DOCUMENT COMISIA EUROPEANĂ! Avertismentul Comisiei Europene este reducerea la maxim a pesticidelor utilizate în agricultură, a antibioticelor și îngrășămintelor în noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Miercuri, 11 decembrie 2019, a fost prezentat și dezbătut în Parlamentul European documentul Pactul Ecologic al Comisiei Europene.
Comisia Europeană atrage atenția statelor membre UE, printre care se află și România, să-și fixeze ca obiective în planurile naționale strategice pentru perioada 2021-2027 reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor și îngrășămintelor în agricultură, a antibioticelor pentru animale. Accentul se pune pe agricultura ecologică și pe standarde mai stricte în ce privește bunăstarea animalelor. Fermierii care își vor îmbunătăți performanțele în materie de mediu și climă vor fi recompensați.
Comisia se va asigura că aceste planuri strategice sunt evaluate pe baza unor criterii solide în materie de climă și de mediu. Aceste planuri ar trebui să ducă la utilizarea unor practici durabile, cum ar fi agricultura de precizie, agricultura ecologică, agroecologia, agrosilvicultura și standardele mai stricte în materie de bunăstare a animalelor. Punând accentul pe performanță și nu pe conformitate, măsuri precum programele ecologice ar trebui să recompenseze fermierii care își îmbunătățesc performanțele în materie de mediu și climă, inclusiv cele legate de gestionarea și stocarea carbonului în sol, și care gestionează mai eficient nutrienții în vederea ameliorării calității apei și a reducerii emisiilor. Comisia va colabora cu statele membre pentru a dezvolta potențialul fructelor de mare durabile ca sursă de alimente cu emisii reduse de carbon.
Planurile strategice vor trebui să reflecte un nivel ridicat de ambiție pentru a reduce în mod semnificativ utilizarea pesticidelor chimice și riscul reprezentat de acestea, precum și utilizarea îngrășămintelor și a antibioticelor. Comisia va identifica măsurile, inclusiv cele legislative, necesare pentru a realiza aceste diminuări pe baza unui dialog cu părțile interesate. De asemenea, este necesar ca suprafața consacrată agriculturii ecologice să crească în Europa. UE trebuie să dezvolte modalități inovatoare pentru a proteja recoltele împotriva dăunătorilor și a bolilor și să ia în considerare rolul potențial al noilor tehnici inovatoare de a îmbunătăți durabilitatea sistemului alimentar, garantând în același timp siguranța acestora.
COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR. Pactul ecologic european. 11 decembrie 2019