FRAUDAREA BANILOR PENTRU PLĂȚILE FERMIERILOR. Direcția Națională Anticorupție a anunțat luni, 28 octombrie 2019, că agențiile de plăți din agricultură, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) vor fi prezente la o dezbatere organizată de DNA despre sistemele de fraudare a banilor europeni. La fraudarea banilor pentru agricultură ocupăm un loc fruntaș în Europa.
Direcția Națională Anticorupție organizează Atelierul de lucru cu tema “Tendințe în investigarea fraudelor și corupției care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene”. Evenimentul se va desfășura în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2019, în București, la RIN Grand Hotel.
La dezbatere participă procurori, ofițeri de poliție, specialiști din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și reprezentanți ai Departamentului pentru Lupta Antifraudă, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ai unor autorități de management, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
La deschiderea ce va avea loc, în prezența procurorului șef al D.N.A. Nistor Călin, la data de 30 octombrie 2019, în intervalul orar 09.30-11.15, va fi prezentat studiul intitulat Sisteme de fraudare actuale identificate în aprobarea și implementarea activităților finanțate din fonduri europene, realizat de D.N.A. și bazat pe dosarele finalizate cu decizii de condamnare definitivă, având ca obiect infracțiuni comise împotriva intereselor financiare ale UE.
Atelierul de lucru este organizat în cadrul proiectului Tendințe în investigarea fraudelor și corupției care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, cofinanțat de Oficiul European de Luptă Antifraudă (O.L.A.F.) prin programul HERCULE III Training, anunță DNA, într-un comunicat transmis pentru media.
România a semnalat 477 de cazuri de fraudă cu fonduri europene în intervalul 2014-2018, clasându-se pe primul loc la nivelul UE, susține un document de lucru al Oficiului UE Anti-Fraudă (OLAF). Doar anul trecut, România a raportat cele mai multe fraude în domeniul agriculturii, alături de Italia, iar Bucureștiul este pe primul loc la capitolul ”documente falsificate”.