Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APELUL APICULTORILOR: NEONICOTINOIDELE DIN RAPIȚĂ ȘI FLOAREA SOARELUI NU SUNT POVEȘTI!

Publicat: 03 octombrie 2018 - 19:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APICULTORII VOR DEZBATERE! Apicultorii români sunt revoltați din pricina afirmației: „Am făcut analize în străinătate. Nu există urme de neonicotinoide nici în floarea de rapiță, nici în cea de floarea-soarelui. Deci, povești!” făcută de președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, Valeriu Tabără.

AGROINFO inserează comunicatul transmis nouă de Federația ROMAPIS.

Federația ROMAPIS își exprimă dezacordul față de o poziție a președintelui Academiei de Științe Agricole și Silvice, Valeriu Tabără pe tema pesticidelor din clasa neonicotinoidelor, prezentată public cu ocazia târgului AGRALIM din luna septembrie a.c. Declarația, preluată de presa agricolă din România, referitoare la efectele folosirii neonicotinoidelor la impregnarea semințelor unor culturi melifere: „Am făcut analize în străinătate. Nu există urme de neonicotinoide nici în floarea de rapiță, nici în cea de floarea-soarelui. Deci, povești!”

Constatăm cu surprindere și dezamăgire că reprezentantul instituției de referință a cercetării românești în domeniul agricol se aventurează în afirmații care, în opinia noastră, se abat de la probitatea științifică pe o temă importantă nu numai pentru sectorul vegetal și apicultură dar și pentru mediu și sănătatea populației. Unele utilizări ale celor mai cunoscute 3 pesticide pe plan mondial au fost suspendate în UE începând cu 2014 iar începând cu 2018 interdicția s-a extins la toate utilizările acestora în agricultura Uniunii Europene. Interdicția are la bază recomandarea EFSA, organismul științific consultativ oficial al UE pe acest subiect. Demonstrarea efectului nociv al acestor pesticide asupra insectelor polenizatoare și a mediului s-a făcut prin sute de lucrări științifice girate de instituții de prestigiu din întreaga lume, în urma unor cercetări foarte elaborate.

Cu toate acestea guvernul României a emis derogări de la legislația europeană prin care a permis folosirea neîntreruptă a acestor
otrăvuri în toată această perioadă și intenționează continuarea acestei practici și în anii următori.

Considerăm că poziționarea ASAS, for științific care ar trebui să manifeste obiectivitate și profesionalism în privința unei teme atât de importante a lumii contemporane, de partea industriei pesticidelor, fără o argumentare serioasă reprezintă abdicarea de la principii de bază ale cercetării științifice, încurajând astfel practici agricole cu efecte grave asupra mediului, economiei și societății
românești.

Pentru acest motiv, Federația Asociațiilor Apicole din România ROMAPIS lansează un apel Academiei de Studii Agricole și Silvice „Gh. Ionescu-Sisești” pentru organizarea unei dezbateri publice pe tema oportunității și necesității utilizării neonicotinoidelor în agricultura României.

Solicităm argumentarea clară a poziției exprimate public de dl. Valeriu Tabără, președinte ASAS, pe tema neonicotinoidelor, în prezența reprezentaților agricultorilor, apicultorilor, mediului academic, organizațiilor pentru protecția mediului și a presei. ROMAPIS își exprimă disponibilitatea pentru a contribui cu tot ce poate la organizarea evenimentului propus mai sus.

Președinte ROMAPIS, Mircea Ciocan

Vizualizat: 4342 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record Titan Machinery la Agromalim 2019

Bancul zilei

Fericire

Fericire
Soţia se adresează cu indignare soţului: Detalii