Adama
Vinasa Rompak

APEL DISPERAT FERMIERI: NENOROCIREA LOVEȘTE DIN NOU! NU VREM MILĂ! VREM SĂ REZOLVAȚI PROBLEMA!

Publicat: 29 iulie 2019 - 13:35
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCENARIUL NENOROCIRII ESTE ACELAȘI DE 5 ANI ÎNCOACE! FERMIERII NU AU PRIMIT UN LEU DESPĂGUBIRE! Nenorocire în comuna Năpradea din județul Sălaj! Turme de zeci de mistreți au distrus circa 2.000 de hectare de culturi agricole. Nu există fermier în comună care să nu aibă parcelă distrusă, declară, exclusiv pentru AGROINFO, unul dintre agricultori. Pe mistreți nu-i mai opresc nici gardurile electrice, nici tunurile cu gaz, nimic!

Nu vrem compasiunea autorităților! Vrem și cerem insistent să se rezolve problema! Autoritățile să nu mai închidă ochii la nenorocirea care ne lovește în fiecare an. Menționăm că în 2017 am făcut sesizări la Primăria Năpradea, Prefectură, Consiliul Județean, Direcția agricolă, Agenția de mediu, Garda de mediu, Asociația vânătorilor. Am primit răspunsuri evazive și pasarea responsabilității de la unul la altul. În ritmul acesta n-o să mai avem ce recolta la toamnă. Nu avem nevoie de compasiune, avem nevoie de rezolvarea acestei probleme. Vă rugăm, ajutați-ne! Ne-au scris cu disperare, revoltă și durere fermierii din comuna Năpradea. mis5_b

VIDEO PE PAGINA FACEBOOK AGROINFO!

mis12_b

Cultura de porumb este distrusă 100%! Toți fermierii din comună am recoltat grâul înainte de a fi copt ca să ne alegem cu ceva din el. Intră mistreții în toate culturile, porumb, grâu, floarea soarelui. Am făcut sesizări la Prefectură, la Consiliul Județean, la Garda de Mediu, la Direcția Agricolă.

mis22_bmis23_bNe-au pasat de la unul la altul. Toată comuna e în cauză. E vorba de 2.000 de hectare de teren agricol. Într-o singură turmă am numărat 42 de mistreți. Nu mai putem să cultivăm nimic.

Mistreții au năvălit și în gospodării. Nu mai știm ce să facem. Azi (luni, 29 iulie 2019 n.r.) ne-am strâns la primărie ca să anunțăm ce s-a întâmplat. Anul trecut, a fost la fel. Turmele de mistreți ne-au călcat în copite munca.

Anul trecut, au venit de la toate instituțiile, au făcut constatări, ne-au făcut procese-verbale, bani nu ne-a mai dat nimeni în veci. Nimic! De 5 ani se repetă scenariul nenorocirii. Mi-am instalat gard electric. O turmă de 40 de mistreți mi-a rupt gardul și a intrat pe culturi.

Nu-i mai oprește nici gardul electric. Și mi-au călcat tot porumbul la pământ. Grâul l-am secerat când nici era copt ca să ne mai alegem cu ceva. La noi acum ar fi perioada de recoltare la grâu, dar e deja recoltat de două săptămâni că altfel ni-l distrugeau mistreții, spune necăjit fermierul Traian Mureșan, din comuna Năpradea, județul Sălaj.

El lucrează 50 de hectare de teren și nu se alege cu mai nimic din munca istovitoare și din cheltuiala făcută. 

Agricultorii se tem acum că-și vor pierde și subvențiile agricole.

Sunt atât de distruse parcelele cu porumb încât nu se mai vede că acolo a fost semănat porumb. La teledetecție nu se mai vede că terenul a fost cultivat cu porumb și noi am declarat în cererea de la APIA că am cultivat terenul, spune fermierul.

Primarul comunei, Vasile Fodor, ne-a declarat că miercuri, pe 1 august, o comisie va evalua pagubele provocate de sălbăticiuni. Fermierii însă nu mai au încredere că vor vedea vreun leu despăgubire. Mulți dintre ei ar fi renunțat să mai depună sesizări.

Nu mai reușim să facem față invaziei mistreților. Primul pas pe care l-am făcut astăzi a fost convocarea comisiei pentru evaluarea pagubelor.

Miercuri, la ora 10, vine comisia să evalueze pagubele fermierilor. Din comisie fac parte un reprezentant al primăriei comunei, un reprezentant al Direcției Agricole, un reprezentant al Gărzii Forestiere, unul de Mediu, unul de la fondul de vânătoare AJVPS.

Am avut cazuri și anii trecuți, s-a făcut evaluarea pagubelor, s-a stabilit valoarea pagubelor, dar nu a mai primit nimeni niciun ban. La asta s-a ajuns!

Fermierii nu au primit niciun leu despăgubire pentru că cei de la Garda Forestieră ne-au dat un răspuns, dar Asociația de Vânătoare, AJVPS, nu a dat la nimeni niciun ban.

Soluția era de a merge în instanță, dar instanța de judecată implică cheltuieli de tot felul și durează foarte mult și, la final, rămâi de pagubă.

Anul ăsta, e mult mai rău. De la semănat a început necazul. Fermierii au fost nevoiți să semene de trei ori. De fiecare dată, au intrat turmele de mistreți și au distrus. Și-au pus oamenii tunuri de gaz, sisteme cu care să facă zgomot să-i sperie, garduri electrice.

Nu funcționează nimic! Mistreții s-au obișnuit cu zgomotele, gardurile electrice le rup și intră pe culturi și nu mai ies de acolo dacă nu desfaci gardul ca să le dai drumul.

Anul ăsta, pagubele sunt mult mai mari decât anul trecut. Unii s-au săturat să mai depună sesizări. Umblăm pe drumuri, ne pierdem timpul și nu are niciun efect, spun oamenii.

Administratorul fondului de vânătoare, AJVPS, ar trebui să le plătească fermierilor despăgubiri. Și ăsta, pur și simplu, nu dă! Ce faci? Mergi în instanță. Alte cheltuieli, altă pierdere de timp, spune primarul.

Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic s-a modificat de mai multe ori, dar a rămas în vigoare articolul 13 care prevede acordarea depăgubirilor pentru distrugerea culturilor agricole. mis18_bmis10_b

Pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, cuprinse în anexele nr. 1 și 2, se acordă despăgubiri.

Despăgubirile pentru pagubele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexa nr. 1 (unde pe listă este și mistrețul n.r.) se suportă după cum urmează:

a) pentru pagubele produse în fondurile cinegetice și în intravilan - de gestionarul faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice în cauză, dacă acesta nu și-a îndeplinit obligațiile pentru prevenirea pagubelor;

b) pentru pagubele produse în ariile naturale protejate, neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânătoarea nu este admisă - de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, din bugetul aprobat cu această destinație.

Pentru situațiile în care atât gestionarul, cât și proprietarii de culturi agricole, silvice și de animale domestice și-au îndeplinit toate obligațiile pentru prevenirea pagubelor, despăgubirile se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, din bugetul aprobat cu această destinație.

Constatarea pagubelor și emiterea deciziei comisiei de constatare se realizează în termen de maximum 72 de ore de la depunerea cererii scrise de către persoana păgubită, la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs paguba. Plățile către beneficiarii despăgubirilor se fac în termen de maximum 30 de zile de la emiterea deciziei de constatare.

Povești vânătorești în lege! Până acum, nu a fost despăgubit niciun fermier. Nu doar din județul Sălaj.

Mistreții au distrus culturile agricole și în alte zone, iar fermierii s-au revoltat, la fel ca agricultorii din Sălaj, că nu au primit un leu despăgubire.

Cazurile au fost publicate de fiecare dată de presă. Dar autoritățile sunt surde și oarbe.




Vizualizat: 7185 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Csutak Robert
|
11. 15, 2019. Friday 09:41
La aiud pe 27 he nu sa încasat avansul.am fost la control in teren ,control clasic.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii