FACEȚI DEZINSECȚIE! Crescătorii de animale sunt sfătuiți să le asigure animalelor din ferme apă, furaj de calitate, dar și să le ferească de bolile care pot fi răspândite de insecte. De profesie medic veterinar, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție Hunedoara, Ioan Marcel Socol, îi avertizează pe proprietarii fermelor de animale asupra unei boli pe care o răspândesc căpușele, babesioza, cu risc la vaci și oi.
În această perioadă din an, crescătorii trebuie să le asigure animalelor apa necesară, furajul de bună calitate, să asigurăm umbra necesară la nivel de pășune. Și nu în ultimă instanță, asigurate dezinsecțiile pentru că sunt factori perturbatori, sunt factori care modifică foarte mult confortul animalelor și condițiile de igienă acolo unde sunt adăposturi pline de muște, pline de insecte hematofage, care creează mult disconfort, sigur că animalele suportă tot mai greu căldura în acele condiții.
Începând de la furaje până la condițiile de microclimat, toate acestea trebuie să le avem în vedere în această perioadă pentru că altfel scade foarte mult productivitatea. Trebuie să ne gândim că am trecut printr-un val de boli, mai ales babesioza a făcut probleme destul de serioase și la animale mari, mă refer aici și la vaci și la oi, dar am avut probleme și episoade dramatice, să spun așa, am avut cazuri numeroase și dramatice și cu animale de companie, mă refer la câini, cu babesioză dată de căpușe, și atunci noi trebuie să asigurăm aceste dezinsecții.
Sigur, este recomandată aplicarea soluțiilor spot-on pe animale, care să ofere remanență pentru că degeaba dăm în grajduri și nu rezolvăm problema căpușelor care este destul de serioasă, pentru perioada primăvară-toamnă, și atunci sigur că trebuie să oferim aceste soluții care, la ora actuală, se găsesc și sunt într-o varietate mare, se aplică spot-on pe pielea animalelor, după ceafă, și oferă o anumită perioadă de timp remanență. Sigur că aceste soluții vin cu mici costuri, dar profitul pe fermă vizavi de ceea ce ele previn, bolile și costurile pe care le previn, datorită faptului că nu mai lasă să se declanșeze anumite boli de sânge ale animalelor, sunt substanțiale, declară medicul veterinar Ioan Marcel Socol, director executiv APIA Hunedoara.
Ce este babesioza, boala transmisă vacilor și oilor de căpușe?
Babesioza, boala transmisă de căpușe, afectează pe o scară largă atât animalele domestice, cât și pe cele sălbatice, de asemenea uneori se poate transmite și la om. Impactul economic este unul major în industria cărnii de vită, dar babesioza transmițându-se și la celelalte specii precum caii, oile, caprele, porcii, câinii și pisicile, o face să aibă o importanță deosebită.
Calea de transmitere este una directă – prin mușcătura de căpușă, rar transovarian sau în timpul procedurilor chirurgicale, sau experimental prin inoculare de sânge.
Profilaxia este foarte importantă, constând în controlul periodic și deparazitarea externă a animalelor cu diferite produse spot-on(animale de companie) zgărzi antiparazitare de calitate sau pour-on(animale mari) și deparazitarea adăposturilor și pășunilor. (sursa: Sofia Coman - Bolile parazitare la animalele domestice)
Semnele clinice ale bolii
Semnele clinice majore care trebuie să îngrijoreze proprietarul animalului și pentru care trebuie să se prezinte de urgență la medicul veterinar sunt: apatia, lipsa poftei de mâncare, febra, paloarea mucoaselor (anemia) sau îngălbenirea acestora (icterul), urina de culoare închisă spre brună (hemoglobinuria).