Adama
Vinasa Rompak

AVERTISMENTUL DE ULTIMĂ ORĂ AL COMISARULUI EUROPEAN pentru AGRICULTURĂ!

Publicat: 03 iunie 2018 - 18:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPRIȚI DISPARIȚIA ALBINELOR! Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, avertizează că este în pericol viitorul fermierilor, al agriculturii și chiar existența noastră este amenințată prin dispariția albinelor și a altor insecte polenizatoare. Comisia Europeană ia pentru prima oară măsuri!

Una din zece insecte polenizatoare se află pe punctul de a dispărea, iar o treime din speciile de albine și de fluturi se află în declin. De aceea, Comisia Europeană propune prima inițiativă a UE de stopare a declinului insectelor polenizatoare, avertizează Comisia Europeană, într-un comunicat.

Polenizarea este unul dintre procesele-cheie din natură care permite reproducerea plantelor. Numai în UE, patru din cinci culturi agricole depind de polenizarea insectelor. Polenizatoarele sunt în principal albine, dar și fluturi, molii, dar și alte insecte zburătoare. Aproape 15 miliarde de euro din producția agricolă anuală a UE este atribuită direct insectelor polenizatoare. Pe lângă productivitate, polenizatoarele susțin diversitatea surselor alimentare care permit o dietă bogată în nutrienți. Acțiunea este necesară pentru a proteja biodiversitatea, agricultura și securitatea alimentară.

Noile măsuri includ un nou indicator pentru îmbunătățirea monitorizării și a datelor și o mai bună coordonare a acțiunii UE în diferite sectoare și politici pentru a aborda implicațiile sociale și economice ale declinului insectelor polenizatoare.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: Viitorul fermierilor noștri și bunăstarea comunităților noastre rurale depind de ecosisteme sănătoase cu o biodiversitate bogată. Lucrarea neobosită a polenizatorilor îi permite acestei bogății neprețuite menținerea fluxului de bunuri și servicii din natură care ne sprijină existența. Trebuie să acționăm urgent pentru a opri declinul albinelor.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat: În urma propunerii Comisiei, UE a interzis recent utilizarea în exterior a trei pesticide cunoscute ca neonicotinoide, care s-au dovedit a fi dăunătoare atât albinelor, cât și albinelor sălbatice.

PROPUNERILE COMISIEI EUROPENE:

Măsuri de îmbunătățire a cunoștințelor privind declinul polenizatorilor, inclusiv cauzele și consecințele. Un proces de monitorizare al UE pentru polenizatori va oferi date de calitate privind starea și tendințele speciilor polenizatoare. Comisia propune, de asemenea, o listă a habitatelor importante pentru insectele polenizatoare și evaluarea stării lor bazată pe raportarea statelor membre în temeiul Directivei privind habitatele. În plus, Comisia propune, de asemenea, lansarea unui proiect de monitorizare a prezenței pesticidelor în mediu. Orizont 2020 va continua să promoveze cercetarea și inovarea.

Măsuri de combatere a cauzelor declinului, cum ar fi planurile de acțiune pentru habitatele celor mai amenințate insecte polenizatoare și identificarea abordărilor de conservare și gestionare pentru a ajuta statele membre. Comisia propune, de asemenea, atenuarea acțiunilor UE în domeniul sănătății, al agriculturii, al cercetării, al politicii de coeziune, al climei și al mediului, pentru a obține rezultate mai bune.

Sensibilizarea, implicarea cetățenilor și promovarea colaborării. Comisia va ghida și va stimula întreprinderile, în special în sectorul agroalimentar, să contribuie la conservare. Materialul educațional privind polenizatoarele va fi furnizat școlilor și prin Corpul Solidarității Europene, iar voluntariatul în proiecte de care beneficiază comunitățile și mediul va fi încurajat.

Această nouă inițiativă privind polenizatorii este răspunsul Comisiei la solicitările Parlamentului European și ale statelor membre de a acționa pentru protejarea polenizatorilor și a habitatelor acestora și pentru a atenua declinul acestora.

Până la sfârșitul anului 2020, Comisia va revizui progresele înregistrate în punerea în aplicare și, dacă va fi necesar, va propune acțiuni ulterioare.

UE a adoptat deja o serie de măsuri pentru a ajuta polenizatorii, în special în cadrul politicilor privind mediul și sănătatea (de exemplu, directivele privind păsările și habitatele și legislația UE privind pesticidele), precum și în cadrul politicii agricole comune, al politicii de coeziune și al cercetării și inovării. Declinul polenizatorilor a continuat, demonstrat de evaluările din Lista roșie europeană.

 

Vizualizat: 8108 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii