PRETENȚII ABSURDE. Fermierii români care au încasat despăgubirile pentru secetă, pentru anul 2015, au toate șansele să primească o astfel de adresă expediată de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Fermierul Cornel Stroescu, din Mehedinți, a trimis AGROINFO această adresă cu ce acte i se pretind, la un an după încasarea banilor.
Pentru cei care nu știu ce înseamnă print screen (to print=a imprima, screen=ecran), vă spunem că este ca o fotografie făcută ecranului de calculator. De ce vă dăm aceste explicații? Fermierul Cornel Stroescu, președintele Camerei Agricole Naționale, spune că s-a pomenit că este somat să ducă un șir de acte la APIA printre care și print screen APIA 2012, 2013, 2014, printuri, fotografii de pe ecran, spuneți-le cum doriți, care, atenție, trebuie semnate de APIA. Cum ar veni, confirmă APIA că alea sunt!
O întrebare de bun simț care ne vine acum în minte: Agenția de Plăți nu are în arhivă toate informațiile legate de despăgubirile sau subvențiile plătite fermierilor? Fiecare fermier are un dosar cu plățile care i s-au făcut, există date stocate pe calculatorul APIA. Cel puțin, așa ne comunică APIA de fiecare dată. Și o întrebare așa, din pură curiozitate: La ce folosește APIA print screen-urile? Maculatură? Birocrație? Băgat în ceață fermierii?
Adresa primită de fermierul Cornel Stroescu
Cum observați din adresă, agricultorului i se cer aceste acte pentru despăgubirile pe secetă pe care le-a încasat deja pentru anul 2015, când arșița a distrus culturile mai multor fermieri, în perioada aprilie – septembrie. Pe lângă print screen-urile cerute, agricultorului i se mai spune să se prezinte și cu fișe de magazie pentru toate culturile din anii 2012, 2013, 2014 și 2015, în copie și original, și asta în condițiile în care unii dintre fermieri au cerut despăgubiri doar pentru culturile de primăvară; facturile către beneficiari, pentru aceiași ani, în copie și original și situațiile financiare anuale, cerință scrisă cu pixul, de unde deducem că a fost adăugată pe ultima sută de metri.
Motivul este un control pe care-l întreprinde Agenția de Plăți pentru schema de ajutor de stat acordată fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei.
Pe adresă nu este specificat însă niciun termen limită la care fermierul să prezinte aceste acte, așa că se presupune că fermierul poate să le prezinte când vrea, când o avea timp sau când și-o aminti.
Nu mai punem la socoteală că mulți dintre agricultorii români nu au mai încasat acești bani și au rămas cu pagubele. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Agriculturii, din 174.000 de cereri pentru despăgubiri, în final au rămas doar 80.000. Bugetul inițial alocat despăgubirilor pentru secetă a fost de 640 milioane de lei și li s-au plătit fermierilor doar 200 milioane de lei. Sumă confirmată și de ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Par cel puțin ciudate, dacă nu absurde, pretențiile Agenției de Plăți din moment ce aceste despăgubiri s-au dat în urma unor hotărâri emanate de comisii de constatare și control, din care au făcut parte tocmai autoritățile statului (primărie, direcții agricole, finanțe etc.). E o situație hilară comparabilă cu cea în care polițistul de la rutieră ți-a dat amendă, ai plătit-o și, după un an, sub pretextul unui control, vine să-ți ceară copii după toate amenzile din ultimii patru ani și, în plus, un print screen cu legitimația sa.
AGROINFO l-a contactat telefonic pe ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Ministrul, încă în exercițiu, nu ne-a răspuns la telefon, dar ne-a transmis un mesaj: O să mă informez la APIA, să văd despre ce este vorba.