Adama
Vinasa Rompak

APELUL UNUI FERMIER DISPERAT: NE CER MII DE LEI PE CROTALIILE CARE SUNT GRATUITE!

Publicat: 21 martie 2019 - 09:11
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CROTALIEREA ESTE GRATUITĂ, DAR TREBUIE PLĂTITĂ! Fermierii vor să respecte legea. Să identifice și să înregistreze animalele noi din exploatație. Pentru respectarea legii, crescătorii de animale din comuna Ileana, județul Călărași, sunt nevoiți să scoată mii de lei din buzunar ca să achite crotaliile și montarea acestora. Și asta în condițiile în care crotalierea este gratuită pentru mieii până-n 6 luni și pentru vițeii până-n 20 de zile. Costurile sunt asigurate printr-un program național.

Sunt un crescător de animale din comuna Ileana, județul Călărași. Medicul veterinar concesionar care a fost la noi în comună s-a transferat de aici, nu știu unde s-a dus. L-am solicitat și mi-a spus că vine să ne pună crotaliile la animale numai să-i plătim crotaliile și mâna de lucru. Fermierii din comunele care sunt lângă noi și unde este doctor veterinar ne-au spus că crotaliile sunt pe gratis și mâna de lucru e pe gratis. Am sunat și la DSV Călărași, de trei luni de zile îi sunăm și le trimitem scrisori, și mi-au zis cei de la DSV să avem răbdare că în scurt timp se rezolvă. De fiecare dată ne-au spus același lucru, să avem răbdare. 

Uitați că au trecut trei luni de zile și nu s-a rezolvat nimic. Pe medicul veterinar concesionar care a fost la noi, l-am solicitat acum și i-am spus: Ce facem, domnule doctor? Ne trebuie crotalii, că trebuie să dăm mieii. Am și viței. Știu că la viței, în termen de 20 de zile de la fătare se pun pe gratis crotaliile, nu se plătesc, și la miei până la vârsta de 6 luni. Mi-a zis doctorul: eu nu pot să mai vin pentru că nu mai aparțin de voi. Și mi-a cerut bani ca să vină să pună crotaliile. Pentru un crotaliu 3 lei, mâna de lucru nu știu cât ne ia, dar mi-a spus că e vorba de 60 de lei pentru un vițel. Deci, ca să pună crotalii la un vițel mă costă 60 de lei toată manopera. Și am 10 viței, faceți și dumneavoastră socoteala. Pentru un miel îmi cere 6 lei. Vă dați seama la 400 de miei mă costă o grămadă de bani.

Trebuie să scot acum 2.000 de lei din buzunar degeaba când în comunele vecine e gratis. De ce să plătiți, bă, când e gratis?! Plătim și crotaliu și mâna de lucru. Și doctorul ne-a spus: nu e corect, dar ce să vă fac dacă nu aveți medic în sat. Vă iau bani! Cum, domle, să ne iei bani?! Fostul nostru medic veterinar a făcut și colo, și colo și apoi s-a transferat în zona aia unde i-a convenit și noi am rămas fără doctor veterinar. Trebuie să crotaliez animalele, vițeii și mieii, ca să fie trecuți în registrul de date, să fie identificați. Toți crescătorii din Ileana ne plângem unul la altul: ce facem? Am fost și la DSV, v-am spus, și uitați că așa...trebuie să scot din buzunar 20 de milioane de lei vechi.

Am 30 de vaci, rasa Bălțată Românească și vreo 340 de oi, rasele Țurcană și Țigaie. Ne cer bani. Nu venim, dacă nu plătiți, așa ne spun. Păi, de ce să plătim, domle, că în comunele care sunt vecine cu noi, crescătorii nu plătesc crotaliile. Știu că nu plătesc, nu e corect să plătiți, dar asta e. Dacă DSV Călărași nu rezolvă situația, eu ce să vă fac?! Ne spune doctorul. Se știe peste tot că nu avem doctor. Dar nu face nimeni nimic. Să delege DSV pe cineva, să vină aici, ne-a spus necăjit crescătorul de animale Toma Sterea. În situația disperată a acestui crescător sunt toți fermierii din comuna Ileana. Cu toții trebuie să plătească crotalierea animalelor.

AGROINFO i-a contactat pe reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Călărași. Este incorect să le ceri unor crescători de animale bani pe crotaliere în condițiile în care manopera este gratuită. Situația este absurdă. De ce unii dintre crescătorii de animale sunt forțați să plătească crotalierea?! De ce acești fermieri nu beneficiază de gratuitatea la care au dreptul toți crescătorii de animale?!

Problema este următoarea. Într-adevăr, programul este concesionat, dar odată ce nu există un contract de concesiune, manopera nu o să i-o plătească nimeni și în acest caz, se plătește manopera. Nu au medic veterinar concesionar în comuna Ileana pentru că nu s-a prezentat nimeni la data în care s-a organizat licitația pentru ocuparea acestui post. Și dacă vin aici să facă crotalierea la DSV, tot așa vor plăti manopera, pentru că nu au contract încheiat cu DSV și atunci Curtea de Conturi le ia banii înapoi. Unde este medic veterinar concesionar, manopera nu se plătește la mieii până-n vârsta de 6 luni și la vițeii până-n 20 de zile. Dar crotalile se plătesc de către proprietar, indiferent de vârsta animalelor. Deci, numai manopera nu se plătește, ne-a spus dr. Eugenia Popescu, Sănătate Animală, DSV Călărași.

AGROINFO: Crescătorii de animale din comuna Ileana trebuie să scoată mii de lei din buzunar să plătească crotalii și manoperă în condițiile în care sunt gratuite. Un crescător ne-a spus că i s-au cerut 2.000 de lei.

Dr. Eugenia Popescu, Sănătate Animală, DSV Călărași: Eu vă cred, dar asta e legislația. Altfel nu se poate.

Domnule ministru al agriculturii, Petre Daea, AGROINFO FACE APEL la dumneavoastră, care sunteți șeful de la Agricultură, să-i ajutați pe acești crescători de animale, nevoiți să scoată mii de lei din buzunare pentru a-și înregistra animalele în condițiile în care crotalierea este GRATUITĂ! Dacă DSV Călărași nu este capabil să găsească o soluție pentru ca acești fermieri să nu fie nedreptățiți, găsiți dumneavoastră soluția! În toate ieșirile publice vă declarați alături de fermieri, alături de crescătorii de animale, acum este momentul să o dovediți!

Vizualizat: 6210 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Medic veterinar
|
03. 21, 2019. Thursday 10:31
Dna dr Popescu,
Trebuie să vă spun că sunteți dezinformata! Total! Crotaliile nu sunt gratuite. Am fost pana acum ani buni, probabil din vremea în care dv. funcționar public ati renuntat sa mai cititi legislația. Nu va consemnăm pentru comoditatea dv, ba chiar va si plătim pentru asta, dar va rugam nu mai dezinformata cititorii!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii