Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

AVERTISMENTUL MEDICILOR VETERINARI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Publicat: 25 iunie 2018 - 13:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FACEȚI DEZINSECȚIE! Crescătorii de animale sunt sfătuiți să le asigure animalelor din ferme apă, furaj de calitate, dar și să le ferească de bolile care pot fi răspândite de insecte. De profesie medic veterinar, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție Hunedoara, Ioan Marcel Socol, îi avertizează pe proprietarii fermelor de animale asupra unei boli pe care o răspândesc căpușele, babesioza, cu risc la vaci și oi.

În această perioadă din an, crescătorii trebuie să le asigure animalelor apa necesară, furajul de bună calitate, să asigurăm umbra necesară la nivel de pășune. Și nu în ultimă instanță, asigurate dezinsecțiile pentru că sunt factori perturbatori, sunt factori care modifică foarte mult confortul animalelor și condițiile de igienă acolo unde sunt adăposturi pline de muște, pline de insecte hematofage, care creează mult disconfort, sigur că animalele suportă tot mai greu căldura în acele condiții.

Începând de la furaje până la condițiile de microclimat, toate acestea trebuie să le avem în vedere în această perioadă pentru că altfel scade foarte mult productivitatea. Trebuie să ne gândim că am trecut printr-un val de boli, mai ales babesioza a făcut probleme destul de serioase și la animale mari, mă refer aici și la vaci și la oi, dar am avut probleme și episoade dramatice, să spun așa, am avut cazuri numeroase și dramatice și cu animale de companie, mă refer la câini, cu babesioză dată de căpușe, și atunci noi trebuie să asigurăm aceste dezinsecții.

Sigur, este recomandată aplicarea soluțiilor spot-on pe animale, care să ofere remanență pentru că degeaba dăm în grajduri și nu rezolvăm problema căpușelor care este destul de serioasă, pentru perioada primăvară-toamnă, și atunci sigur că trebuie să oferim aceste soluții care, la ora actuală, se găsesc și sunt într-o varietate mare, se aplică spot-on pe pielea animalelor, după ceafă, și oferă o anumită perioadă de timp remanență. Sigur că aceste soluții vin cu mici costuri, dar profitul pe fermă vizavi de ceea ce ele previn, bolile și costurile pe care le previn, datorită faptului că nu mai lasă să se declanșeze anumite boli de sânge ale animalelor, sunt substanțiale, declară medicul veterinar Ioan Marcel Socol, director executiv APIA Hunedoara.

Ce este babesioza, boala transmisă vacilor și oilor de căpușe?

Babesioza, boala transmisă de căpușe, afectează pe o scară largă atât animalele domestice, cât și pe cele sălbatice, de asemenea uneori se poate transmite și la om. Impactul economic este unul  major  în industria cărnii de vită, dar babesioza transmițându-se și la celelalte specii precum caii, oile, caprele, porcii, câinii și pisicile, o face să aibă o importanță deosebită.
Calea de transmitere este una directă – prin mușcătura de căpușă, rar transovarian sau în timpul procedurilor chirurgicale, sau experimental prin inoculare de sânge.

Profilaxia este foarte importantă, constând în controlul periodic și deparazitarea externă a animalelor cu diferite produse spot-on(animale de companie) zgărzi antiparazitare de calitate sau pour-on(animale mari) și deparazitarea adăposturilor și pășunilor. (sursa: Sofia Coman - Bolile parazitare la animalele domestice)

Semnele clinice ale bolii
Semnele clinice majore care trebuie să îngrijoreze proprietarul animalului și pentru care trebuie să se prezinte de urgență la medicul veterinar sunt: apatia, lipsa poftei de mâncare, febra, paloarea mucoaselor (anemia) sau îngălbenirea acestora (icterul), urina de culoare închisă spre brună (hemoglobinuria).

 

Vizualizat: 1986 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iunie 2020 - 14:07

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând de astăzi, 03 iunie 2020, efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, pentru cererile de plată depuse în luna aprilie, aferente serviciilor prestate în luna martie si trimestrul I al anului 2020.

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

02 iunie 2020 - 16:16

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

MESAJ URGENT APIA pentru TOȚI FERMIERII!

02 iunie 2020 - 10:04

NU RATA SUBVENȚIA APIA! Depune online cererea la APIA, nu rata subvenția! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

FORMULARELE CU CARE MODIFICAȚI ANUL ACESTA CEREREA APIA pentru SUBVENȚII!

02 iunie 2020 - 09:51

SUBVENȚII APIA 2020. TERMEN LIMITĂ MODIFICARE CERERE. Fermierii care solicită anul acesta subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pot să-și modifice cererea unică de plată până la data de 30 iunie 2020, fără penalități și până la data de 10 iulie 2020, cu penalități de 1% din subvențiile cuvenite pentru fiecare zi de întârziere. Ce puteți modifica în cererea unică APIA, care sunt formularele?

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

CINE BENEFICIAZĂ DE UN SUPLIMENT DE MAXIM 97 EURO PE HECTAR LA SUBVENȚIA APIA pe SUPRAFAȚĂ!

02 iunie 2020 - 08:20

SUBVENȚII APIA 2020! Plata suplimentară de maxim 97 de euro pe hectar poate fi solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) doar de către fermierii care fac cerere pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS). Concret, acest supliment pe hectar se adaugă la subvenția APIA pe suprafață. Vă spunem care sunt condițiile pentru a beneficia de un supliment de plată la hectar.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii