NOI PIERIM CU TOT CU FERME. Organizațiile pentru protecția animalelor au anunțat că vor protesta luni, 2 decembrie 2019, în fața Ministerului Agriculturii. ONG-urile cer interzicerea exportului de animale vii. Comisarul european pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor avertizează, din nou, România să interzică exportul de animale vii după nenorocirea din Portul Midia. Prinși la mijloc, oierii români sunt disperați. Vom pieri cu tot cu ferme, spun ei. Asociația Profesională a Ciobanilor ne-a transmis un comunicat.
Suntem împotriva interzicerii exportului de animale vii din România și cerem în mod deosebit ca, înaintea protestelor pe care aceste ONG-uri vor să le facă, să ia legătura în primul rând cu fermierii sau cu asociațiile acestora, cu liderii acestora și să se pună de acord în ceea ce cer. Că nu poți să te duci și să protestezi, într-o țară democrată, să ceri interzicerea exportului de animale vii când noi suntem deja pe punctul de a dispărea ca ferme în România, atât timp cât noi nu avem altă piață de desfacere decât piața exportului de animale vii. Nu avem nicio șansă să ne vindem produsele și produșii animalelor, mă refer la ovine și oierit. Suntem total contra interzicerii exportului de animale vii. Chiar ne dorim să avem o dezbatere între asociațiile crescătorilor de animale din țară și toate organizațiile non-guvernamentale care sunt pentru interzicerea exportului de animale vii.
Noi suntem în asentimentul ONG-urile în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor pentru animale, atât în fermele de creștere, cât și în fermele de îngrășare și în ceea ce privește transportul animalelor. Noi, fermierii, suferim dacă vedem că sunt maltratate aceste animale. Noi, crescătorii de animale, suntem oameni cu frică de Dumnezeu și cu suflet. Noi nu maltratăm animalele! E treaba celor care le transportă, care le duc unde le duc. Nu e treaba noastră.
Problema noastră a ciobanilor din România este să ne vindem marfa, să putem să supraviețuim. Dacă se interzice exportul animalelor vii și noi, în România, nu avem altă posibilitate de a ne desface produsele, noi suntem pe cale de pierire. Noi suntem pe cale de dispariție.
De asta cerem ca aceste organizații să stea de vorbă cu noi, fermierii, să punem lucrurile cap la cap, să știm ce vor. Am spus-o de mai multe ori, nu e treaba noastră când ajung animalele în statele arabe ceea ce fac ei cu ele acolo, cum le sacrifică, etc. Problema noastră este de când pleacă din fermă până când ajung în statele respective, să creăm condiții de bunăstare, ca să știm sigur că animalele au fost transportate în condiții optime, în condiții sanitar-veterinare. Asta ne interesează pe noi! Nu cum sunt sacrificate animalele de către arabi, pentru că nici ei nu vin să ne spună cum să ne tăiem porcul în gospodărie. Asta e problema! Nicidecum interzicerea exportului de animale vii. Noi milităm pentru îmbunătățirea condițiilor de transport pentru animale, să se verifice cum sunt îmbarcate pe nave. În plus, să se creeze noi piețe de desfacere, nu doar cu țările arabe.
Să se creeze noi piețe de desfacere în statele europene, cu alte state din afara comunității europene, Turcia, Egipt, unde transportul se poate face și aerian, cum ni s-a promis în trecut. Aici să se intervină cel mai mult, să se creeze noi posibilități, noi piețe unde să ne desfacem marfa.
Insistăm ca ONG-urile să discute cu noi, fermierii, nu să se ducă la poarta Ministerului Agriculturii să ceară interzicerea exportului de animale vii. Noi ținem animale, oaie, porc, vacă, pentru îmbunătățirea traiului în România, pentru dezvoltare. E de când lumea asta! Noi am făcut export de animale vii și pe timpul comunismului. Se transportau animale și aerian, și maritim, dar erau verificate aceste transporturi.
Referitor la ce s-a întâmplat în Portul Midia (unde au murit înecate sau sufocate circa 14.300 de ovine pentru că vasul s-a răsturnat n.r.), suntem dezamăgiți total! Asociația Profesională a Ciobanilor cere reglementarea problemelor din ANSVSA. Nu se mai face nimic în România, nu mai sunt controale. Cei din ANSVSA care trebuiau să verifice acel transport, acea navă încărcată în Portul Midia, nu și-au făcut treaba.
Nu vrem să credem că este aevărat un raport al Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, de dată recentă, care scoate la iveală faptul că au fost încărcate pe vasul din Portul Midia mai multe animale, un surplus, peste capacitatea vasului. Nu vrem să credem nici zvonurile care spun că hrana pentru acele animale transportate a fost încărcată la suprafață și nu vrem să credem că a fost un surplus de hrană pentru animale de mii de tone. S-ar fi depozitat cantități imense de hrană. Nu vrem să credem că odată cu transportul de animale vii se făcea și un fel de transport de cereale, ilegal, fără acte doveditoare. Așa se vehiculează că din pricina încărcăturii de hrană, vasul s-a dezechilibrat.
Nu suntem noi, fermierii, vinovați de ce se întâmplă în Portul Midia și că autoritățile nu-și fac treaba. Nu avem nicio legătură noi, fermierii cu accidentul din Portul Midia. De ce să suferim noi?! Noi strigăm de ani ca autoritățile să-și facă treaba.
Așteptăm de la noua conducere a Ministerului Agriculturii schimbări totale. Așteptăm de la conducerea ANSVSA schimbări totale. Să vină în sprijinul fermierului! Autoritatea Sanitară Veterinară și Ministerul Agriculturii să vină în sprijinul fermierilor! Nu împotriva fermierului! Asta cerem noi!
Asociația Profesională a Ciobanilor
Președinte Dan Petrescu
Nava Queen Hind, încărcată cu 14.600 de oi provenite din fermele românești de ovine, s-a scufundat pe 24 noiembrie 2019 în Portul Midia Năvodari.Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat vineri, 29 noiembrie, pentru AGROINFO, că de pe navă au fost salvate 222 de ovine din cele 14.600. Animalele au pierit înecate sau sufocate pentru că intervenția autorităților a fost tardivă. Uriașul scandal iscat în jurul acestei nenorociri a ajuns până-n Parlamentul European și Comisia Europeană.
“Cer guvernului român să oprească toate exporturile de animale vii până când cauzele tragediei vor fi elucidate,” este mesajul transmis de Vytenis Andriaukaitis, Comisarul european pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor. Luni, 2 decembrie, mai multe ONG-uri au anunțat că organizează în Bucureşti, în faţa Ministerului Agriculturii, un protest prin care vor cere interzicerea exportului de animale vii.