Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

APIA LĂUDATĂ, AFIR DESFIINȚATĂ!

Publicat: 04 decembrie 2019 - 14:52
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

AFIR, CRITICATĂ Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, invitat astăzi, miercuri 4 decembrie 2019, într-o emisiune la B1 TV, a făcut o paralelă între cele două agenții de plăți care funcționează în agricultura din România, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). APIA a fost lăudată, AFIR, criticată aspru.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură este cea mai performantă agenție din România pe ceea ce înseamnă derularea fondurilor europene. Sunt niște oameni cu o expertiză profesională demonstrată de ceea ce fac pentru fermieri. Au plătit peste 1,3 miliarde de euro, cu titlu de avans către fermierii noștri. Eu am așteptări ca și în perioada plăților regulare ritmul să fie același. Practic, sunt undeva la peste 733.000 de fermieri care au primit avansuri. Este o agenție care ar trebui, prin forța exemplului, să-i explice și celeilalte agenții cam cum se poate profesionaliza modul de efectuare a plăților către fermieri, către beneficiari.

În schimb, la AFIR, ceea ce cred eu că este de îmbunătățit, sigur, sunt oameni cu expertiză profesională certă și în AFIR, oameni care au demonstrat că pot fundamenta măsuri și pot să finanțeze investițiile din mediul rural, numai că am constatat că AFIR-ul s-a transformat așa, dintr-o agenție de plată, a ajuns să fie și jucător, să fie uneori și arbitru, eventual, să și verifice contractele pe care tot ei le-au semnat. Lucru pe care eu, cât voi fi secretar de stat, nu voi lăsa AFIR-ul. Voi încerca să delimitez în mod expres competențele și autoritatea de management, pe care eu o coordonez din cadrul Ministerului Agriculturii, să fie cea care face politica de dezvoltare rurală.

Sunt foarte multe lucruri care sunt rămase în urmă. Avem niște indicatori de program care nu sunt atinși și va trebui să facem un efort în perioada următoare. 100 de milioane de euro proiecte pe tranziție, adică din perioada 2007-2013, proiecte pe care ni le-am asumat noi că le finalizăm din această alocare financiară și nu am fost în stare să le finalizăm. Nu o spun ca un reproș, dar o spun ca o îngrijorare și cred eu că cei care au urechi să audă, să înțeleagă că în instituția statului trebuie să ne comportăm echidistant și transparent, astfel încât calitatea actului administrativ să crească, a spus Emil Dumitru, secretar de stat MADR.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) gestionează fondurile europene, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), și cele alocate de la bugetul de stat pentru plățile directe ale fermierilor, Pilonul 1 al politicii agricole comune, ajutoare de stat, plățile compensatorii pentru măsuri delegate de la AFIR, și măsurile de piață.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale gestionează fondurile europene alocate pentru dezvoltarea satului românesc, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), investiții în ferme, sprijin ferme mici, instalare tineri fermieri etc., practic, plățile din Pilonul 2 al politicii agricole comune.

Vizualizat: 7949 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

25 septembrie 2020 - 12:47

PERCHEZIȚIE LA UN CRESCĂTOR DE OVINE! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Botoșani au descins miercuri, 23 septembrie 2020, la imobilele unui crescător de animale din comuna Bălușeni. În urma percheziției, au fost ridicate crotalii noi și uzate. Oierul este bănuit de evaziune fiscală.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

24 septembrie 2020 - 20:25

PLATA AJUTORULUI DE MINIMIS! Consilierul personal al ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irinei, cunoscut pe Facebook ca Marian Stuparul Oltean, a anunțat astăzi că are semnale de la apicultori din toată țara că a început plata ajutorului de minimis de 25 de lei/familia de albine.
Banii au ajuns deja la mai mulți apicultori.

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

24 septembrie 2020 - 19:48

SCRAPIA, BOALĂ MORTALĂ LA OVINE. Două focare de scrapie la ovine au fost depistate la două ferme din județul Giurgiu. Au fost sacrificate 300 de ovine și alte 900 de ovine vor fi duse la abator pentru sacrificare. Scrapia este o boală mortală, fără leac. De multe ori, acolo unde este descoperit un focar de scrapie, este sacrificată întreaga turmă, iar proprietarul primește despăgubiri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
paul iftodi
|
12. 05, 2019. Thursday 13:59
Eu cred ca d-l Dumitru stie foare bine.
OJFIR-urile primesc proiecte pe submasurile 6.1,6.2 ,6.3,17.1.Care sunt investitiile alea complexe, ferme integrate pe aceste submasuri? Au cereri de plata submasura 6.1, 6.3 transa a II a nesolutionate desi au depasit cele 90 de zile calendaristice de la inregistrarea Cererei de plata. Aproba cererile de esalonare depuse online dupa o luna. Solicita avizele de la Mediu, DSVSA,DSP la depunerea proiectelor, aceste institutii dau negatie dar domnii de la AFIR solicita si la cererea de plata transa a.II a. Cele 200 de pagini ale proiectului le au citit si la sesiunea de depunere
2.
Ali
|
12. 05, 2019. Thursday 13:16
Cum adica sa nu verifici respectarea clauzelor contractuale dupa implementarea proiectelor? Cunoaste domnul secretar de stat o alta cale sau isi va asuma sa se faca plati fara sa se verifice dosarele depuse in perioada de implementare (achizitii, modificari de solutii tehnice, plati)? As fi curioasa sa aflu si parerea DNA daca/ cum sa platesti proiecte fara sa le verifici. Asteptam cu interes solutiile acestor domni care sper ca stiu despre ce vorbesc, cunoscand, sper, care sunt etapele pron care trece un proiect (evaluare, contractare, implementare). In ceea ce priveste salariile: e ca si cum ai compara salariul chirurgului cu cel al asistentei medicale avand ca singur punct comun ca ambii poarta halat alb.
1.
Dinel
|
12. 04, 2019. Wednesday 18:03
Cred că d-l Dumitru încă nu a înțeles care e diferența între APIA și AFIR, modul în care cele două agenții pot face absorbție
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii