SUBVENȚII APIA. Miercuri dimineața, 22 iunie 2016, o pană de curent care ar fi durat mai bine de două ore ar fi PARALIZAT serverele centrale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Autorizările la plată au înghețat, plata subvențiilor a stagnat pentru că softul APIA a fost mort, susțin sursele noastre din conducerea centrală a Agenției de Plăți.
Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) cu care lucrează APIA pentru plata subvențiilor și procesarea cererilor unice ale fermierilor abia ar fi fost repornit miercuri, în jurul orei 11, când curentul electric a revenit. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a acuzat nu o dată public că plata subvențiilor este intenționat sabotată de întreruperile suspecte în furnizarea energiei electrice.
Furnizarea curentului electric s-ar opri tocmai în momentele cheie din operațiunea de plată a subvențiilor către fermieri. Achim Irimescu a spus că abia după ce a vorbit cu ministrul Energiei situația ar fi revenit la normal și APIA nu ar mai fi rămas în beznă.
Curentul electric s-a oprit, nu este glumă. Cum vă explicați că înainte de 8 aprilie, când trebuia să începem plățile s-a oprit de n ori?! Chiar am apelat la colegul, ministrul Energiei, să trimită o echipă acolo. De atunci nu s-a mai întâmplat niciodată, a spus ministrul agriculturii.
Niciodată până acum când serverele APIA ar fi înțepenit din nou. Problema are spun specialiștii IT este că durează până aceste servere își revin și se pun din nou pe treabă.
VIDEOCONFERINȚĂ. În acest moment (miercuri, ora 12), conducerea APIA centrală se pregătește să intre în videoconferință cu toți șefii Centrelor județene APIA din țară și toți șefii de serviciu. Discuțiile vizează deblocarea plăților pentru fermierii români care au fost în eșantionul de control, dar și finalizarea plăților directe pentru 2015 și cererile unice depuse de fermierii români în campania 2016.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, în exclusivitate pentru Agroinfo, săptămâna trecută că de miercuri, 22 iunie, încep plățile pentru marii producători agricoli, marii fermieri care au avut neșansa să fie în eșantionul de control. 300 de milioane de euro ar urma să fie virate în conturile acestor agricultori.