Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ARE 82 DE ANI ȘI CREȘTE 20 DE VACI!

Publicat: 17 martie 2020 - 08:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LECȚIE DE VIAȚĂ. Are 82 de ani, dar vârsta e doar un număr pentru acest crescător român de vaci, doar un bagaj în care a înghesuit experiență de viață, o avere de trăiri și întâmplări. Nu pare apăsat de ani și nu se gândește să se odihnească. E preocupat, mai degrabă, de grija pentru ferma lui în care sunt, la acest moment, 20 de vaci.

Telefonul pe care l-am primit ieri de la Ion Bătineanu m-a scos din ritmul nebun al ultimelor zile în care munca mea de știrist începe la 5 dimineața și se încheie în miez de noapte. Ion Bătineanu m-a impresionat cu lecția lui de viață. Are o fermă de 20 de vaci de lapte în localitatea Balș, județul Olt. A creat o întreprindere familială (IF), se ocupă și de cultivarea pământului, iar laptele îl livra la o fabrică de produse lactate din Râmnicu Vâlcea. Când am răspuns apelului, m-a întrebat cu grijă dacă nu-mi risipește timpul prețios. Politețea, respectul, vorbele lui frumoase m-au determinat să-mi iau o pauză de la avalanșa de știri, iar discuția cu acest fermier m-a plasat imediat într-o zonă unde există normalitate, unde viața curge în matca ei. Cu ritualurile țăranilor care implică grija pentru animale, pentru pământ, pentru supraviețuire.  

Am rămas singur de mai mult timp, dar nu renunț la văcuțe. Am acum 20 de vaci. Mi-a spus fiul meu: tată, ține-le până ies la pensie, că nu se știe. Am și un nepot și, știți cum e, m-am gândit că asta e moștenirea pe care le-o las. Cum să le vând moștenirea?! Trebuie să las ceva în urmă mea pentru fiul și nepotul meu, mi-a spus Ion Bătineanu.

Ion Bătineanu livra toată producția de lapte la o fabrică din Râmnicu Vâlcea.

Am făcut contract cu fabrica. Veneau de la ei cu cisterna și ridicau laptele. Îmi plăteau undeva sub un leu pe litrul de lapte, dar mi-a convenit pentru că erau serioși, veneau la mine la fermă, ridicau laptele și-mi achitau de fiecare dată. La un moment dat, le-am spus să nu-mi mai achite la fiecare transport, să se strângă bănuții acolo și să-i iau o dată sau de două ori pe an. Omul nostru ești, au fost bucuroși cei de la fabrică. Așa am făcut, am lăsat banii acolo. Și ce să vedeți? S-a întâmplat necazul. Fabrica a dat faliment. Nu intru în prea multe amănunte despre cum a dat faliment, au avut ceva înțelegere cu un cetățean italian și de acolo li s-a tras.

Banii mei, pe laptele livrat, erau la ei. Dar au fost corecți. M-au chemat și mi-au spus să-mi aleg produse lactate sau animale în schimbul banilor. Cu brânză, unt sau alte produse, ce să fi făcut? Nu aveam unde să le vând. Pentru că ei aveau acolo o fermă cu animale, porci, vaci, mi-am ales animale și le-am adus acasă în două camioane, doi porci, patru vaci. Mi-a părut rău tare de toți din fabrică. Mare păcat că au dat faliment. Pentru mine, au fost cei mai frumoși și minunați 6 ani pe care i-am trăit. Atât am colaborat cu această fabrică, 6 ani, mi-a povestit crescătorul de vaci.

Pentru că a avut contract de livrare a laptelui cu fabrica, Ion Bătineanu a aflat, dintr-un articol scris de mine, că poate să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul național tranzitoriu pentru tona de lapte comercializată. A văzut datele de referință pentru acest ajutor APIA, publicate de noi, și m-a rugat să-i spun de ce acte are nevoie pentru APIA. Ion Bătineanu este abonat la REVISTA FERMA. În revistă a citit despre datele de referință. Pentru că acest brav fermier, un exemplu de viață, nu are acces la Internet, răspunsul meu adresat chiar lui Ion Bătineanu, cu toate documentele necesare pentru APIA, va fi publicat în REVISTA FERMA.

foto cu caracter general
Vizualizat: 12523 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

25 octombrie 2020 - 13:55

SUBVENȚIILE APIA, ÎN PERICOL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că trebuie urgentată intabularea și cadastrarea terenurilor agricole pentru a fi eliminat riscul pierderii subvențiilor pe suprafață de către fermierii români.

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

25 octombrie 2020 - 13:27

MODIFICĂRI LEGEA RENTEI VIAGERE AGRICOLE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că se va modifica legea rentei viagere agricole în așa fel încât să beneficieze de acești bani proprietarii de terenuri agricole care nu doresc să lucreze aceste terenuri.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

24 octombrie 2020 - 08:54

AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

24 octombrie 2020 - 08:09

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, trei dosare privind reforma Politcii Agricole Comune 2021-2027. Apare un nou concept, noul fermier, care va avea acces mai ușor la fondurile europene, la fel ca tânărul fermier, dar spre deosebire de acesta, noul fermier poate să aibă o vârstă de peste 40 de ani, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European.

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

24 octombrie 2020 - 07:55

SUBVENȚII FERMIERI. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, a anunțat vineri seara că Parlamentul European a adoptat cele trei dosare privind reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, și anume: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

23 octombrie 2020 - 15:07

VOTAT ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN! Vechea dată de referință pentru bovine 31 ianuarie 2018 a fost schimbată! Noua data de referință pentru bovine este 1 iunie 2018! Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie 2020, atât de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), cât și de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii de bovine care au avut vaci de carne la 1 iunie 2018 vor încasa ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestei subvenții fiind de 70 de euro/vacă la nivelul anului 2019.

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

23 octombrie 2020 - 13:34

COMUNICAT. Pandemia de COVID-19 a pus la mare încercare cramele mici: exporturile către China au fost blocate, iar consumul din HoReCa s-a redus considerabil. Crama Dealul Dorului încearcă să acopere reducerea punctelor de desfacere prin lansarea magazinului online, anunță Crama Dealul Dorului într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

23 octombrie 2020 - 08:11

AJUTOARE MĂSURA 21. Astăzi, 23 octombrie 2020, este ultima zi în care crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe, cartofi mai pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul Covid-19 de maxim 7.000 de euro/fermă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, în ședința de Guvern, când se va face plata acestui ajutor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii