Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

APELUL LUI CIOLOȘ: IEȘIȚI ȘI SPUNEȚI-LE ROMÂNILOR cu FERMELE DISTRUSE CĂ AVEȚI BANI pentru DESPĂGUBIRI!

Publicat: 03 septembrie 2018 - 12:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APELUL FOSTULUI PREMIER AL ROMÂNIEI! Fac un apel insistent să iasă cât mai repede și să anunțe că există bani pentru a asigura aceste despăgubiri. Nu știu ce a mai rămas în fondul de urgență al Guvernului, dar știu că există un fond de intervenție pentru situații de urgență, unde ar trebui să existe resurse financiare și acest fond ar trebui folosit pentru a face despăgubirile, pe cât posibil chiar pe loc sau într-o perioadă cât mai scurtă după declararea sacrificării porcilor, a declarat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă susținută la sfârșitul săptămânii trecute.

Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României și fost comisar european pentru Agricultură, susține că vinovații pentru gestionarea proastă a crizei pestei porcine africane sunt prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, care are în subordine instituțiile care ar trebui să acționeze, inclusiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru că sectorul de suine face parte din agricultură și Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, la care-i citesc numele pentru că nu e cunoscut acest domn care ar trebui să-și facă simțită prezența într-o astfel de criză.

Cioloș a făcut un apel insistent la guvernanții români să iasă cât mai repede și să anunțe că există bani pentru desăgubirea fermierilor ale căror exaploatații agricole au fost puse la pământ de virusul pestei porcine africane. În același timp,  fostul comisar european a anunțat că Uniunea Europeană ne va ajuta cu un procent maxim de 75% din valoarea despăgubirilor acordate, în primă fază,  de la bugetul de stat.

Nu știu ce a mai rămas în fondul de urgență al Guvernului, dar știu că există un fond de intervenție pentru situații de urgență, unde ar trebui să existe resurse financiare și acest fond ar trebui folosit pentru a face despăgubirile, pe cât posibil chiar pe loc sau într-o perioadă cât mai scurtă după declararea sacrificării porcilor pentru a da un semnal clar că statul e capabil să facă treaba aceasta. Sigur că aceste despăgubiri, pentru o parte dintre ele, România poate să recupereze bani de la Uniunea Europeană, între 50% și 75% din valoarea totală a despăgubirilor, a spus Cioloș, în conferință de presă.

Cioloș a adăugat că, în acest moment, există riscul mare să fie sistat exportul de carne de porc din România și să crească spectaculos importurile de carne de porc ceea ce va duce la scumpirea produselor din porc la raft și, implicit, la creșterea inflației. Deci, buzunarele românilor vor fi lovite din plin.

Riscăm nu doar să nu mai exportăm carne de porc, dar vor crește importurile tot mai mult pentru că avem unități de creștere a porcului care au integrată și partea de procesare, tocmai ca să valorifice cât mai bine materia primă locală, care nu vor mai putea valorifica materia primă locală pentru că nu vor mai putea exporta produse din carne de porc românesc și atunci vor trebui să importe. Și importul înseamnă creșterea produsului la raft pentru produse care vor fi chiar pe piața românească, creșterea prețului la produsele alimentare înseamnă inflație și inflația se va adăuga la cea pe care o avem deja și atunci orice povești cu creșteri de salarii și de pensii vor deveni legende pentru că, din cauza incompetenței aceluiași Guvern care avea pretenția că românilor le va crește bunăstarea sub guvernarea lor, iată că, din cauza incompetenței, va scădea puterea de cumpărare a românilor și datorită faptului că vom importa carne de porc.

Nu doar că vom distruge un sector, dar afectăm și capacitatea de cumpărare a românilor. Și cine face asta? Cei care insistau că susțin capitalul românesc și că vine capitalul străin să ne cumpere țara la bucată. Exact capitalul românesc este afectat pentru că investițiile în sectorul porcinelor sunt făcute, în primul rând, de capital românesc. S-au investit aici zeci și sute de milioane de euro, inclusiv din fonduri europene, din fonduri publice, în general, pentru a susține dezvoltarea acestor companii, susține fostul premier.

Dacian Cioloș a mai spus că actualul Guvern trebuia să respecte hotărîrile care s-au luat pe vremea când el se afla în fruntea Guvernului și atunci lucrurile erau ținute sub control. Un act normativ menționat de Cioloș privește reorganizarea ANSVSA, iar cel de-al doilea planul de contingență elaborat tocmai pentru situații de criză, cum este cea generată de virusul PPA.

Această criză este amplificată de incompetența celor care ar trebui să acționeze și să țină lucrurile sub control. Și spun asta în calitate de fost comisar european pentru Agricultură și de fost ministru al agriculturii. Am fost confruntat cu astfel de situații și-n România, când am fost ministru al agriculturii, am fost confruntat și la nivel european, și de fiecare dată s-a dovedit că atunci când acționezi la timp și când acționezi în mod structural lucrurile pot să fie ținute sub control.

Deci, nu există scuză că această infecție este atât de gravă încât nu avem elemente și nu știm cum să acționăm. Rezultatele sunt dezastruoase, nu doar pentru că e vorba de închiderea unor ferme, oameni care au credite la bancă, care au investit în acești ultimi ani în sectorul de creștere al porcinelor, dar avem deja ferme închise, oameni care sunt trimiși în șomaj, peste 1.000 de oameni care și-au pierdut locurile de muncă deja, dintre care 500 provin doar dintr-o singură companie. Există clar, în momentul de față, riscul de reducere și chiar sistare pentru o anumită perioadă de timp a exportului de carne de porc din România.

