Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

APEL AGROINFO pentru SALVAREA CELOR PATRU BIVOLI DIN GRAJDUL MORȚII!

Publicat: 11 martie 2020 - 12:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO face apel la autoritățile sanitare veterinare pentru salvarea celor patru bivoli condamnați la moarte prin înfometare. AGROINFO caută ASTĂZI o soluție pentru ca aceste animale să fie luate din grajdul morții din Dej! AGROINFO a intervenit la toate autoritățile locale și acum facem apel la autoritățile veterinare naționale. Sunt fermieri care vor să ia aceste animale, dar PROCEDURA VETERINARĂ NU PERMITE. Animalele nu sunt crotaliate și asta ar împiedica salvarea lor de la o moarte lentă și cruntă.

Sunt patru bivoli în grajdul morții din Dej care sunt uciși prin înfometare. Proprietarul lor, un anume Felician Ciucaș, nu mai este de găsit. AGROINFO a intervenit astăzi pentru salvarea acestor animale din ghearele unei morți crunte. Nu sunt primele animale supuse torturii în grajdul morții. Proprietarul lor ar fi deținut mai multe animale pe care le-a ucis anul trecut tot prin înfometare. Autoritățile s-au mărginit să-i dea o amendă. Nu a insistat nimeni pentru luarea animalelor din grajdul morții și donarea lor către un crescător care vrea să le hrănească, să le îngrijească, nu să le tortureze.

Noi am făcut sesizare la DSV, iar interesul lor a fost zero. Primarul Dejului i-a oferit acestui individ o locuință socială în Dej Triaj, sunt chiar vecini. E un bețiv care nu se ocupă de animale. Anul trecut au fost găsite 6 animale moarte în grajd, umflate. Primăria Dej a oferit un excavator, le-a îngropat și așa s-a mușamalizat treaba. Vă dați seama că atunci putea primăria să confiște animalele. În februarie 2020, un coleg de-al nostru a mers acolo și erau 5 bivoli. Și de atunci până acum a mai murit unul, au rămas doar patru. Trei mari și unul mic. Un domn din DSV ne-a spus că nici dacă era un copil căzut pe stradă nu sunam atât de mult la DSV să ne interesăm de bivolii aceștia.

Reacția DSV-ului a fost zero, dar acum, normal, că e scandalul în presă și sunt eroi și acum o să ia măsuri, dar implicarea lor a fost zero. Noi am găsit o fermă care crește bivoli și dânșii ne-au spus că sunt dispuși să ia animalele. De ce animalele respective nu sunt crotaliate?! Dacă au găsit animalele moarte anul trecut, au făcut control cei de la DSV, i-au spus proprietarului să curețe grajdul, să aibă grijă de animale, l-au sancționat, de ce animalele nu sunt crotaliate?! Este și medic veterinar concesionar în zonă.

Un vecin a mers acolo, a văzut că nu mai ies bivolii din grajd și a găsit animalele în starea în care sunt. Din spusele vecinilor, grajdul nu e al respectivului. Se judecă cu proprietarii pentru că ar fi intrat abuziv în grajd. Animalele trebuie luate de acolo. Să reușim astăzi să le luăm de acolo până nu mor. Anul trecut am vrut să salvăm un cal și până cei de la DSV i-au făcut analize de sânge pentru anemie infecțioasă, calul a murit,  declarat Andrei Petreanu, Asociația Anima Terra Dej, exclusiv pentru AGROINFO.

AGROINFO l-a contactat telefonic pe directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj, dr. Nicolae Pivariu. Acesta ne-a spus că proprietarul bivolilor, Felician Ciucaș, a dispărut.

Nu prea mai avem de unde să-l luăm pentru că a dispărut. Nu-l mai găsim, este dispărut de la domiciliu. Colegii mei sunt acolo astăzi (11 martie 2020 n.r.) să vedem ce facem cu animalele. Să vedem le dă cineva de mâncare că nu știm exact care e situația. Au fost lăsate în grija cuiva? Problema e că la nivel de Dej nu avem niciun adăpost pentru animale mari, iar ca să fie preluate de către un crescător, sunt animale cu status necunoscut. Într-o exploatație nu poți să introduci animale noi, cu status necunoscut. Dar mă gândesc, să vedem ce soluție să adoptăm. Poate a lăsat pe cineva să-i hrănească. Nu știu. Dați-mi un pic de timp să vedem cum să procedăm. Dar dacă aveți o idee, vă rog să mi-o dați, a declarat directorul DSVSA Cluj, exclusiv pentru AGROINFO.

Dacă au status necunoscut, le lăsăm să moară de foame?! Este incredibil cum poate să ucidă o procedură sanitară veterinară gândită prost! Insistențele noastre pentru salvarea acestor animale chinuite nu se opresc. L-am apelat pe primarul localității Dej cu insistența ca animalele să fie luate cât mai repede din grajdul morții.

Noi am discutat astăzi cu DSV-ul, reprezentantul dânșilor a venit dimineață la primărie, am discutat cu Poliția Națională și împreună cu poliția noastră locală și cu reprezentanții de la Biroul agricol au mers la grajd să ia toate măsurile necesare. O dată, pentru proprietarul care nu întreține animalele așa cum ar trebui întreținute și pe lege poate fi sancționat. Facem ce putem, ce depinde de noi. Nu putem lăsa lucrurile așa, vedem ce rezolvă cei care sunt acum acolo, să vedem ce facem pentru animale. Se pare că proprietarul nu e un om calculat, e un om care bea foarte mult. Până-n ianuarie, animalele au fost pe pășune, au băut apă din pârâuri și așa erau de frumoase. Și i-am spus (proprietarului n.r.) - măi, fă ceva cu ele, să nu intri în iarnă cu ele fără hrană. Dar nu am avut cu cine discuta. Acum, cu toată lumea împreună, să găsim o soluție, ne-a promis Costan Morar, primar Dej.

AGROINFO face apel la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru ca aceste animale să fie luate din grajdul morții și încredințate unui crescător care le va hrăni și se va ocupa de ele. Este strigător la cer ca o procedură sanitară veterinară, faptul că nu au crotalii, să condamne niște animale la moarte prin înfometare!

Vizualizat: 2938 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Aspecte practice privind aplicarea tratamentelor fito-sanitare

Aspecte practice privind aplicarea tratamentelor fito-sanitare

Mizând pe interesul tot mai mare al fermierilor pentru demonstraţiile pratice, Ovidiu Ranta şi colegii săi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au venit anul acesta la Agraria cu proiectul TOPPS, ce urmăreşte instruirea operatorilor pentru utilizarea în siguranţă a produselor de protecţie a plantelor, reducerea poluării şi protecţia apelor la aplicarea tratamentelor fito-sanitare.

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Control

Control
Tatăl controlează caietul feciorului mai mic: Detalii