VERDICTUL AUTORITĂȚILOR! Medicii veterinari din Timiș au găsit 402 capete de ovine moarte la stâna din comuna Tormac, sat Cadăr, unde a fost nenorocire, în noaptea de luni spre marți, după un atac al sălbăticiunilor. ASTĂZI, miercuri, 28 martie 2018, echipele de medici veterinari care au efectuat necropsia animalelor ucise au stabilit concluziile care fac lumină în această nenorocire.
Vă reamintim că în noaptea de luni spre marți, o stână din comuna Tormac, sat Cadăr, județul Timiș a fost atacată de sălbăticiuni. Medicii veterinari și reprezentanții Gărzii Forestiere susțin că atacul a fost dat de o haită de lupi. Stâna îi aparține oierului Stelian Zeicu, iar în urma atacului, fermierul a rămas fără 402 ovine dintr-o turmă de aproape 1.600 de capete. Oierul ne-a spus că are 7 câini, dar doi erau legați în momentul atacului. Ceilalți 5 câini liberi au fost mușcați cum au luptat cu sălbăticiunile. IMAGINI ȘI DETALII DESPRE ATACAREA STÂNEI AVEȚI AICI!
Marți, stâna atacată a fost înțesată de autorități, de la primarul comunei până la reprezentanții Gărzii Forestiere, Agenției de Mediu, Poliție și echipe de medici veterinari care au efectuat necropsierea animalelor ucise. Concluziile medicilor veterinari au fost puse la dispoziția AGROINFO de dr. Cristina Popa, director executiv adjunct al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș.
Pot să vă spun că au fost găsite 402 oi moarte, din care 134 de ovine adulte și 268 de ovine tineret 2018. Din cele 134 de ovine adulte, 34 de capete prezentau leziuni prin mușcare și plăgi prin sfâșiere, iar un cadavru era devorat 80%.
Restul animalelor au murit prin asfixiere mecanică în urma mișcărilor din saivan (oile au murit sufocate n.r.). Animalele s-au călcat în picioare.
S-au recoltat probe de la animalele moarte pentru rabie și de la cele cu vârsta peste 18 luni pentru EST, scrapie. S-a luat legătura cu o unitate de incinerare și animalele au fost încărcate încă de aseară (marți, 27 martie n.r.) și urmează să plece însoțite de certificat sanitar-veterinar pentru produse de origine animală nedestinate consumului uman către unitatea de incinerare și să ni se aducă la cunoștință confirmarea că au ajuns în unitatea respectivă, declară dr. Cristina Popa, în exclusivitate pentru AGROINFO.
Paguba oierului este uriașă. Crescătorul de ovine a muncit un an și acum s-a trezit fără 268 de miei, cu o greutate medie de 25-30 kg, pregătiți să fie vânduți pentru sărbătorile pascale. O comisie formată din primarul comunei, reprezentanții Gărzii Forestiere și ai Agenției de Mediu au făcut ieri un proces-verbal la care au atașat documente sanitar-veterinare și fotografii de la locul măcelului pentru ca oierul să poată fi despăgubit de Ministerul Mediului.