Și vă reamintesc că viabilitatea acestui sector ține, în primul rând de competitivitatea și capacitatea de a comercializa pe piața europeană și-n exterior, și riscul este mare să nu mai putem face acest lucru, chiar și cei care nu au problema încărcării cu virus.

Apoi, un alt risc este cel de pierderea încrederii populației în capacitatea instituțiilor de a acționa și într-o criză cel mai grav este să nu mai ai de partea ta populația ca să poți să ții lucrurile sub control. Și mai grav, există riscul de pierdere a încrederii partenerilor noștri din Uniunea Europeană și partenerilor externi vizavi de capacitatea instituțională a României de a ține sub control o astfel de criză. Pentru că virusul acesta (virusul PPA n.r.) nu cunoaște frontiere, el poate să miște și să-i afecteze și pe ceilalți și atunci când vecinii tăi sau partenerii tăi comerciali nu mai au încredere în tine, își iau măsuri de precauție și asta, evident, te afectează, nu doar din punct de vedere al imaginii, al percepției publice, dar te afectează și economic, afirmă Cioloș.

Fostul premier a mai precizat că atunci când deținea funcția de ministru al agriculturii a fost confruntat cu amenințarea pestei porcine clasice, boală eradicată în România în urmă cu 10 ani.

Vizualizat: 3891 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

DATE OFICIALE! EFECTIVELE DE PORCINE din ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 09:05

OFICIAL. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), efectivele de porcine au înregistrat o creștere ușoară la sfârșitul anului 2019 prin comparație cu anul 2018, în ciuda pestei porcine africane care împânzește țara și din pricina căreia au fost uciși sute de mii de porci. Datele oficiale relevă că scăderea este la efectivul de scroafe, matcă.

CELE MAI MULTE FERME MICI, DE SUBZISTENȚĂ, SUNT ÎN ROMÂNIA!

CELE MAI MULTE FERME MICI, DE SUBZISTENȚĂ, SUNT ÎN ROMÂNIA!

26 mai 2020 - 08:18

MICI ȘI MULȚI CU VENITURI MICI! Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a scris pe contul său de twitter că România este țara cu cele mai multe ferme mici, de subzistență, cu venituri care nu pot asigura traiul zilnic. Procentul depășește cu mult media Uniunii Europene.

ÎNTORS DIN NORVEGIA ȘI-A FĂCUT FERMĂ DE VACI ÎNTR-O FOSTĂ UNITATE MILITARĂ!

ÎNTORS DIN NORVEGIA ȘI-A FĂCUT FERMĂ DE VACI ÎNTR-O FOSTĂ UNITATE MILITARĂ!

26 mai 2020 - 07:04

FERMA DIN UNITATEA MILITARĂ. Fostul pichet de grăniceri din Ciupercenii Vechi a fost transformat într-o fermă de vaci. Costel Dinuț și soția lui au muncit ani buni în Norvegia, iar banii strânși i-au investit în ferma de vaci din România, scrie Evenimentul Zilei.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 26 Mai – 1 Iunie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 26 Mai – 1 Iunie 2020!

26 mai 2020 - 06:17

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10...19°C, limite apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol.

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

25 mai 2020 - 20:46

OF, PĂȘUNEA MEA! AGROINFO este asaltat zilnic de o avalanșă de mesaje venite de la crescătorii români de animale nemulțumiți, furioși, necăjiți că au animale, cu zecile, cu sutele, dar nu au o palmă de pășune, nu au unde să-și pășuneze animalele, sau primăriile le-au atribuit o bucată prea mică de pășune și ei au animale care depășesc de vreo trei ori încărcătura.

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

25 mai 2020 - 18:20

OFICIAL MADR! Laptele, produsele lactate, produsele de panificație, legumele și fructele proaspete care ar fi trebuit împărțite în școli și grădinițe, contractate pentru anul școlar 2019-2020 și care se află ori pe stoc la producător, ori în depozitul școlilor și al căror termen de valabilitate a expirat sau e aproape de expirare vor fi distruse, precizează un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

25 mai 2020 - 12:46

OFICIAL. În trecut, procesul de plată se efectua pe hârtie și era „departe de a fi optimizat”. Echipa specialiștilor AFIR a petrecut luni întregi transformând acest proces într-unul complet online, anunță astăzi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APELUL MINISTRULUI AGRICULTURII la FERMIERI!

APELUL MINISTRULUI AGRICULTURII la FERMIERI!

25 mai 2020 - 12:20

DATE ERONATE LA PLATA DESPĂGUBIRILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, face un apel la fermierii români să declare corect suprafețele calamitate de secetă. Datele strânse până acum la Ministerul Agriculturii relevă că suprafața declarată calamitată de secetă, în unele județe, o depășește pe cea însămânțată în toamnă. Ori în toamnă a fost declarată o suprafață însămânțată mai mare decât în realitate, ori acum este umflată suprafața cu scopul de a se obține despăgubiri.

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

25 mai 2020 - 11:54

TAXE ASCUNSE. Legea care ar fi trebuit să promoveze produsele românești livrate marilor magazine de fermierii români a ajuns să fie în avantajul marilor retaileri și-n dezavantajul producătorilor români. Fermierii români sunt împovărați de forme ascunse de taxare, termenul de plată al produselor livrate de fermierii și procesatorii români a fost mărit de la 7 zile la 30 de zile, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi aplica legea! O voi modifica în regim de urgență, a adăugat șeful de la Agricultură.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI, ORA 11!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI, ORA 11!

25 mai 2020 - 08:18

ANUNȚ MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, de la ora 11, o conferință de presă, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii