Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

Publicat: 24 mai 2020 - 11:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FĂ-NE O COOPERATIVĂ SĂ FIM ȘI NOI OAMENI! Ilie e din neamul rudarilor din Olt. Are mâinile crăpate și spatele făcut praf de la munca de pe trei hectare de teren cultivat cu legume. Ilie face naveta de la Olt la Cluj ca să-și vândă legumele. Spune că merge cu marfă în Europa. Impresionanta poveste a lui Ilie o spune Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, pe care Ilie a rugat-o să le facă și lor cooperativă ca să fie și ei oameni.

De vreo două săptămâni, Ilie ma bate la cap sa merg la Olt, sa facem o cooperativă, sa vândă el si familia lui, marfa cum vindem noi.

Ilie vine la Cluj din două în două zile, când nu vine el, vine feciorul, întâi cu varză, acum cu roșii, mai târziu cu dovlecel, ardei, vânătă si alte câte, produse de el pe cele 3 hectare de solar si tot atâtea în câmp, sau cumpărate de la alții, sa nu vina cu duba jumate goală pân' la Cluj. E din neamul rudarilor, oameni mai negriciosi la înfățișare, harnici si pricepuți, dar care jura ca nu sunt țigani, de parcă ar fi o rușine...
,,Mă vezi matale așa mai negru..." se repeta în conversație ca un ecou, de cel putin 2-3 ori, si ma asigura ca ei se trag din dacii liberi.

legume-cluj_b

Imi place sa-i întreb de toate, ca să-i înteleg mai bine. Vreme are, până se vând atâta amar de bax-uri de banane, pline de roșii, c-a umplut ochi duba, iar eu astept niște marfă și, la cum povestește Ilie, sper sa întârzie un pic...
,,Anca...îmi zice....noi până n-am venit la Cluj, n-am știut ce-i cafeaua, iti jur. Veneam aici cu trenu, cu câteva lăzi de roșii fiecare, de n-apucai sa le dai jos si mai fugeam si dupa tren, iar la gara ne așteptau cu căruțele. Mergeam în Piața abator, scoteam roșiile crăpate si le dădeam gratis la cate-o femeie mai în vârstă. Ne mulțumea si ne-aducea o cafea. Anca, la noi e c-an filmu' ăla... Las fierbinți, mă crezi? "

Cand a venit necazul asta cu boala, au stat cuminți în casă o vreme. Apoi a trebuit să vină la Cluj. Nicăieri altundeva nu vinde ca aici. Il cunoaste lumea de atâția ani, stiu clientii ca are marfă bună si-l caută.

Are coloana praf. Abia urca scarile spre biroul meu... L-a prins un necaz o dată aici la Cluj, a mers la spital si l-au ținut cateva zile. Nu mai văzuse așa curățenie...

Ii amintesc ca noi votăm altfel si chiar si la noi, se poate si mai bine.
,,Nu e...Anca! Neamul ăsta românesc nu-i așa de bun! Voi v-ati mestecat cu ungurii, de-aia..."
Ilie mai stă o oră sa doarmă în dubă după ce termină roșiile, ca e drumul lung. De îndată ce poate sa o încarce din nou, pornește înapoi, în ,,Europa", cum îi zice el Clujului.
,,Hai la noi - insistă- hai sa vezi matale acolo muncă si fa-ne o cooperativă sa fim si noi oameni"
,, Pai io-s bolundă sa fac naveta, Ilie?"
,, Da ce?... Eu nu tot navetă fac? Hai vezi de împacă matale capra, varza si lupul..."
Mi-e clar cine-i varza în povestea asta nu stiu cine-i varza si lupul, dar stiu ca cei ca Ilie, nu sunt si n-au fost vreodată reprezentați. Vocea lor se aude doar prin piață și pe câmp, iar pe-acolo nu prea trec politicienii.

legume-cluj-2_b

Ilie nu stie ca o cooperativă nu se naște cand îi faci statut si act constitutiv. Astea i le pot pregăti,, ca la carte" intr-o după amiază cu ploaie ca cea de azi ... Cooperativa se naște cand esti de acord sa pui varză în sac la 10 kile, când ,,plouă de sus", dar tu ai comanda de onorat, așa că-ți tragi pe tine o pelerină ( sau un sac de gunoi mai mare) si-i dai înainte, când în Piața pretul e mai bun dar tu livrezi tot, fără să socotești cat ai fi câștigat în plus în acele zile, când nu-ti ajung banii de dat la zilieri că plata se face dupa cum încasează cooperativa, când lasi tot si fugi la Dezmir ca a venit un camion de lăzi si trebuie descărcat, sau a nins peste recoltă si-ti îngheață mâinile crăpate de muncă, dar trebuie să o scoti de sub zăpadă azi, ca azi apari tu pe planificare. Te cheamă Ionel si nu-l suporți pe Georgel, dar trebuie sa-l asculți tăcut, ca are același drept sa vorbească, chiar dacă spune uneori prostii, te suna de la birou ca e promoție la conopidă si tre s-o dai mai ieftin că pe spatele tău s-au facut întotdeauna promoțiile și s-au facut destule....

Poate si Ilie să aiba cooperativă si merită, doar ca trebuie sa si-o faca singur, el cu ai lui, si sa nu-i spună nimeni cat de lung e drumul si ce-l asteaptă. Cand s-o obisnui Ilie sa doarma noptile acasă, cu Paulina lui, o sa vina mai rar în Europa, sau poate doar cu alta treabă.... A scris astăzi Anca Marcu, pe pagina ei Facebook, povestea lui Ilie.

Vizualizat: 2435 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

09 iulie 2020 - 13:35

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 28.07.2020, se depun la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în Trim. II și luna iunie a anului 2020.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii