Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

APIA LĂUDATĂ, AFIR DESFIINȚATĂ!

Publicat: 04 decembrie 2019 - 14:52
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

AFIR, CRITICATĂ Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, invitat astăzi, miercuri 4 decembrie 2019, într-o emisiune la B1 TV, a făcut o paralelă între cele două agenții de plăți care funcționează în agricultura din România, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). APIA a fost lăudată, AFIR, criticată aspru.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură este cea mai performantă agenție din România pe ceea ce înseamnă derularea fondurilor europene. Sunt niște oameni cu o expertiză profesională demonstrată de ceea ce fac pentru fermieri. Au plătit peste 1,3 miliarde de euro, cu titlu de avans către fermierii noștri. Eu am așteptări ca și în perioada plăților regulare ritmul să fie același. Practic, sunt undeva la peste 733.000 de fermieri care au primit avansuri. Este o agenție care ar trebui, prin forța exemplului, să-i explice și celeilalte agenții cam cum se poate profesionaliza modul de efectuare a plăților către fermieri, către beneficiari.

În schimb, la AFIR, ceea ce cred eu că este de îmbunătățit, sigur, sunt oameni cu expertiză profesională certă și în AFIR, oameni care au demonstrat că pot fundamenta măsuri și pot să finanțeze investițiile din mediul rural, numai că am constatat că AFIR-ul s-a transformat așa, dintr-o agenție de plată, a ajuns să fie și jucător, să fie uneori și arbitru, eventual, să și verifice contractele pe care tot ei le-au semnat. Lucru pe care eu, cât voi fi secretar de stat, nu voi lăsa AFIR-ul. Voi încerca să delimitez în mod expres competențele și autoritatea de management, pe care eu o coordonez din cadrul Ministerului Agriculturii, să fie cea care face politica de dezvoltare rurală.

Sunt foarte multe lucruri care sunt rămase în urmă. Avem niște indicatori de program care nu sunt atinși și va trebui să facem un efort în perioada următoare. 100 de milioane de euro proiecte pe tranziție, adică din perioada 2007-2013, proiecte pe care ni le-am asumat noi că le finalizăm din această alocare financiară și nu am fost în stare să le finalizăm. Nu o spun ca un reproș, dar o spun ca o îngrijorare și cred eu că cei care au urechi să audă, să înțeleagă că în instituția statului trebuie să ne comportăm echidistant și transparent, astfel încât calitatea actului administrativ să crească, a spus Emil Dumitru, secretar de stat MADR.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) gestionează fondurile europene, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), și cele alocate de la bugetul de stat pentru plățile directe ale fermierilor, Pilonul 1 al politicii agricole comune, ajutoare de stat, plățile compensatorii pentru măsuri delegate de la AFIR, și măsurile de piață.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale gestionează fondurile europene alocate pentru dezvoltarea satului românesc, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), investiții în ferme, sprijin ferme mici, instalare tineri fermieri etc., practic, plățile din Pilonul 2 al politicii agricole comune.

Vizualizat: 7680 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

OIERII ROMÂNI PROPUN SĂ-ȘI ANGAJEZE ZILIERI AȘA CUM SE PROCEDEAZĂ ÎN FRANȚA!

05 iunie 2020 - 08:44

CUM SĂ FIE ANGAJAȚI ZILIERII! Crescătorul de ovine Ionică Sterp, vicepreședintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), le-a spus ieri crescătorilor de animale, într-un live pe Facebook, că APC propune ca zilierii să fie angajați la fermele de ovine pe fluturași, așa cum se procedează în Franța. Adică, crescătorii de animale să nu fie obligați să le încheie lucrătorilor un contract. Să plătească o taxă la Finanțe pe fiecare zi lucrată de zilier.

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

05 iunie 2020 - 07:16

SCHIMBĂRI LA LEGEA PĂȘUNILOR. Crescătorul de ovine Ionică Sterp din județul Bihor, membru fondator al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), i-a anunțat ieri pe oierii români, într-un live pe Facebook, că APC a solicitat ministrului agriculturii schimbarea legii pășunilor și că sunt prevăzute modificări din toamnă. Crescătorii de animale sunt întrebați dacă vor ca subvenția APIA pentru pășune să nu se mai plătească pe hectar, să fie plătită pe unitate vită mare (UVM) la hectar.

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

04 iunie 2020 - 17:52

ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

04 iunie 2020 - 15:42

VESTE BUNĂ PENTRU OIERI! Crescătorul de ovine Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), prezent la conferința de presă organizată astăzi de ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, pentru AGROINFO, că prețul în viu al kilogramului de miel aproape că s-a triplat. Creșterea prețului la mieii pentru export, spune oierul, este datorată negocierilor făcute de ministrul agriculturii cu țările arabe. Exportatorii plătesc mai mult pe kilogramul de miel în viu.

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

04 iunie 2020 - 14:51

EXCLUSIV! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, pentru AGROINFO, că a obținut acceptul autorităților din Qatar pentru exportul de carcasă proaspătă de ovine.

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

03 iunie 2020 - 20:42

VOTATĂ! Camera Deputaților a votat astăzi legea prin care terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
paul iftodi
|
12. 05, 2019. Thursday 13:59
Eu cred ca d-l Dumitru stie foare bine.
OJFIR-urile primesc proiecte pe submasurile 6.1,6.2 ,6.3,17.1.Care sunt investitiile alea complexe, ferme integrate pe aceste submasuri? Au cereri de plata submasura 6.1, 6.3 transa a II a nesolutionate desi au depasit cele 90 de zile calendaristice de la inregistrarea Cererei de plata. Aproba cererile de esalonare depuse online dupa o luna. Solicita avizele de la Mediu, DSVSA,DSP la depunerea proiectelor, aceste institutii dau negatie dar domnii de la AFIR solicita si la cererea de plata transa a.II a. Cele 200 de pagini ale proiectului le au citit si la sesiunea de depunere
2.
Ali
|
12. 05, 2019. Thursday 13:16
Cum adica sa nu verifici respectarea clauzelor contractuale dupa implementarea proiectelor? Cunoaste domnul secretar de stat o alta cale sau isi va asuma sa se faca plati fara sa se verifice dosarele depuse in perioada de implementare (achizitii, modificari de solutii tehnice, plati)? As fi curioasa sa aflu si parerea DNA daca/ cum sa platesti proiecte fara sa le verifici. Asteptam cu interes solutiile acestor domni care sper ca stiu despre ce vorbesc, cunoscand, sper, care sunt etapele pron care trece un proiect (evaluare, contractare, implementare). In ceea ce priveste salariile: e ca si cum ai compara salariul chirurgului cu cel al asistentei medicale avand ca singur punct comun ca ambii poarta halat alb.
1.
Dinel
|
12. 04, 2019. Wednesday 18:03
Cred că d-l Dumitru încă nu a înțeles care e diferența între APIA și AFIR, modul în care cele două agenții pot face absorbție
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La pescuit

La pescuit
- De două zile tot pescuiesc şi nu am prins nimic. Detalii