Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

Publicat: 24 mai 2020 - 11:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FĂ-NE O COOPERATIVĂ SĂ FIM ȘI NOI OAMENI! Ilie e din neamul rudarilor din Olt. Are mâinile crăpate și spatele făcut praf de la munca de pe trei hectare de teren cultivat cu legume. Ilie face naveta de la Olt la Cluj ca să-și vândă legumele. Spune că merge cu marfă în Europa. Impresionanta poveste a lui Ilie o spune Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, pe care Ilie a rugat-o să le facă și lor cooperativă ca să fie și ei oameni.

De vreo două săptămâni, Ilie ma bate la cap sa merg la Olt, sa facem o cooperativă, sa vândă el si familia lui, marfa cum vindem noi.

Ilie vine la Cluj din două în două zile, când nu vine el, vine feciorul, întâi cu varză, acum cu roșii, mai târziu cu dovlecel, ardei, vânătă si alte câte, produse de el pe cele 3 hectare de solar si tot atâtea în câmp, sau cumpărate de la alții, sa nu vina cu duba jumate goală pân' la Cluj. E din neamul rudarilor, oameni mai negriciosi la înfățișare, harnici si pricepuți, dar care jura ca nu sunt țigani, de parcă ar fi o rușine...
,,Mă vezi matale așa mai negru..." se repeta în conversație ca un ecou, de cel putin 2-3 ori, si ma asigura ca ei se trag din dacii liberi.

legume-cluj_b

Imi place sa-i întreb de toate, ca să-i înteleg mai bine. Vreme are, până se vând atâta amar de bax-uri de banane, pline de roșii, c-a umplut ochi duba, iar eu astept niște marfă și, la cum povestește Ilie, sper sa întârzie un pic...
,,Anca...îmi zice....noi până n-am venit la Cluj, n-am știut ce-i cafeaua, iti jur. Veneam aici cu trenu, cu câteva lăzi de roșii fiecare, de n-apucai sa le dai jos si mai fugeam si dupa tren, iar la gara ne așteptau cu căruțele. Mergeam în Piața abator, scoteam roșiile crăpate si le dădeam gratis la cate-o femeie mai în vârstă. Ne mulțumea si ne-aducea o cafea. Anca, la noi e c-an filmu' ăla... Las fierbinți, mă crezi? "

Cand a venit necazul asta cu boala, au stat cuminți în casă o vreme. Apoi a trebuit să vină la Cluj. Nicăieri altundeva nu vinde ca aici. Il cunoaste lumea de atâția ani, stiu clientii ca are marfă bună si-l caută.

Are coloana praf. Abia urca scarile spre biroul meu... L-a prins un necaz o dată aici la Cluj, a mers la spital si l-au ținut cateva zile. Nu mai văzuse așa curățenie...

Ii amintesc ca noi votăm altfel si chiar si la noi, se poate si mai bine.
,,Nu e...Anca! Neamul ăsta românesc nu-i așa de bun! Voi v-ati mestecat cu ungurii, de-aia..."
Ilie mai stă o oră sa doarmă în dubă după ce termină roșiile, ca e drumul lung. De îndată ce poate sa o încarce din nou, pornește înapoi, în ,,Europa", cum îi zice el Clujului.
,,Hai la noi - insistă- hai sa vezi matale acolo muncă si fa-ne o cooperativă sa fim si noi oameni"
,, Pai io-s bolundă sa fac naveta, Ilie?"
,, Da ce?... Eu nu tot navetă fac? Hai vezi de împacă matale capra, varza si lupul..."
Mi-e clar cine-i varza în povestea asta nu stiu cine-i varza si lupul, dar stiu ca cei ca Ilie, nu sunt si n-au fost vreodată reprezentați. Vocea lor se aude doar prin piață și pe câmp, iar pe-acolo nu prea trec politicienii.

legume-cluj-2_b

Ilie nu stie ca o cooperativă nu se naște cand îi faci statut si act constitutiv. Astea i le pot pregăti,, ca la carte" intr-o după amiază cu ploaie ca cea de azi ... Cooperativa se naște cand esti de acord sa pui varză în sac la 10 kile, când ,,plouă de sus", dar tu ai comanda de onorat, așa că-ți tragi pe tine o pelerină ( sau un sac de gunoi mai mare) si-i dai înainte, când în Piața pretul e mai bun dar tu livrezi tot, fără să socotești cat ai fi câștigat în plus în acele zile, când nu-ti ajung banii de dat la zilieri că plata se face dupa cum încasează cooperativa, când lasi tot si fugi la Dezmir ca a venit un camion de lăzi si trebuie descărcat, sau a nins peste recoltă si-ti îngheață mâinile crăpate de muncă, dar trebuie să o scoti de sub zăpadă azi, ca azi apari tu pe planificare. Te cheamă Ionel si nu-l suporți pe Georgel, dar trebuie sa-l asculți tăcut, ca are același drept sa vorbească, chiar dacă spune uneori prostii, te suna de la birou ca e promoție la conopidă si tre s-o dai mai ieftin că pe spatele tău s-au facut întotdeauna promoțiile și s-au facut destule....

Poate si Ilie să aiba cooperativă si merită, doar ca trebuie sa si-o faca singur, el cu ai lui, si sa nu-i spună nimeni cat de lung e drumul si ce-l asteaptă. Cand s-o obisnui Ilie sa doarma noptile acasă, cu Paulina lui, o sa vina mai rar în Europa, sau poate doar cu alta treabă.... A scris astăzi Anca Marcu, pe pagina ei Facebook, povestea lui Ilie.

Vizualizat: 2739 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Viitorul creşterii animalelor în UE

Viitorul creşterii animalelor în UE

19 octombrie 2020 - 18:02

Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

19 octombrie 2020 - 16:25

FIERBERE MARE ÎNTRE OIERII DIN ROMÂNIA! AGROINFO a publicat, în exclusivitate, ce au discutat vineri, 16 octombrie 2020, oierii cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Printre subiectele fierbinți se află și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de ovină, 17,9 euro/ovină pentru acest an.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

19 octombrie 2020 - 14:19

SCRISOAREA APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE BRUXELLES! Apicultorii români i-au scris, săptămâna trecută, comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ei cer acordarea unei subvenții directe pe familia de albine.

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

19 octombrie 2020 - 10:20

TERMEN LIMITĂ DEPUNERE ACTE! Până la data limită de 31 octombrie 2020 inclusiv, se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trimestrul III al anului 2020, anunță APIA într-o informare transmisă la solicitarea AGROINFO.

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

19 octombrie 2020 - 09:48

PREZENTAȚI-VĂ DE URGENȚĂ LA APIA CU ACTELE! Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului III al anului 2020, a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

19 octombrie 2020 - 09:17

AGRICULTORII SUNT DISPERAȚI.  Stăm cu un hectar și jumătate de varză pe deal. Varză de calitate, frumoasă, însă, până când, nu avem cerere, nu putem face nimic, suntem în așteptare. Poate când se răcește un pic, oamenii se vor grăbi să ia varză pentru murat, este disperat un agricultor din Republica Moldova.

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

19 octombrie 2020 - 08:32

OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Directorul general adjunct pentru siguranță alimentară din Comisia Europeană, Claire Bury, a anunțat că anul viitor Comisia Europeană va avea un proiect pilot privind vacile de lapte. În același timp, înalt funcționarul CE avertizează: controalele oficiale la animale trebuie să fie extrem de bine efectuate. Oficialul a răspuns la întrebări adresate de europarlamentarul român Daniel Buda privind comerțul cu animale vii și regulile pentru transportul acestora.

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

19 octombrie 2020 - 07:37

VOT CRUCIAL! Pe 20 octombrie 2020, este dezbătută și supusă votului în Parlamentul European, Bruxelles, Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013.

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

19 octombrie 2020 - 06:49

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Producţiile de porumb şi floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, faţă de anii precedenţi, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare şi asupra producţiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci şi în zootehnie, susţin asociaţiile fermierilor.

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

19 octombrie 2020 - 06:08

PLATA AVANSULUI APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lucrat la acest sfârșit de săptămână. Astfel, dacă vineri, 16 octombrie 2020, prima zi de plată, suma autorizată la plata avansului APIA era de 135,4 milioane de euro, până duminică seara, suma autorizată la plata avansului la subvențiile agricole a crescut la peste 431 de milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019: sistemul TrueView şi semănătoarea PL 5800. Sistemul TrueView este format dintr-un set de senzori electronici (montaţi pe colţi grapei de la Turbo Max) prin care sunt colectate, în timp real, date privind: umiditatea, temperatura, masă organică, pH-ul şi structura solului. Astfel se face o cartografierea solelor şi sunt alcătuite hărţi care pot fi apoi folosite pentru semănat cu rată variabilă pe semănătoarea Great Plains PL 5800, dotată şi cu sistemul AccuShot.

 

Interviu cu Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii