APELUL FOSTULUI PREMIER AL ROMÂNIEI! Fac un apel insistent să iasă cât mai repede și să anunțe că există bani pentru a asigura aceste despăgubiri. Nu știu ce a mai rămas în fondul de urgență al Guvernului, dar știu că există un fond de intervenție pentru situații de urgență, unde ar trebui să existe resurse financiare și acest fond ar trebui folosit pentru a face despăgubirile, pe cât posibil chiar pe loc sau într-o perioadă cât mai scurtă după declararea sacrificării porcilor, a declarat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă susținută la sfârșitul săptămânii trecute.
Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României și fost comisar european pentru Agricultură, susține că vinovații pentru gestionarea proastă a crizei pestei porcine africane sunt prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, care are în subordine instituțiile care ar trebui să acționeze, inclusiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru că sectorul de suine face parte din agricultură și Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, la care-i citesc numele pentru că nu e cunoscut acest domn care ar trebui să-și facă simțită prezența într-o astfel de criză.
Cioloș a făcut un apel insistent la guvernanții români să iasă cât mai repede și să anunțe că există bani pentru desăgubirea fermierilor ale căror exaploatații agricole au fost puse la pământ de virusul pestei porcine africane. În același timp, fostul comisar european a anunțat că Uniunea Europeană ne va ajuta cu un procent maxim de 75% din valoarea despăgubirilor acordate, în primă fază, de la bugetul de stat.
Nu știu ce a mai rămas în fondul de urgență al Guvernului, dar știu că există un fond de intervenție pentru situații de urgență, unde ar trebui să existe resurse financiare și acest fond ar trebui folosit pentru a face despăgubirile, pe cât posibil chiar pe loc sau într-o perioadă cât mai scurtă după declararea sacrificării porcilor pentru a da un semnal clar că statul e capabil să facă treaba aceasta. Sigur că aceste despăgubiri, pentru o parte dintre ele, România poate să recupereze bani de la Uniunea Europeană, între 50% și 75% din valoarea totală a despăgubirilor, a spus Cioloș, în conferință de presă.
Cioloș a adăugat că, în acest moment, există riscul mare să fie sistat exportul de carne de porc din România și să crească spectaculos importurile de carne de porc ceea ce va duce la scumpirea produselor din porc la raft și, implicit, la creșterea inflației. Deci, buzunarele românilor vor fi lovite din plin.
Riscăm nu doar să nu mai exportăm carne de porc, dar vor crește importurile tot mai mult pentru că avem unități de creștere a porcului care au integrată și partea de procesare, tocmai ca să valorifice cât mai bine materia primă locală, care nu vor mai putea valorifica materia primă locală pentru că nu vor mai putea exporta produse din carne de porc românesc și atunci vor trebui să importe. Și importul înseamnă creșterea produsului la raft pentru produse care vor fi chiar pe piața românească, creșterea prețului la produsele alimentare înseamnă inflație și inflația se va adăuga la cea pe care o avem deja și atunci orice povești cu creșteri de salarii și de pensii vor deveni legende pentru că, din cauza incompetenței aceluiași Guvern care avea pretenția că românilor le va crește bunăstarea sub guvernarea lor, iată că, din cauza incompetenței, va scădea puterea de cumpărare a românilor și datorită faptului că vom importa carne de porc.
Nu doar că vom distruge un sector, dar afectăm și capacitatea de cumpărare a românilor. Și cine face asta? Cei care insistau că susțin capitalul românesc și că vine capitalul străin să ne cumpere țara la bucată. Exact capitalul românesc este afectat pentru că investițiile în sectorul porcinelor sunt făcute, în primul rând, de capital românesc. S-au investit aici zeci și sute de milioane de euro, inclusiv din fonduri europene, din fonduri publice, în general, pentru a susține dezvoltarea acestor companii, susține fostul premier.
Dacian Cioloș a mai spus că actualul Guvern trebuia să respecte hotărîrile care s-au luat pe vremea când el se afla în fruntea Guvernului și atunci lucrurile erau ținute sub control. Un act normativ menționat de Cioloș privește reorganizarea ANSVSA, iar cel de-al doilea planul de contingență elaborat tocmai pentru situații de criză, cum este cea generată de virusul PPA.
Această criză este amplificată de incompetența celor care ar trebui să acționeze și să țină lucrurile sub control. Și spun asta în calitate de fost comisar european pentru Agricultură și de fost ministru al agriculturii. Am fost confruntat cu astfel de situații și-n România, când am fost ministru al agriculturii, am fost confruntat și la nivel european, și de fiecare dată s-a dovedit că atunci când acționezi la timp și când acționezi în mod structural lucrurile pot să fie ținute sub control.
Deci, nu există scuză că această infecție este atât de gravă încât nu avem elemente și nu știm cum să acționăm. Rezultatele sunt dezastruoase, nu doar pentru că e vorba de închiderea unor ferme, oameni care au credite la bancă, care au investit în acești ultimi ani în sectorul de creștere al porcinelor, dar avem deja ferme închise, oameni care sunt trimiși în șomaj, peste 1.000 de oameni care și-au pierdut locurile de muncă deja, dintre care 500 provin doar dintr-o singură companie. Există clar, în momentul de față, riscul de reducere și chiar sistare pentru o anumită perioadă de timp a exportului de carne de porc din România.
Și vă reamintesc că viabilitatea acestui sector ține, în primul rând de competitivitatea și capacitatea de a comercializa pe piața europeană și-n exterior, și riscul este mare să nu mai putem face acest lucru, chiar și cei care nu au problema încărcării cu virus.
Apoi, un alt risc este cel de pierderea încrederii populației în capacitatea instituțiilor de a acționa și într-o criză cel mai grav este să nu mai ai de partea ta populația ca să poți să ții lucrurile sub control. Și mai grav, există riscul de pierdere a încrederii partenerilor noștri din Uniunea Europeană și partenerilor externi vizavi de capacitatea instituțională a României de a ține sub control o astfel de criză. Pentru că virusul acesta (virusul PPA n.r.) nu cunoaște frontiere, el poate să miște și să-i afecteze și pe ceilalți și atunci când vecinii tăi sau partenerii tăi comerciali nu mai au încredere în tine, își iau măsuri de precauție și asta, evident, te afectează, nu doar din punct de vedere al imaginii, al percepției publice, dar te afectează și economic, afirmă Cioloș.
Fostul premier a mai precizat că atunci când deținea funcția de ministru al agriculturii a fost confruntat cu amenințarea pestei porcine clasice, boală eradicată în România în urmă cu 10 ani.