Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

AU EVITAT DEZASTRUL DIN FERME! CUM AU SCĂPAT DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

Publicat: 26 septembrie 2018 - 20:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SOLUȚII SIMPLE CARE I-AU SCĂPAT DE NENOROCIRE! Dr. Mary Pană, președinta Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP), membră în Consiliul de Experți ANSVSA, a publicat miercuri, pe pagina sa de Facebook, informații obținute de la EFSA și care demonstrează că se poate scăpa de pesta porcină africană, evitând ca dezastrul să lovească fermele. Țara care a făcut asta este Cehia!

Informațiile provin de la EFSA, European Food Safety Authority, o organizație științifică, la nivel european, cu rol în protecția consumatorilor, a animalelor și mediului.

Cehia a confirmat primul caz de pestă porcină africană (PPA) în iunie 2017 - la doi mistreți găsiți morți în districtul Zlín.
S-a realizat zonarea, așa cum este prezentat în foto. cehia-pesta_b

Se pare că PPA a rămas într-o zonă foarte mică, datorită punerii in aplicare a unor măsuri combinate, adaptate permanent la situația epidemiologică.
- Panoul A, o prezentare schematică a zonelor de gestionare la începutul focarului. Schema vizualizează doar ordinea și denumirea zonelor. Dimensiunea nu reflectă situația geografică reală.
- Panoul B prezintă toate zonele din contextul geografic real.

Câteva cazuri pozitive au fost găsite în afara zonei împrejmuite; totuși, ele erau în zona cu risc ridicat (zona roșie). În zona cu risc scăzut (zona verde) sau zona intensivă de vânătoare (zona galbenă), nu au fost rezultate pozitive.

În 18 iulie, s-a realizat împrejmuirea zonei de risc ridicat, de 57,2 km2, cu un gard cu efect olfactiv (® Pacholek). de 57,2 km2.

Gardul "mirositor" a constat dintr-o linie de pahare simple de plastic plasate la o distanță de 5 m unul față de celălalt.

Paharele au fost așezate pe pământ și au fost umplute cu spumă sintetică îmbibată cu o substanță chimică care imita mirosul natural al prădătorilor (lupul și ursul brun) și al omului.

Spuma a fost schimbată la fiecare 4 săptămâni. (Ploaia nu afectează eficiența substanței de miros - conform producătorului).

În plus, pentru a spori eficiența gardului "mirositor", a fost adăugat un gard electric în secțiunile cele mai permeabile (adică pe drumurile nepavate din pădure). Întregul perimetru al gardului a măsurat aproximativ 32 km, intre garduri fiind 10 km.

Rezultatele obținute:

Cu excepția a 11 mistreți sălbatici infectați găsiți în afara gardurilor, toate celelalte cazuri au fost înregistrate în zona împrejmuită.

În cea mai mare zonă de risc din interior, au fost împușcați 267 mistreți, dintre care 14 au fost pozitivi.

În zona cu grad ridicat în afara gardului, au fost vânați 2.858 de mistreți, dintre care 4 au fost pozitivi.

Toți mistreții găsiți morți în afara zonei infectate au fost testați - rezultat negativ 100%.

(date și foto: EFSA)

Vizualizat: 8175 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019

Bancul zilei

Purceluşul isteric...

Purceluşul isteric...
Purceluşul isteric se duce la un bar. Detalii