OPRIȚI DISPARIȚIA ALBINELOR! Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, avertizează că este în pericol viitorul fermierilor, al agriculturii și chiar existența noastră este amenințată prin dispariția albinelor și a altor insecte polenizatoare. Comisia Europeană ia pentru prima oară măsuri!
Una din zece insecte polenizatoare se află pe punctul de a dispărea, iar o treime din speciile de albine și de fluturi se află în declin. De aceea, Comisia Europeană propune prima inițiativă a UE de stopare a declinului insectelor polenizatoare, avertizează Comisia Europeană, într-un comunicat.
Polenizarea este unul dintre procesele-cheie din natură care permite reproducerea plantelor. Numai în UE, patru din cinci culturi agricole depind de polenizarea insectelor. Polenizatoarele sunt în principal albine, dar și fluturi, molii, dar și alte insecte zburătoare. Aproape 15 miliarde de euro din producția agricolă anuală a UE este atribuită direct insectelor polenizatoare. Pe lângă productivitate, polenizatoarele susțin diversitatea surselor alimentare care permit o dietă bogată în nutrienți. Acțiunea este necesară pentru a proteja biodiversitatea, agricultura și securitatea alimentară.
Noile măsuri includ un nou indicator pentru îmbunătățirea monitorizării și a datelor și o mai bună coordonare a acțiunii UE în diferite sectoare și politici pentru a aborda implicațiile sociale și economice ale declinului insectelor polenizatoare.
Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: Viitorul fermierilor noștri și bunăstarea comunităților noastre rurale depind de ecosisteme sănătoase cu o biodiversitate bogată. Lucrarea neobosită a polenizatorilor îi permite acestei bogății neprețuite menținerea fluxului de bunuri și servicii din natură care ne sprijină existența. Trebuie să acționăm urgent pentru a opri declinul albinelor.
Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat: În urma propunerii Comisiei, UE a interzis recent utilizarea în exterior a trei pesticide cunoscute ca neonicotinoide, care s-au dovedit a fi dăunătoare atât albinelor, cât și albinelor sălbatice.
PROPUNERILE COMISIEI EUROPENE:
Măsuri de îmbunătățire a cunoștințelor privind declinul polenizatorilor, inclusiv cauzele și consecințele. Un proces de monitorizare al UE pentru polenizatori va oferi date de calitate privind starea și tendințele speciilor polenizatoare. Comisia propune, de asemenea, o listă a habitatelor importante pentru insectele polenizatoare și evaluarea stării lor bazată pe raportarea statelor membre în temeiul Directivei privind habitatele. În plus, Comisia propune, de asemenea, lansarea unui proiect de monitorizare a prezenței pesticidelor în mediu. Orizont 2020 va continua să promoveze cercetarea și inovarea.
Măsuri de combatere a cauzelor declinului, cum ar fi planurile de acțiune pentru habitatele celor mai amenințate insecte polenizatoare și identificarea abordărilor de conservare și gestionare pentru a ajuta statele membre. Comisia propune, de asemenea, atenuarea acțiunilor UE în domeniul sănătății, al agriculturii, al cercetării, al politicii de coeziune, al climei și al mediului, pentru a obține rezultate mai bune.
Sensibilizarea, implicarea cetățenilor și promovarea colaborării. Comisia va ghida și va stimula întreprinderile, în special în sectorul agroalimentar, să contribuie la conservare. Materialul educațional privind polenizatoarele va fi furnizat școlilor și prin Corpul Solidarității Europene, iar voluntariatul în proiecte de care beneficiază comunitățile și mediul va fi încurajat.
Această nouă inițiativă privind polenizatorii este răspunsul Comisiei la solicitările Parlamentului European și ale statelor membre de a acționa pentru protejarea polenizatorilor și a habitatelor acestora și pentru a atenua declinul acestora.
Până la sfârșitul anului 2020, Comisia va revizui progresele înregistrate în punerea în aplicare și, dacă va fi necesar, va propune acțiuni ulterioare.
UE a adoptat deja o serie de măsuri pentru a ajuta polenizatorii, în special în cadrul politicilor privind mediul și sănătatea (de exemplu, directivele privind păsările și habitatele și legislația UE privind pesticidele), precum și în cadrul politicii agricole comune, al politicii de coeziune și al cercetării și inovării. Declinul polenizatorilor a continuat, demonstrat de evaluările din Lista roșie europeană.