de porc. Efectele vor fi vizibile asupra comerțului, existând riscul să scadă cu până la 84%, ceea ce implică de asemenea și o pierdere a locurilor de muncă în masă, aproximativ 34.000 de angajați riscând să fie disponibilizați.
Odată cu creșterea costurilor aferente taxelor vamale se vor înregistra și costuri suplimentare ale controalelor veterinare, dar și creșteri ale costurilor de transport. În eventualitatea unui scenariu sumbru, se impune luarea unor măsuri imediate pentru a minimiza perturbările din industria europeană a cărnii.
Așadar, este necesar să existe o perioadă de tranziție corespunzătoare pentru a permite companiilor să se adapteze noilor aranjamente, dar și implementarea unor mecanisme de sprijin a pieței.
Având în vedere aceste aspect precum şi provocările la care a fost supus sectorul cărnii în ultima perioadă, am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune în vederea diminuării unui posibil impact negativ al Brexitului. Vă voi reda răspunsul Comisie de îndată ce îl voi primi. A postat europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.