Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ARE 82 DE ANI ȘI CREȘTE 20 DE VACI!

Publicat: 17 martie 2020 - 08:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LECȚIE DE VIAȚĂ. Are 82 de ani, dar vârsta e doar un număr pentru acest crescător român de vaci, doar un bagaj în care a înghesuit experiență de viață, o avere de trăiri și întâmplări. Nu pare apăsat de ani și nu se gândește să se odihnească. E preocupat, mai degrabă, de grija pentru ferma lui în care sunt, la acest moment, 20 de vaci.

Telefonul pe care l-am primit ieri de la Ion Bătineanu m-a scos din ritmul nebun al ultimelor zile în care munca mea de știrist începe la 5 dimineața și se încheie în miez de noapte. Ion Bătineanu m-a impresionat cu lecția lui de viață. Are o fermă de 20 de vaci de lapte în localitatea Balș, județul Olt. A creat o întreprindere familială (IF), se ocupă și de cultivarea pământului, iar laptele îl livra la o fabrică de produse lactate din Râmnicu Vâlcea. Când am răspuns apelului, m-a întrebat cu grijă dacă nu-mi risipește timpul prețios. Politețea, respectul, vorbele lui frumoase m-au determinat să-mi iau o pauză de la avalanșa de știri, iar discuția cu acest fermier m-a plasat imediat într-o zonă unde există normalitate, unde viața curge în matca ei. Cu ritualurile țăranilor care implică grija pentru animale, pentru pământ, pentru supraviețuire.  

Am rămas singur de mai mult timp, dar nu renunț la văcuțe. Am acum 20 de vaci. Mi-a spus fiul meu: tată, ține-le până ies la pensie, că nu se știe. Am și un nepot și, știți cum e, m-am gândit că asta e moștenirea pe care le-o las. Cum să le vând moștenirea?! Trebuie să las ceva în urmă mea pentru fiul și nepotul meu, mi-a spus Ion Bătineanu.

Ion Bătineanu livra toată producția de lapte la o fabrică din Râmnicu Vâlcea.

Am făcut contract cu fabrica. Veneau de la ei cu cisterna și ridicau laptele. Îmi plăteau undeva sub un leu pe litrul de lapte, dar mi-a convenit pentru că erau serioși, veneau la mine la fermă, ridicau laptele și-mi achitau de fiecare dată. La un moment dat, le-am spus să nu-mi mai achite la fiecare transport, să se strângă bănuții acolo și să-i iau o dată sau de două ori pe an. Omul nostru ești, au fost bucuroși cei de la fabrică. Așa am făcut, am lăsat banii acolo. Și ce să vedeți? S-a întâmplat necazul. Fabrica a dat faliment. Nu intru în prea multe amănunte despre cum a dat faliment, au avut ceva înțelegere cu un cetățean italian și de acolo li s-a tras.

Banii mei, pe laptele livrat, erau la ei. Dar au fost corecți. M-au chemat și mi-au spus să-mi aleg produse lactate sau animale în schimbul banilor. Cu brânză, unt sau alte produse, ce să fi făcut? Nu aveam unde să le vând. Pentru că ei aveau acolo o fermă cu animale, porci, vaci, mi-am ales animale și le-am adus acasă în două camioane, doi porci, patru vaci. Mi-a părut rău tare de toți din fabrică. Mare păcat că au dat faliment. Pentru mine, au fost cei mai frumoși și minunați 6 ani pe care i-am trăit. Atât am colaborat cu această fabrică, 6 ani, mi-a povestit crescătorul de vaci.

Pentru că a avut contract de livrare a laptelui cu fabrica, Ion Bătineanu a aflat, dintr-un articol scris de mine, că poate să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul național tranzitoriu pentru tona de lapte comercializată. A văzut datele de referință pentru acest ajutor APIA, publicate de noi, și m-a rugat să-i spun de ce acte are nevoie pentru APIA. Ion Bătineanu este abonat la REVISTA FERMA. În revistă a citit despre datele de referință. Pentru că acest brav fermier, un exemplu de viață, nu are acces la Internet, răspunsul meu adresat chiar lui Ion Bătineanu, cu toate documentele necesare pentru APIA, va fi publicat în REVISTA FERMA.

foto cu caracter general
Vizualizat: 12257 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

03 iulie 2020 - 08:11

OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea în perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sprijinul acordat este de 100.000 de euro/an.

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iulie 2020 - 07:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând din 02 iulie 2020 efectuează plățile aferente ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie a anului 2020.

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

02 iulie 2020 - 17:19

LEGEA BUNĂSTĂRII ANIMALELOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi că a solicitat o modificare la Legea bunăstării animalelor pe timpul transportului, adoptată de Parlament. Concret, în lege trebuie să apară că nu este permis transportul animalelor pe timpul caniculei, la o temperatură mai mare de 30 de grade. Șeful MADR a adăugat că a negociat cu țările arabe exportul de carcase și carne, nu de animale vii.

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

02 iulie 2020 - 16:49

LEGEA CARE LOVEȘTE ÎN CRESCĂTORII DE ANIMALE! Legea mirosurilor, adoptată de Parlament, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când au dat autorizații de construcții, să-i execute pe fermieri și să le închidă fermele. Ceea ce nu este corect, de aceea am cerut ca legea să fie întoarsă, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că zona fermelor a fost invadată de construcții pentru care nu s-a cerut aviz de mediu.

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

02 iulie 2020 - 16:09

AJUTOR TINERI FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată pe data de 15 iulie 2020 și va fi deschisă până-n data de 15 octombrie 2020.

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

02 iulie 2020 - 15:16

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, în cadrul conferinței de presă, în desfășurare la Ministerul Agriculturii, sumele pe hectar pentru despăgubirea fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei extreme.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

02 iulie 2020 - 10:52

OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului vor fi transmise live pe pagina sa oficială Facebook și pagina Ministerului Agriculturii, anunță Ministerul Agriculturii, într-o informare transmisă pentru AGROINFO.

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

02 iulie 2020 - 10:40

APELUL APICULTORILOR! AGROINFO a primit scrisoarea deschisă a apicultorilor români, semnată de mai multe organizații din sectorul apicol, adresată, în principal, europarlamentarului Carmen Avram (S&D). Inserăm integral textul scrisorii.

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:56

AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE! Suma de 14,5 milioane de euro care ar fi trebuit alocată pentru plata subvenției la lâna de oaie va fi folosită pentru acordarea unui ajutor de cap de ovină, în condițiile în care subvenția la lână a fost anulată. Secretarul de stat MADR George Scarlat a anunțat miercuri seara, 1 iulie, că această sumă a crescut la 43,5 milioane de euro, iar ajutorul care va fi acordat oierilor este de 10 lei pe cap de ovină.

SECRETAR DE STAT MADR: SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ DE 100 DE EURO PE CAP DE BOVINĂ!

SECRETAR DE STAT MADR: SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ DE 100 DE EURO PE CAP DE BOVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:30

AJUTOR DE CRIZĂ PENTRU FERMIERI! Ajutorul de crziă de 7.000 de euro pentru un fermier este în vigoare, decizia Comisiei Europene a fost publicată săptămâna trecută în Jurnalul Oficial UE. Bugetul pentru acordarea acestui ajutor fermierilor români este de 80 de milioane de euro. Crescătorii de bovine vor primi o subvenție suplimentară de 100 de euro pe cap de animal, a anunțat secretarul de stat MADR George Scarlat, la Agro TV.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Clasic

Clasic
El se întoarce acasă noaptea târziu. Detalii