AFIR, CRITICATĂ Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, invitat astăzi, miercuri 4 decembrie 2019, într-o emisiune la B1 TV, a făcut o paralelă între cele două agenții de plăți care funcționează în agricultura din România, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). APIA a fost lăudată, AFIR, criticată aspru.
Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură este cea mai performantă agenție din România pe ceea ce înseamnă derularea fondurilor europene. Sunt niște oameni cu o expertiză profesională demonstrată de ceea ce fac pentru fermieri. Au plătit peste 1,3 miliarde de euro, cu titlu de avans către fermierii noștri. Eu am așteptări ca și în perioada plăților regulare ritmul să fie același. Practic, sunt undeva la peste 733.000 de fermieri care au primit avansuri. Este o agenție care ar trebui, prin forța exemplului, să-i explice și celeilalte agenții cam cum se poate profesionaliza modul de efectuare a plăților către fermieri, către beneficiari.
În schimb, la AFIR, ceea ce cred eu că este de îmbunătățit, sigur, sunt oameni cu expertiză profesională certă și în AFIR, oameni care au demonstrat că pot fundamenta măsuri și pot să finanțeze investițiile din mediul rural, numai că am constatat că AFIR-ul s-a transformat așa, dintr-o agenție de plată, a ajuns să fie și jucător, să fie uneori și arbitru, eventual, să și verifice contractele pe care tot ei le-au semnat. Lucru pe care eu, cât voi fi secretar de stat, nu voi lăsa AFIR-ul. Voi încerca să delimitez în mod expres competențele și autoritatea de management, pe care eu o coordonez din cadrul Ministerului Agriculturii, să fie cea care face politica de dezvoltare rurală.
Sunt foarte multe lucruri care sunt rămase în urmă. Avem niște indicatori de program care nu sunt atinși și va trebui să facem un efort în perioada următoare. 100 de milioane de euro proiecte pe tranziție, adică din perioada 2007-2013, proiecte pe care ni le-am asumat noi că le finalizăm din această alocare financiară și nu am fost în stare să le finalizăm. Nu o spun ca un reproș, dar o spun ca o îngrijorare și cred eu că cei care au urechi să audă, să înțeleagă că în instituția statului trebuie să ne comportăm echidistant și transparent, astfel încât calitatea actului administrativ să crească, a spus Emil Dumitru, secretar de stat MADR.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) gestionează fondurile europene, Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), și cele alocate de la bugetul de stat pentru plățile directe ale fermierilor, Pilonul 1 al politicii agricole comune, ajutoare de stat, plățile compensatorii pentru măsuri delegate de la AFIR, și măsurile de piață.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale gestionează fondurile europene alocate pentru dezvoltarea satului românesc, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), investiții în ferme, sprijin ferme mici, instalare tineri fermieri etc., practic, plățile din Pilonul 2 al politicii agricole comune.