APICULTORII SUNT DISPERAȚI. Iarna aceasta i-a lăsat mai săraci pe apicultorii români. Sunt zone unde apicultorii se plâng că le-au murit familii întregi de albine. Pagubele sunt mari, sprijinul autorităților mic. Apicultorii nu vor să importe material biologic. Nu vor să renunțe la albina românească.
Asociația Crescătorilor de Albine din România a demarat dialogul cu tineri apicultori care văd în ameliorarea speciilor de albină viitorul sectorului apicol. Un rol important l-au avut Radu Guțescu, apicultor din Craiova și Cristian Bratu, apicultor din Mărginimea Sibiului, doi tineri specialiști implicați în activitatea privată de selecție și ameliorare apicolă. O activitate care, din păcate, nu este în acest moment recunoscută de legislația existentă. Cei doi reprezintă o comunitate în dezvoltare.
Odată existentă nu poate fi negată și nici oprită doar pentru că legea este rămasă în urmă. Ei nu vor să înlocuiască rasa națională, ci vor să participe la întărirea acesteia prin aportul de genetică care să aducă în stupine albine care culeg mai bine sau au anumite calități și toleranțe dobândite.
Dacă în urmă cu numai 2 săptămâni, atitudinea ACA și a autorităților era puternic împotriva acestui fenomen, iată că, inclusiv cu sprijinul AGROINFO și FERMA, acum își dau mâna cu toții în căutarea unei soluții comune.
Radu Guțescu, apicultorul inovator despre care noi am scris acum 2 ani, povestește ce s-a întâmplat la întâlnire.
Întâlnirea a avut loc la sediul ACA România și la ea a participat, alături domnul Ioan Fetea, actualul președinte ACA, domnul Răzvan Coman, director tehnic al Asociației Crescătorilor de Albine din România. Pe parcursul celor două ore în care s-a derulat întâlnirea am expus punctual nostru de vedere și anume că este nevoie de o mai mare unitate în prezentarea și susținerea soluțiilor la problemele majore ale domeniului apicol în fata autorităților, primul pas urmând să fie stabilirea unor puncte de vedere consensuale față de măcar o parte din aceste probleme.
În acest sens, am propus stabilirea unei întâlniri la care să participe lideri de asociații sau cooperative din domeniul apicol, dar si apicultori reprezentativi în cadrul căreia să se propună și poate să se convină soluții realiste și concrete. Dar mai ales responsabile! Problemele mari ale sectorului sunt: pierderile de familii din iarna care tocmai s-a încheiat, prețul scăzut de achiziție al mierii și deci necesitatea de rentabilizare a domeniului și, ce ne doare pe noi cel mai mult, reglementarea pieței de material biologic apicol.
Din păcate, apicultura este caracterizată de lipsa de comunicare între persoanele cu reprezentativitate din domeniul apicol. Și poate de o anume pornire împământenită la apicultorii români (aș zice că la fermierii români n.r.), aceea de a critica excesiv orice acțiune fără a veni cu soluții alternative.
Concret, în urma întâlnirii, am stabilit următorul pas al acestui demers, și anume că în prima săptămână din aprilie (cel mai probabil 6-7 aprilie) vom stabili data exactă la care va avea loc întâlnirea despre care am vorbit mai sus. Moment în care vom lansa invitații către asociații și apicultori. Precizez că în stabilirea datei următorului pas am ținut cont de faptul că, în cadrul ACA, vor avea loc alegeri pentru funcția de președinte pe 28 martie, iar în perioada 31 martie-2 aprilie va avea loc Târgul National al Mierii - ediția de primăvară, la care ACA este organizator, deci programul persoanelor din conducere este unul extrem de aglomerat.