PROMISIUNI VERSUS REALITATE! Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, le promite fermierilor că vor primi despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de secetă începând cu finalul lunii august 2020.
1.168.064 ha cu culturi de toamnă înfiinţate în toamna anului 2019 au fost calamitate de secetă în diferite grade, reiese din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Ministerul Agriculturii pentru instituirea unui ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.
Aproape 80% din suprafaţa calamitată se referă la grâu: 833.213 ha cu grâu, 314,5 ha cu secară, 5.112 ha cu triticale, 175.680 ha cu orz, 16.613 ha cu orzoaică, 628 ha cu ovăz şi 136.501 ha cu rapiţă.
Suma totală prevăzută de MADR pentru plata despăgubirilor este de 1,088 miliarde de lei, bani care trebuie alocaţi la capitolul „Subvenţii - Sprijinirea producătorilor agricoli” din bugetul MADR pe 2020 la următoarea rectificare bugetară din acest an.
34.647 de fermieri care au depus cererea unică de plată la APIA în 2020 şi care au un proces verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, din care reiese că peste 30% din suprafaţa totală declarată la APIA în acest an, aferentă culturii calamitate, a fost afectată de secetă, aşteaptă aceşti bani, care se împart astfel:
- grâu - 925 lei/ha
- secară - 925 lei/ha
- triticale - 805 lei/ha
- orz - 912 lei/ha
- orzoaică - 951 lei/ha
- ovăz - 772 lei/ha
- rapiţă - 1002 lei/ha
Pe 14 iulie 2020, Curtea Constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile, iniţiată de Parlament, este neconstituțională. Motivele au fost că nu se poate spune dacă acest ajutor de stat trebuie sau nu notificat Comisiei Europpene. De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fişa financiară de la Guvern.
Conducerea Ministerului Agriculturii a explicat că legea respinsă de Curtea Constituţională nu are legătură cu demersurile MADR de a despăgubi fermierii afectaţi de secetă.
Detalii AICI: MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!
„Legat de secetă, avem OUG pregătită, la rectificarea de buget avem şi sumele pregătite, am făcut şi prenotificare la Comisie (Comisia Europeană-n.red.), am preluat observaţiile, am făcut notificare, şi speranţa mea este că la finele lunii august să începem să plătim acele despăgubiri pentru secetă. Sumele le ştiţi, sunt aproximativ 200 de euro pe hectar, mult prea puţin pentru cât aţi pierdut, dar atât a permis bugetul Ministerului şi bugetul ţării”, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pe 22 iulie, la Timişoara, la o întâlnire cu fermierii din vestul ţării.
Întrebat de AGROINFO când va fi următoarea rectificare bugetară, pentru ca plăţile către fermieri să poată începe la finalul lunii august, aşa cum a promis, Adrian Oros a evitat un răspuns clar: „Când vine notificarea de la Bruxelles, în şedinţa în care se va face rectificarea bugetară, suma aceasta va fi prinsă în rectificarea bugetară, alături de toate sumele pentru celelalte scheme de despăgubiri.”
Apoi, ministrul Agriculturii a recunoscut că „nu ştiu când o să fie următoarea rectificare bugetară, că nu eu stabilesc, stabileşte Guvernul. Eu mi-aş dori cât mai repede, ca să scap de presiune”.
Citeşte şi OFICIAL MADR! ACTE ŞI CONDIŢII AJUTOR PENTRU SECETĂ!
Pentru culturile agricole semănate în primăvara anului 2020, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare estimează că sunt cca. 500.000 ha afectate de secetă, în diferite grade. Termenul de depunere la Primărie a înştiinţării de daune cauzate de secetă este 24 iulie 2020.
Detalii AICI: MESAJ URGENT FERMIERI: ANUNŢAŢI PRIMĂRIA! NU PIERDEŢI BANII!