Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APEL DISPERAT FERMIERI: NENOROCIREA LOVEȘTE DIN NOU! NU VREM MILĂ! VREM SĂ REZOLVAȚI PROBLEMA!

Publicat: 29 iulie 2019 - 13:35
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SCENARIUL NENOROCIRII ESTE ACELAȘI DE 5 ANI ÎNCOACE! FERMIERII NU AU PRIMIT UN LEU DESPĂGUBIRE! Nenorocire în comuna Năpradea din județul Sălaj! Turme de zeci de mistreți au distrus circa 2.000 de hectare de culturi agricole. Nu există fermier în comună care să nu aibă parcelă distrusă, declară, exclusiv pentru AGROINFO, unul dintre agricultori. Pe mistreți nu-i mai opresc nici gardurile electrice, nici tunurile cu gaz, nimic!

Nu vrem compasiunea autorităților! Vrem și cerem insistent să se rezolve problema! Autoritățile să nu mai închidă ochii la nenorocirea care ne lovește în fiecare an. Menționăm că în 2017 am făcut sesizări la Primăria Năpradea, Prefectură, Consiliul Județean, Direcția agricolă, Agenția de mediu, Garda de mediu, Asociația vânătorilor. Am primit răspunsuri evazive și pasarea responsabilității de la unul la altul. În ritmul acesta n-o să mai avem ce recolta la toamnă. Nu avem nevoie de compasiune, avem nevoie de rezolvarea acestei probleme. Vă rugăm, ajutați-ne! Ne-au scris cu disperare, revoltă și durere fermierii din comuna Năpradea. mis5_b

VIDEO PE PAGINA FACEBOOK AGROINFO!

mis12_b

Cultura de porumb este distrusă 100%! Toți fermierii din comună am recoltat grâul înainte de a fi copt ca să ne alegem cu ceva din el. Intră mistreții în toate culturile, porumb, grâu, floarea soarelui. Am făcut sesizări la Prefectură, la Consiliul Județean, la Garda de Mediu, la Direcția Agricolă.

mis22_bmis23_bNe-au pasat de la unul la altul. Toată comuna e în cauză. E vorba de 2.000 de hectare de teren agricol. Într-o singură turmă am numărat 42 de mistreți. Nu mai putem să cultivăm nimic.

Mistreții au năvălit și în gospodării. Nu mai știm ce să facem. Azi (luni, 29 iulie 2019 n.r.) ne-am strâns la primărie ca să anunțăm ce s-a întâmplat. Anul trecut, a fost la fel. Turmele de mistreți ne-au călcat în copite munca.

Anul trecut, au venit de la toate instituțiile, au făcut constatări, ne-au făcut procese-verbale, bani nu ne-a mai dat nimeni în veci. Nimic! De 5 ani se repetă scenariul nenorocirii. Mi-am instalat gard electric. O turmă de 40 de mistreți mi-a rupt gardul și a intrat pe culturi.

Nu-i mai oprește nici gardul electric. Și mi-au călcat tot porumbul la pământ. Grâul l-am secerat când nici era copt ca să ne mai alegem cu ceva. La noi acum ar fi perioada de recoltare la grâu, dar e deja recoltat de două săptămâni că altfel ni-l distrugeau mistreții, spune necăjit fermierul Traian Mureșan, din comuna Năpradea, județul Sălaj.

El lucrează 50 de hectare de teren și nu se alege cu mai nimic din munca istovitoare și din cheltuiala făcută. 

Agricultorii se tem acum că-și vor pierde și subvențiile agricole.

Sunt atât de distruse parcelele cu porumb încât nu se mai vede că acolo a fost semănat porumb. La teledetecție nu se mai vede că terenul a fost cultivat cu porumb și noi am declarat în cererea de la APIA că am cultivat terenul, spune fermierul.

Primarul comunei, Vasile Fodor, ne-a declarat că miercuri, pe 1 august, o comisie va evalua pagubele provocate de sălbăticiuni. Fermierii însă nu mai au încredere că vor vedea vreun leu despăgubire. Mulți dintre ei ar fi renunțat să mai depună sesizări.

Nu mai reușim să facem față invaziei mistreților. Primul pas pe care l-am făcut astăzi a fost convocarea comisiei pentru evaluarea pagubelor.

Miercuri, la ora 10, vine comisia să evalueze pagubele fermierilor. Din comisie fac parte un reprezentant al primăriei comunei, un reprezentant al Direcției Agricole, un reprezentant al Gărzii Forestiere, unul de Mediu, unul de la fondul de vânătoare AJVPS.

Am avut cazuri și anii trecuți, s-a făcut evaluarea pagubelor, s-a stabilit valoarea pagubelor, dar nu a mai primit nimeni niciun ban. La asta s-a ajuns!

Fermierii nu au primit niciun leu despăgubire pentru că cei de la Garda Forestieră ne-au dat un răspuns, dar Asociația de Vânătoare, AJVPS, nu a dat la nimeni niciun ban.

Soluția era de a merge în instanță, dar instanța de judecată implică cheltuieli de tot felul și durează foarte mult și, la final, rămâi de pagubă.

Anul ăsta, e mult mai rău. De la semănat a început necazul. Fermierii au fost nevoiți să semene de trei ori. De fiecare dată, au intrat turmele de mistreți și au distrus. Și-au pus oamenii tunuri de gaz, sisteme cu care să facă zgomot să-i sperie, garduri electrice.

Nu funcționează nimic! Mistreții s-au obișnuit cu zgomotele, gardurile electrice le rup și intră pe culturi și nu mai ies de acolo dacă nu desfaci gardul ca să le dai drumul.

Anul ăsta, pagubele sunt mult mai mari decât anul trecut. Unii s-au săturat să mai depună sesizări. Umblăm pe drumuri, ne pierdem timpul și nu are niciun efect, spun oamenii.

Administratorul fondului de vânătoare, AJVPS, ar trebui să le plătească fermierilor despăgubiri. Și ăsta, pur și simplu, nu dă! Ce faci? Mergi în instanță. Alte cheltuieli, altă pierdere de timp, spune primarul.

Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic s-a modificat de mai multe ori, dar a rămas în vigoare articolul 13 care prevede acordarea depăgubirilor pentru distrugerea culturilor agricole. mis18_bmis10_b

Pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, cuprinse în anexele nr. 1 și 2, se acordă despăgubiri.

Despăgubirile pentru pagubele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexa nr. 1 (unde pe listă este și mistrețul n.r.) se suportă după cum urmează:

a) pentru pagubele produse în fondurile cinegetice și în intravilan - de gestionarul faunei cinegetice de pe cuprinsul fondurilor cinegetice în cauză, dacă acesta nu și-a îndeplinit obligațiile pentru prevenirea pagubelor;

b) pentru pagubele produse în ariile naturale protejate, neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânătoarea nu este admisă - de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, din bugetul aprobat cu această destinație.

Pentru situațiile în care atât gestionarul, cât și proprietarii de culturi agricole, silvice și de animale domestice și-au îndeplinit toate obligațiile pentru prevenirea pagubelor, despăgubirile se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, din bugetul aprobat cu această destinație.

Constatarea pagubelor și emiterea deciziei comisiei de constatare se realizează în termen de maximum 72 de ore de la depunerea cererii scrise de către persoana păgubită, la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs paguba. Plățile către beneficiarii despăgubirilor se fac în termen de maximum 30 de zile de la emiterea deciziei de constatare.

Povești vânătorești în lege! Până acum, nu a fost despăgubit niciun fermier. Nu doar din județul Sălaj.

Mistreții au distrus culturile agricole și în alte zone, iar fermierii s-au revoltat, la fel ca agricultorii din Sălaj, că nu au primit un leu despăgubire.

Cazurile au fost publicate de fiecare dată de presă. Dar autoritățile sunt surde și oarbe.
Vizualizat: 6608 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Csutak Robert
|
11. 15, 2019. Friday 09:41
La aiud pe 27 he nu sa încasat avansul.am fost la control in teren ,control clasic.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii