KWS+
Reclama header after big part 2

ARE 82 DE ANI ȘI CREȘTE 20 DE VACI!

Publicat: 17 martie 2020 - 08:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LECȚIE DE VIAȚĂ. Are 82 de ani, dar vârsta e doar un număr pentru acest crescător român de vaci, doar un bagaj în care a înghesuit experiență de viață, o avere de trăiri și întâmplări. Nu pare apăsat de ani și nu se gândește să se odihnească. E preocupat, mai degrabă, de grija pentru ferma lui în care sunt, la acest moment, 20 de vaci.

Telefonul pe care l-am primit ieri de la Ion Bătineanu m-a scos din ritmul nebun al ultimelor zile în care munca mea de știrist începe la 5 dimineața și se încheie în miez de noapte. Ion Bătineanu m-a impresionat cu lecția lui de viață. Are o fermă de 20 de vaci de lapte în localitatea Balș, județul Olt. A creat o întreprindere familială (IF), se ocupă și de cultivarea pământului, iar laptele îl livra la o fabrică de produse lactate din Râmnicu Vâlcea. Când am răspuns apelului, m-a întrebat cu grijă dacă nu-mi risipește timpul prețios. Politețea, respectul, vorbele lui frumoase m-au determinat să-mi iau o pauză de la avalanșa de știri, iar discuția cu acest fermier m-a plasat imediat într-o zonă unde există normalitate, unde viața curge în matca ei. Cu ritualurile țăranilor care implică grija pentru animale, pentru pământ, pentru supraviețuire.  

Am rămas singur de mai mult timp, dar nu renunț la văcuțe. Am acum 20 de vaci. Mi-a spus fiul meu: tată, ține-le până ies la pensie, că nu se știe. Am și un nepot și, știți cum e, m-am gândit că asta e moștenirea pe care le-o las. Cum să le vând moștenirea?! Trebuie să las ceva în urmă mea pentru fiul și nepotul meu, mi-a spus Ion Bătineanu.

Ion Bătineanu livra toată producția de lapte la o fabrică din Râmnicu Vâlcea.

Am făcut contract cu fabrica. Veneau de la ei cu cisterna și ridicau laptele. Îmi plăteau undeva sub un leu pe litrul de lapte, dar mi-a convenit pentru că erau serioși, veneau la mine la fermă, ridicau laptele și-mi achitau de fiecare dată. La un moment dat, le-am spus să nu-mi mai achite la fiecare transport, să se strângă bănuții acolo și să-i iau o dată sau de două ori pe an. Omul nostru ești, au fost bucuroși cei de la fabrică. Așa am făcut, am lăsat banii acolo. Și ce să vedeți? S-a întâmplat necazul. Fabrica a dat faliment. Nu intru în prea multe amănunte despre cum a dat faliment, au avut ceva înțelegere cu un cetățean italian și de acolo li s-a tras.

Banii mei, pe laptele livrat, erau la ei. Dar au fost corecți. M-au chemat și mi-au spus să-mi aleg produse lactate sau animale în schimbul banilor. Cu brânză, unt sau alte produse, ce să fi făcut? Nu aveam unde să le vând. Pentru că ei aveau acolo o fermă cu animale, porci, vaci, mi-am ales animale și le-am adus acasă în două camioane, doi porci, patru vaci. Mi-a părut rău tare de toți din fabrică. Mare păcat că au dat faliment. Pentru mine, au fost cei mai frumoși și minunați 6 ani pe care i-am trăit. Atât am colaborat cu această fabrică, 6 ani, mi-a povestit crescătorul de vaci.

Pentru că a avut contract de livrare a laptelui cu fabrica, Ion Bătineanu a aflat, dintr-un articol scris de mine, că poate să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul național tranzitoriu pentru tona de lapte comercializată. A văzut datele de referință pentru acest ajutor APIA, publicate de noi, și m-a rugat să-i spun de ce acte are nevoie pentru APIA. Ion Bătineanu este abonat la REVISTA FERMA. În revistă a citit despre datele de referință. Pentru că acest brav fermier, un exemplu de viață, nu are acces la Internet, răspunsul meu adresat chiar lui Ion Bătineanu, cu toate documentele necesare pentru APIA, va fi publicat în REVISTA FERMA.

foto cu caracter general
Vizualizat: 12602 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MESAJ URGENT APIA PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ URGENT APIA PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 ianuarie 2021 - 22:01

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 01 februarie 2021 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 octombrie - 31 decembrie 2020 (trim. IV al anului 2020).

