Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APELUL LUI DAEA CĂTRE TOȚI CONSUMATORII DE CARNE DE PORC!

Publicat: 03 octombrie 2018 - 21:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MINISTRUL AGRICULTURII VĂ AVERTIZEAZĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, face un apel către populaţie, dar mai ales către țăranii, gospodarii care şi-au tăiat porcii şi au pus carnea la congelator: să facă analiza cărnii înainte de a o consuma, pentru a nu răspândi pesta porcină africană, în condiţiile în care virusul poate rezista prin congelare până la câteva luni.

"Toate produsele care sunt în congelator trebuie să fie sub control sanitar-veterinar. Producătorul să se ducă de bună voie şi să spună: 'Am tăiat porcul. Ia fă-mi o analiză la el! O fi bolnav, pot să îl mănânc în continuare sau nu îl pot mânca?', ca să oprim această posibilitate, pentru că există această posibilitate (de răspândi pesta porcină africană - n. r.). Trebuie să transmitem oamenilor ce trebuie să facă.

Poate nu am fost suficient de înţeleşi de oamenii respectivi, iar cu ajutorul dvs. vom fi şi mai bine înţeleşi. Iar eu vă stau la dispoziţie indiferent când doriţi, pentru a le explica oamenilor ce trebuie să facă, astfel încât să ne ferim toţi de această boală şi să fim sănătoşi, pentru că avem ce mânca în România, avem unde creşte porci în România, avem cu ce-i creşte.

Sigur, aici este o problemă. ANSVSA a mers şi a anunţat, inclusiv prin primari şi prin mass-media, pentru a se cunoaşte de către cei care au făcut acest lucru neştiind, din frică şi din nesiguranţă. În momentul în care a apărut pentru prima dată în ţară o asemenea molimă, evident că pe om îl cuprinde frica şi zice: 'Mi-ai atacat existenţa mea' şi, atunci, l-a sacrificat şi l-a pus în congelator", a declarat Daea.  

Acesta a precizat că analizele sunt gratuite şi durează până la 48 de ore, iar în cazul în care carnea din congelator este contaminată medicul veterinar le va spune oamenilor cum să procedeze în continuare.

"Analiza nu costă nimic şi durează până la 48 de ore. Avem până la această dată 24 de laboratoare în România unde se pot face aceste analize. Prima noastră solicitare, prima noastră dorinţă şi primul nostru apel este să se ducă la medicul veterinar şi să facă aceste analize, să fie convins că animalul respectiv nu a fost contaminat cu acest virus. Oamenii sunt extraordinari de cuminţi şi sunt foarte atenţi, de aceea şi noi trebuie să fim atenţi ce le spunem. Eu mă străduiesc să o fac şi, dacă şi dvs. mă ajutaţi, e un lucru minunat. Am luat măsuri peste tot în ţară. În cazul în care carnea din congelator este contaminată, medicul veterinar îi va spune ce să facă. Nu vreau să iau atribuţiile medicului veterinar", a explicat Daea.

Dacă analizele confirmă prezența virusului PPA, carnea va fi distrusă.

"În condiţiile în care se constată acest lucru, are aceeaşi procedură: confiscare şi distrugere. Sigur, boala nu afectează oamenii, dar ei pregătesc carnea, fac o serie de operaţii, dau resturile la porci şi, astfel, duci boala în altă parte. Iată cum a ajuns să controleze o parte din localităţi. (...) Trebuie să ne bazam pe toate, inclusiv pe onestitatea oamenilor, inclusiv pe lege, să ne bazam pe buna credinţă şi pe dragostea de ţară", a mai spus şeful MADR.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1895 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record Titan Machinery la Agromalim 2019

Bancul zilei

Fericire

Fericire
Soţia se adresează cu indignare soţului: Detalii