PERICOL PENTRU ALBINE! ROMAPIS, Federația Asociațiilor Apicole din România, ne-a transmis o scrisoare deschisă prin care face un apel către președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, Valeriu Tabără. În această scrisoare, apicultorii avertizează asupra pericolului uriaș care amenință albinele: neonicotinoidele, substanțe folosite la tratarea semințelor pentru culturile agricole.
Stimate domnule Valeriu Tabără,
Ne adresăm dvs. prin această scrisoare deschisă ca urmare a faptului că până la această dată nu am primit un răspuns la cea pe care v-am trimis-o personal în data de 10.10.2018.
În spațiul public (mass-media agricolă, conferințe, luări de poziție ale unor persoane cu evident rol de formatori de opinie) este prezentă adeseori tema utilizării neonicotinoidelor într-o manieră prin care se induc, în opinia noastră, imagini incomplete, uneori deformate sau chiar complet eronate ale acestui subiect. Din acest motiv vă propunem să participați la organizarea și desfășurarea unei dezbateri publice cu caracter științific pe tema necesității și oportunității folosirii neonicotinoidelor în agricultura românească.
Datorită importanței mari a utilizării acestei clase de produse de protecția plantelor în România, atât pentru sectorul vegetal cât și pentru apicultură și mediu, în condițiile interzicerii lor în UE, considerăm că este necesară clarificarea mai multor aspecte ale acestei problematici, și anume:
1. Condițiile existente pe teritoriul României care favorizează dezvoltarea unor dăunători ai culturilor agricole ce creează necesitatea specială invocată pentru folosirea neonicotinoidelor în zonele agricole ale României, spre deosebire de restul Europei.
2. Argumentarea științifică a existenței sau inexistenței efectelor negative ale neonicotinoidelor asupra insectelor polenizatoare și a mediului înconjurător.
3. Existența sau inexistența unor metode alternative neonicotinoidelor de combatere a dăunătorilor vizați de aceste tratamente fitosanitare, eficacitatea și eficiența lor și aplicarea acestora în practica agricolă din România.
4. Perspective legate de folosirea neonicotinoidelor și, în general, a pesticidelor pe termen scurt, mediu și lung.
Așteptăm cu multă încredere domnule Președinte acordul dvs. pentru aducerea la îndeplinire a inițiativei noastre și angajarea instituției pe care o conduceți (instituție cu rol de referință pentru cercetarea științifică în domeniul agriculturii) în acest demers. Propunerea noastră este de a dezbate aceste subiecte într-o ședință publică, într-un format bazat pe participarea reprezentanților cercetării științifice din domeniile vizate. Considerăm că o dezbatere publică a acestor subiecte, cu argumente riguros științifice,
ar putea aduce fermierilor, apicultorilor și opiniei publice din România clarificările necesare pentru abordarea pe viitor a temei neonicotinoidelor într-o mai mare cunoștință de cauză.
Cu stima,
Mircea Ciocan
Președinte ROMAPIS