Prezent la conferinţa de deschidere a Campaniei de informare „PNDR vine în satul tău”, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că „dintre statele membre ale UE, România era pe ultimul loc privind valoarea corecţiilor aplicate pe dezvoltare rurală”.
Potrivit acestuia, ţara noastră trebuie să restituie cei mai puţini bani din cauza deficienţelor care s-au înregistrat în special la achiziţiile publice pe care le-au făcut beneficiarii. „Este o mândrie să vedem că Polonia trebuie să returneze peste 30 milioane de euro, Marea Britanie în jur de 100 milioane de euro, Irlanda sume mai mari. Şi acestea sunt ţări care până acum au fost date ca exemple în accesarea de fonduri europene. Atunci când cheltuieşti pe an peste 2 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală, nu este o tragedie să ai deficienţe găsite în sector, de 12 milioane de euro”, a spus şeful MADR.
Sumele vor fi însă deduse din tranşele viitoare care vor fi aplicate României, a precizat George Turtoi, director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit: „Fermierii nu vor fi afectaţi. Există o deducere din fondurile europene pe care o să ni le furnizeze ulterior. Deci nu este un debit făcut României, ci în tranşele viitoare de plată vor deduce sumele respective. Fermierii în niciun caz nu vor fi afectaţi. Înapoierea banilor va exista pentru cei la care am găsit noi nereguli şI nu şi-au implementat proiectul în modul în care au fost selectaţi, adică să-şi păstreze eligibilitatea şi selecţia. Atunci avem probleme să recuperăm ajutorul”.
Potrivit ministrului agriculturii, APDRP a făcut progrese importante, ceea ce oferă garanţia că putem să accesăm pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală până la 100% din fonduri. „Ca să absorbim 100% din fonduri ar trebui să contractăm în anul 2013 mai mult decât suma pe care o avem la dispoziţie. Decizia luată este să avem un grad de contractare până la sfârşitul acestui an de 110% astfel încât să ne asigurăm că în cei 2 ani de implementare (2014-2015) să avem toate fondurile pe agricultură absorbite”, a declarat Daniel Constantin care şi-a exprimat totodată regretul că România nu are în perioada 2014-2020 fonduri pe dezvoltare rurală cel puţin egale cu cele pe care le-am avut în 2007-2013. „Încă avem o nevoie foarte mare de a aduce bani în mediul rural, de a investi în agricultură astfel încât să putem să fim la standarde cel puţin comparabile cu celelalte firme care sunt concurente pe piaţa europeană”, a precizat ministrul agriculturii.