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 28 Ianuarie - 03 Februarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 28 Ianuarie - 03 Februarie 2021!

27 ianuarie 2021 - 20:49

Caracteristici meteorologice. În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării.

NOI SUBVENȚII MARI, NEGOCIATE ASTĂZI DE FERMIERI CU MINISTRUL AGRICULTURII!

NOI SUBVENȚII MARI, NEGOCIATE ASTĂZI DE FERMIERI CU MINISTRUL AGRICULTURII!

27 ianuarie 2021 - 18:31

SUBVENȚIE DE MII DE EURO PE HECTAR! Fermierii au discutat astăzi cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, cum vor arăta noile subvenții pe hectar pentru legume. Practic, ajutorul de minimis acordat anul trecut pentru tomate va fi extins și pentru alte legume. Cuantumul ajutorului pentru tomate a fost de 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate.

DECIZIE GUVERN ASTĂZI! ATENȚIE, FERMIERI! AMENZI PÂNĂ LA 20.000 DE LEI!

DECIZIE GUVERN ASTĂZI! ATENȚIE, FERMIERI! AMENZI PÂNĂ LA 20.000 DE LEI!

27 ianuarie 2021 - 17:56

COMUNICAT. În ședința Guvernului de astăzi, 27 ianuarie 2021, a fost adoptată Hotărârea referitoare la modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin HG nr. 707/2018. Amenzile pentru cei care nu stârpesc această buruiană sunt uriașe.

CARE ESTE PREȚUL CORECT PE KILOGRAMUL DE MIEL ÎN VIU PENTRU ANUL ACESTA!

CARE ESTE PREȚUL CORECT PE KILOGRAMUL DE MIEL ÎN VIU PENTRU ANUL ACESTA!

27 ianuarie 2021 - 10:58

CÂT E MIELUL DE PAȘTE? Crescătorii de oi din România au plătit mai mult pentru furaje, prețul furajelor a crescut din cauza secetei de anul trecut, cheltuielile cu întreținerea animalelor a crescut în condiții de pandemie, astfel anul acesta ar trebui să crească prețul la miei pentru a-și recupera o parte din banii investiți, spun oierii.

O NOUĂ SUBVENȚIE PE HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

O NOUĂ SUBVENȚIE PE HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

27 ianuarie 2021 - 09:47

ANUNȚ! O nouă subvenție pe hectar pentru fermierii români pentru care sunt alocate, anul acesta, de 25 de milioane de euro! Anunțul l-a făcut ministrul agriculturii, Adrian Oros.

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA!

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA!

27 ianuarie 2021 - 08:52

NUMĂR MIC DE FERMIERI CU SUBVENȚII MARI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a explicat care este structura, în acest moment, a fermelor din România. Șeful MADR a spus că sunt 790.000 de mici ferme, care cer subvenții APIA, practic, majoritatea cererilor depuse la agenția de plăți, dar care nu se pot numi ferme sunt, mai degrabă, gospodării țărănești.

NOU DIRECTOR GENERAL ADAMA Agricultural Solutions!

NOU DIRECTOR GENERAL ADAMA Agricultural Solutions!

27 ianuarie 2021 - 08:04

COMUNICAT. Gabriela Vila va conduce operațiunile ADAMA Agricultural Solutions în România și Republica Moldova. Având o experiență de peste 20 de ani în sectorul agri-business,  Gabriela Vila a ocupat anterior poziția de Director Național de Vânzări în cadrul companiei.

AVIZUL CARE PUNE FRÂNĂ AJUTORULUI DE 300.000 DE EURO/FERMIER!

AVIZUL CARE PUNE FRÂNĂ AJUTORULUI DE 300.000 DE EURO/FERMIER!

27 ianuarie 2021 - 07:47

BANI FERMIERI. Sprjinul de 300.000 de euro/beneficiar pentru construcția de abatoare de capacitate mică în zonă montană a fost cerut, anul trecut, doar de trei fermieri. Doar trei proiecte s-au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), deși submăsura este deschisă din 13 iulie 2020 și termenul de depunere a fost prelungit până la 31 martie 2021. De ce nu se înghesuie crescătorii de animale să ceară acest ajutor care, aparent, este mare, iar de abatoare ar fi nevoie?

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

26 ianuarie 2021 - 13:56

VIAȚA DE FAMILIE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit în cadrul emisiunii România Agricolă, Agro TV, despre familia sa, despre părinți, frați și bunici. Șeful MADR a dezvăluit că bunicii săi au fost chiaburi și din pricina aceasta au fost deportați, iar tatăl său a fost măcelar și creștea mulți porci.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii