KWS+
Reclama header after big part 2

APIA LĂUDATĂ, AFIR DESFIINȚATĂ!

Publicat: 04 decembrie 2019 - 14:52
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

AFIR, CRITICATĂ Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, invitat astăzi, miercuri 4 decembrie 2019, într-o emisiune la B1 TV, a făcut o paralelă între cele două agenții de plăți care funcționează în agricultura din România, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). APIA a fost lăudată, AFIR, criticată aspru.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură este cea mai performantă agenție din România pe ceea ce înseamnă derularea fondurilor europene. Sunt niște oameni cu o expertiză profesională demonstrată de ceea ce fac pentru fermieri. Au plătit peste 1,3 miliarde de euro, cu titlu de avans către fermierii noștri. Eu am așteptări ca și în perioada plăților regulare ritmul să fie același. Practic, sunt undeva la peste 733.000 de fermieri care au primit avansuri. Este o agenție care ar trebui, prin forța exemplului, să-i explice și celeilalte agenții cam cum se poate profesionaliza modul de efectuare a plăților către fermieri, către beneficiari.

În schimb, la AFIR, ceea ce cred eu că este de îmbunătățit, sigur, sunt oameni cu expertiză profesională certă și în AFIR, oameni care au demonstrat că pot fundamenta măsuri și pot să finanțeze investițiile din mediul rural, numai că am constatat că AFIR-ul s-a transformat așa, dintr-o agenție de plată, a ajuns să fie și jucător, să fie uneori și arbitru, eventual, să și verifice contractele pe care tot ei le-au semnat. Lucru pe care eu, cât voi fi secretar de stat, nu voi lăsa AFIR-ul. Voi încerca să delimitez în mod expres competențele și autoritatea de management, pe care eu o coordonez din cadrul Ministerului Agriculturii, să fie cea care face politica de dezvoltare rurală.

Sunt foarte multe lucruri care sunt rămase în urmă. Avem niște indicatori de program care nu sunt atinși și va trebui să facem un efort în perioada următoare. 100 de milioane de euro proiecte pe tranziție, adică din perioada 2007-2013, proiecte pe care ni le-am asumat noi că le finalizăm din această alocare financiară și nu am fost în stare să le finalizăm. Nu o spun ca un reproș, dar o spun ca o îngrijorare și cred eu că cei care au urechi să audă, să înțeleagă că în instituția statului trebuie să ne comportăm echidistant și transparent, astfel încât calitatea actului administrativ să crească, a spus Emil Dumitru, secretar de stat MADR.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) gestionează fondurile europene, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), și cele alocate de la bugetul de stat pentru plățile directe ale fermierilor, Pilonul 1 al politicii agricole comune, ajutoare de stat, plățile compensatorii pentru măsuri delegate de la AFIR, și măsurile de piață.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale gestionează fondurile europene alocate pentru dezvoltarea satului românesc, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), investiții în ferme, sprijin ferme mici, instalare tineri fermieri etc., practic, plățile din Pilonul 2 al politicii agricole comune.

Vizualizat: 8085 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOI SUBVENȚII MARI, NEGOCIATE ASTĂZI DE FERMIERI CU MINISTRUL AGRICULTURII!

NOI SUBVENȚII MARI, NEGOCIATE ASTĂZI DE FERMIERI CU MINISTRUL AGRICULTURII!

27 ianuarie 2021 - 18:31

SUBVENȚIE DE MII DE EURO PE HECTAR! Fermierii au discutat astăzi cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, cum vor arăta noile subvenții pe hectar pentru legume. Practic, ajutorul de minimis acordat anul trecut pentru tomate va fi extins și pentru alte legume. Cuantumul ajutorului pentru tomate a fost de 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate.

DECIZIE GUVERN ASTĂZI! ATENȚIE, FERMIERI! AMENZI PÂNĂ LA 20.000 DE LEI!

DECIZIE GUVERN ASTĂZI! ATENȚIE, FERMIERI! AMENZI PÂNĂ LA 20.000 DE LEI!

27 ianuarie 2021 - 17:56

COMUNICAT. În ședința Guvernului de astăzi, 27 ianuarie 2021, a fost adoptată Hotărârea referitoare la modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin HG nr. 707/2018. Amenzile pentru cei care nu stârpesc această buruiană sunt uriașe.

CARE ESTE PREȚUL CORECT PE KILOGRAMUL DE MIEL ÎN VIU PENTRU ANUL ACESTA!

CARE ESTE PREȚUL CORECT PE KILOGRAMUL DE MIEL ÎN VIU PENTRU ANUL ACESTA!

27 ianuarie 2021 - 10:58

CÂT E MIELUL DE PAȘTE? Crescătorii de oi din România au plătit mai mult pentru furaje, prețul furajelor a crescut din cauza secetei de anul trecut, cheltuielile cu întreținerea animalelor a crescut în condiții de pandemie, astfel anul acesta ar trebui să crească prețul la miei pentru a-și recupera o parte din banii investiți, spun oierii.

O NOUĂ SUBVENȚIE PE HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

O NOUĂ SUBVENȚIE PE HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

27 ianuarie 2021 - 09:47

ANUNȚ! O nouă subvenție pe hectar pentru fermierii români pentru care sunt alocate, anul acesta, de 25 de milioane de euro! Anunțul l-a făcut ministrul agriculturii, Adrian Oros.

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA!

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA!

27 ianuarie 2021 - 08:52

NUMĂR MIC DE FERMIERI CU SUBVENȚII MARI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a explicat care este structura, în acest moment, a fermelor din România. Șeful MADR a spus că sunt 790.000 de mici ferme, care cer subvenții APIA, practic, majoritatea cererilor depuse la agenția de plăți, dar care nu se pot numi ferme sunt, mai degrabă, gospodării țărănești.

NOU DIRECTOR GENERAL ADAMA Agricultural Solutions!

NOU DIRECTOR GENERAL ADAMA Agricultural Solutions!

27 ianuarie 2021 - 08:04

COMUNICAT. Gabriela Vila va conduce operațiunile ADAMA Agricultural Solutions în România și Republica Moldova. Având o experiență de peste 20 de ani în sectorul agri-business,  Gabriela Vila a ocupat anterior poziția de Director Național de Vânzări în cadrul companiei.

AVIZUL CARE PUNE FRÂNĂ AJUTORULUI DE 300.000 DE EURO/FERMIER!

AVIZUL CARE PUNE FRÂNĂ AJUTORULUI DE 300.000 DE EURO/FERMIER!

27 ianuarie 2021 - 07:47

BANI FERMIERI. Sprjinul de 300.000 de euro/beneficiar pentru construcția de abatoare de capacitate mică în zonă montană a fost cerut, anul trecut, doar de trei fermieri. Doar trei proiecte s-au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), deși submăsura este deschisă din 13 iulie 2020 și termenul de depunere a fost prelungit până la 31 martie 2021. De ce nu se înghesuie crescătorii de animale să ceară acest ajutor care, aparent, este mare, iar de abatoare ar fi nevoie?

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

26 ianuarie 2021 - 13:56

VIAȚA DE FAMILIE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit în cadrul emisiunii România Agricolă, Agro TV, despre familia sa, despre părinți, frați și bunici. Șeful MADR a dezvăluit că bunicii săi au fost chiaburi și din pricina aceasta au fost deportați, iar tatăl său a fost măcelar și creștea mulți porci.

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI ANZ, DISCUȚII ASTĂZI DESPRE PROBLEMELE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI ANZ, DISCUȚII ASTĂZI DESPRE PROBLEMELE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

26 ianuarie 2021 - 12:37

AGENDA MINISTRULUI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță astăzi, 26 ianuarie 2021, în agenda sa, că de la ora 13:00 discută despre măsurile de sprijin din sectorul creșterii bovinelor de lapte, iar de la ora 17:00, discuții cu Agenția Națională pentru Zootehnie despre problemele crescătorilor de animale.

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

26 ianuarie 2021 - 11:47

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA! Acordarea subvențiilor agricole trebuie făcută în funcție de fermă, de zona în care se află ferma, pentru a se împiedica părăsirea satelor, abandonarea zonelor rurale montane, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. Chiar dacă în zona montană sunt ferme mici, cu producție mică, ele trebuie sprijinit cu plăți APIA mai mari pentru a fi menținute și ajutate să devină ferme comerciale, a adăugat șeful MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
paul iftodi
|
12. 05, 2019. Thursday 13:59
Eu cred ca d-l Dumitru stie foare bine.
OJFIR-urile primesc proiecte pe submasurile 6.1,6.2 ,6.3,17.1.Care sunt investitiile alea complexe, ferme integrate pe aceste submasuri? Au cereri de plata submasura 6.1, 6.3 transa a II a nesolutionate desi au depasit cele 90 de zile calendaristice de la inregistrarea Cererei de plata. Aproba cererile de esalonare depuse online dupa o luna. Solicita avizele de la Mediu, DSVSA,DSP la depunerea proiectelor, aceste institutii dau negatie dar domnii de la AFIR solicita si la cererea de plata transa a.II a. Cele 200 de pagini ale proiectului le au citit si la sesiunea de depunere
2.
Ali
|
12. 05, 2019. Thursday 13:16
Cum adica sa nu verifici respectarea clauzelor contractuale dupa implementarea proiectelor? Cunoaste domnul secretar de stat o alta cale sau isi va asuma sa se faca plati fara sa se verifice dosarele depuse in perioada de implementare (achizitii, modificari de solutii tehnice, plati)? As fi curioasa sa aflu si parerea DNA daca/ cum sa platesti proiecte fara sa le verifici. Asteptam cu interes solutiile acestor domni care sper ca stiu despre ce vorbesc, cunoscand, sper, care sunt etapele pron care trece un proiect (evaluare, contractare, implementare). In ceea ce priveste salariile: e ca si cum ai compara salariul chirurgului cu cel al asistentei medicale avand ca singur punct comun ca ambii poarta halat alb.
1.
Dinel
|
12. 04, 2019. Wednesday 18:03
Cred că d-l Dumitru încă nu a înțeles care e diferența între APIA și AFIR, modul în care cele două agenții pot face absorbție
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare

De peste 20 de ani, Edina Uifalusi cultivă pepeni verzi şi pepeni galbeni în comuna Pişcolt, (jud. Satu Mare) în câmp şi leguume în solar şi grădină. În ultimii cinci ani familia Uifalusi a cultivat numai pepeni hibrizi Syngenta: pepeni verzi Romanza şi Arashan și pepeni galbeni Flander. Află care sunt problemele cultivatorilor de pepeni şi de ce hibrizii altoiţi sunt mai viguroaşi, mai productivi şi mai rezistenţi la boli.
Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii