MICII FERMIERI VOR VINDE ANIMALELE LA PREȚUL CORECT! Primul centru din România unde se vor colecta animale pentru vânzarea la export, dar și pe piața internă, va fi creat de Asociația Aberdeen Angus. Samsarii sunt eliminați astfel din lanțul tranzacției, iar micii fermieri vor avea șansa să vândă la un preț corect. Fermierii din Asociație au cumpărat două ferme care se aflau în faliment. Vor deschide un centru de colectare, vânzare animale, dar și unul pentru testarea taurilor de reproducție.
Fermierii din Asociația Aberdeen Angus s-au organizat singuri, fără să mai aștepte ajutorul Ministerului Agriculturii sau al altor instituții și autorități. Crescătorii de bovine din rasa Aberdeen Angus pun mână de la mână pentru crearea a două centre, unul dintre aceste centre fiind o premieră pentru România. Crescătorii nu vor mai fi la cheremul intermediarilor când își vor vinde animalele. Construirea celor două centre este o veste excelentă pentru micii crescători care se lovesc de tot felul de samsari în momentul în care vor să-și vândă animalele sau când vor să achiziționeze un animal de rasă pentru reproducție. Este de notorietate că samsarii trag prețul în jos, iar crescătorul român, după ce a investit bani, resurse în creșterea animalului este forțat să-l dea pe bani de nimic.
Asociația Aberdeen Angus a achiziționat două ferme în comuna Fântânele din județul Mureș. Distanța dintre cele două ferme este de 1,5 kilometri, există așadar biosecuritate. Într-una din ferme, prima cumpărată și pentru care s-au semnat deja actele, va fi creat un centru pentru testarea și valorificarea taurilor de reproducție din programul de ameliorare. Ieri (miercuri n.r.) au și fost aduse acolo materiale de construcții. Vrem să o modernizăm, iar în septembrie anul acesta o să inaugurăm aici centrul de testare tauri.
În ședința Consiliului Director al Asociației, ținută sâmbătă, s-a decis achiziționarea și celei de-a doua ferme. Tranzacționarea acesteia va fi făcută în această săptămână. Ferma aceasta va fi transformată în centru de colectare și vânzare animale de producție și reproducție provenite din micile ferme, de la micii fermieri. Foarte important este acest lucru, acest centru va funcționa în beneficiul micilor fermieri. Eliminăm astfel o verigă care a făcut multe probleme micilor fermieri, și anume intermediarii și comercianții speculanți. În acest centru, fermierii vor aduce animalele, acestea se vor clasifica, Asociația va fi implicată în tot ce înseamnă documentație. Din acest centru vor fi făcute tranzacțiile pentru intern, cât și pentru export. Este primul centru din România deținut de fermieri în beneficiul micilor fermieri.
Crescătorii vor avea posibilitatea să vadă cum se negociază prețul animalelor, transparent, către beneficiarul final. În funcție de calitate, având în vedere că e vorba și de cantitate, de continuitatea și seriozitatea Asociației, fermierul va putea să obțină prețul cel mai corect de pe piață. Cam acesta e scopul centrului.
Cele două ferme preluate de Asociația Aberdeen Angus au fost construite prin fostul program SAPARD, iar acum se aflau în faliment. Le-am preluat noi, fermierii, și le redăm viață. Au fost ferme de vaci de lapte, iar acum vor fi centre pentru rasele de bovine de carne, a declarat dr. Nagy Tamas, membru în Consiliul Director al Asociației Aberdeen Angus, în exclusivitate pentru AGROINFO. Nagy Tamas deține o fermă de bovine din rasa Aberdeen Angus.
Președintele Consiliului Director al Asociației Aberdeen Angus, Marcel Alexandru Olteanu, subliniază că taurii care sunt selectați pentru centrul de testare provin din producția internă.
În septembrie, anul acesta, o să vă invităm la noi, la inaugurarea primului centru, cel de testare tăurași de reproducție. Noi acum lucrăm, sunt niște reparații de făcut acolo pentru că a fost o fermă de lapte și o modificăm, facem boxe individuale pentru tăurași de reproducție. Țelul nostru este ca la finalul lui septembrie să-l inaugurăm cu animalele în el. Deci, suntem într-o procedură de selecție de tăurași de reproducție din producție internă. Foarte, foarte important asta. Tăurașii sunt din producția internă.
Cel de-al doilea centru va fi unul de achiziție bovine din rasa Angus, animale pentru carne. Dar ăla e pentru la anul și este o surpriză. Lucrăm la el, încă nu am semnat actele. Vrem să intrăm și în chestia asta cu marketingul de animale de producție, a declarat Marcel Alexandru Olteanu, președintele Consiliului Director al Asociației Aberdeen Angus, exclusiv pentru AGROINFO.
Asociația Aberdeen Angus Romania este prima asociație din țară acreditată pentru Controlul Oficial al Producției la taurinele specializate pentru producție de carne și în același timp singura asociație din țară acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic la rasa Aberdeen Angus.
Asociația are în prezent 900 de membri din toate regiunile țării care dețin peste 55.000 de bovine din rasa Aberdeen Angus, însemnând un procent de peste 90% din totalul de capete existent la momentul acesta în țară. Are la bază principalii crescători de taurine din rasa Aberdeen Angus din România.
Asociația Aberdeen Angus este singura organizație din România, din sectorul bovine de carne, acceptată în ICAR, organizație internațională non-guvernamentală, al cărei scop este de a promova dezvoltarea și îmbunătățirea identificării animalelor, înregistrarea performanțelor și evaluarea producției de animale de fermă.