Adama
Vinasa Rompak

AVERTISMENTUL MEDICILOR VETERINARI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Publicat: 25 iunie 2018 - 13:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FACEȚI DEZINSECȚIE! Crescătorii de animale sunt sfătuiți să le asigure animalelor din ferme apă, furaj de calitate, dar și să le ferească de bolile care pot fi răspândite de insecte. De profesie medic veterinar, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție Hunedoara, Ioan Marcel Socol, îi avertizează pe proprietarii fermelor de animale asupra unei boli pe care o răspândesc căpușele, babesioza, cu risc la vaci și oi.

În această perioadă din an, crescătorii trebuie să le asigure animalelor apa necesară, furajul de bună calitate, să asigurăm umbra necesară la nivel de pășune. Și nu în ultimă instanță, asigurate dezinsecțiile pentru că sunt factori perturbatori, sunt factori care modifică foarte mult confortul animalelor și condițiile de igienă acolo unde sunt adăposturi pline de muște, pline de insecte hematofage, care creează mult disconfort, sigur că animalele suportă tot mai greu căldura în acele condiții.

Începând de la furaje până la condițiile de microclimat, toate acestea trebuie să le avem în vedere în această perioadă pentru că altfel scade foarte mult productivitatea. Trebuie să ne gândim că am trecut printr-un val de boli, mai ales babesioza a făcut probleme destul de serioase și la animale mari, mă refer aici și la vaci și la oi, dar am avut probleme și episoade dramatice, să spun așa, am avut cazuri numeroase și dramatice și cu animale de companie, mă refer la câini, cu babesioză dată de căpușe, și atunci noi trebuie să asigurăm aceste dezinsecții.

Sigur, este recomandată aplicarea soluțiilor spot-on pe animale, care să ofere remanență pentru că degeaba dăm în grajduri și nu rezolvăm problema căpușelor care este destul de serioasă, pentru perioada primăvară-toamnă, și atunci sigur că trebuie să oferim aceste soluții care, la ora actuală, se găsesc și sunt într-o varietate mare, se aplică spot-on pe pielea animalelor, după ceafă, și oferă o anumită perioadă de timp remanență. Sigur că aceste soluții vin cu mici costuri, dar profitul pe fermă vizavi de ceea ce ele previn, bolile și costurile pe care le previn, datorită faptului că nu mai lasă să se declanșeze anumite boli de sânge ale animalelor, sunt substanțiale, declară medicul veterinar Ioan Marcel Socol, director executiv APIA Hunedoara.

Ce este babesioza, boala transmisă vacilor și oilor de căpușe?

Babesioza, boala transmisă de căpușe, afectează pe o scară largă atât animalele domestice, cât și pe cele sălbatice, de asemenea uneori se poate transmite și la om. Impactul economic este unul  major  în industria cărnii de vită, dar babesioza transmițându-se și la celelalte specii precum caii, oile, caprele, porcii, câinii și pisicile, o face să aibă o importanță deosebită.
Calea de transmitere este una directă – prin mușcătura de căpușă, rar transovarian sau în timpul procedurilor chirurgicale, sau experimental prin inoculare de sânge.

Profilaxia este foarte importantă, constând în controlul periodic și deparazitarea externă a animalelor cu diferite produse spot-on(animale de companie) zgărzi antiparazitare de calitate sau pour-on(animale mari) și deparazitarea adăposturilor și pășunilor. (sursa: Sofia Coman - Bolile parazitare la animalele domestice)

Semnele clinice ale bolii
Semnele clinice majore care trebuie să îngrijoreze proprietarul animalului și pentru care trebuie să se prezinte de urgență la medicul veterinar sunt: apatia, lipsa poftei de mâncare, febra, paloarea mucoaselor (anemia) sau îngălbenirea acestora (icterul), urina de culoare închisă spre brună (hemoglobinuria).

 

Vizualizat: 2773 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii