KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS despre BANII AȘTEPTAȚI DE FERMIERI!

Publicat: 23 iulie 2020 - 15:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PROMISIUNI VERSUS REALITATE! Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, le promite fermierilor că vor primi despăgubirile pentru culturile de toamnă afectate de secetă începând cu finalul lunii august 2020.

1.168.064 ha cu culturi de toamnă înfiinţate în toamna anului 2019 au fost calamitate de secetă în diferite grade, reiese din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Ministerul Agriculturii pentru instituirea unui ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

Aproape 80% din suprafaţa calamitată se referă la grâu: 833.213 ha cu grâu, 314,5 ha cu secară, 5.112 ha cu triticale, 175.680 ha cu orz, 16.613 ha cu orzoaică, 628 ha cu ovăz şi 136.501 ha cu rapiţă.

Suma totală prevăzută de MADR pentru plata despăgubirilor este de 1,088 miliarde de lei, bani care trebuie alocaţi la capitolul „Subvenţii - Sprijinirea producătorilor agricoli” din bugetul MADR pe 2020 la următoarea rectificare bugetară din acest an.

34.647 de fermieri care au depus cererea unică de plată la APIA în 2020 şi care au un proces verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, din care reiese că peste 30% din suprafaţa totală declarată la APIA în acest an, aferentă culturii calamitate, a fost afectată de secetă, aşteaptă aceşti bani, care se împart astfel:
- grâu - 925 lei/ha
- secară - 925 lei/ha
- triticale - 805 lei/ha
- orz - 912 lei/ha
- orzoaică - 951 lei/ha
- ovăz - 772 lei/ha
- rapiţă - 1002 lei/ha

Pe 14 iulie 2020, Curtea Constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile, iniţiată de Parlament, este neconstituțională. Motivele au fost că nu se poate spune dacă acest ajutor de stat trebuie sau nu notificat Comisiei Europpene. De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fişa financiară de la Guvern.

Conducerea Ministerului Agriculturii a explicat că legea respinsă de Curtea Constituţională nu are legătură cu demersurile MADR de a despăgubi fermierii afectaţi de secetă.

Detalii AICI: MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

Legat de secetă, avem OUG pregătită, la rectificarea de buget avem şi sumele pregătite, am făcut şi prenotificare la Comisie (Comisia Europeană-n.red.), am preluat observaţiile, am făcut notificare, şi speranţa mea este că la finele lunii august să începem să plătim acele despăgubiri pentru secetă. oros-timisoara_bSumele le ştiţi, sunt aproximativ 200 de euro pe hectar, mult prea puţin pentru cât aţi pierdut, dar atât a permis bugetul Ministerului şi bugetul ţării”, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pe 22 iulie, la Timişoara, la o întâlnire cu fermierii din vestul ţării.

Întrebat de AGROINFO când va fi următoarea rectificare bugetară, pentru ca plăţile către fermieri să poată începe la finalul lunii august, aşa cum a promis, Adrian Oros a evitat un răspuns clar: „Când vine notificarea de la Bruxelles, în şedinţa în care se va face rectificarea bugetară, suma aceasta va fi prinsă în rectificarea bugetară, alături de toate sumele pentru celelalte scheme de despăgubiri.”

Apoi, ministrul Agriculturii a recunoscut că „nu ştiu când o să fie următoarea rectificare bugetară, că nu eu stabilesc, stabileşte Guvernul. Eu mi-aş dori cât mai repede, ca să scap de presiune”.

Citeşte şi OFICIAL MADR! ACTE ŞI CONDIŢII AJUTOR PENTRU SECETĂ!

Pentru culturile agricole semănate în primăvara anului 2020, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare estimează că sunt cca. 500.000 ha afectate de secetă, în diferite grade. Termenul de depunere la Primărie a înştiinţării de daune cauzate de secetă este 24 iulie 2020.

Detalii AICI: MESAJ URGENT FERMIERI: ANUNŢAŢI PRIMĂRIA! NU PIERDEŢI BANII!

Vizualizat: 3907 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

14 iunie 2021 - 16:47

Crescătorii de bovine ne întreabă dacă se mai aude ceva de ajutorul Covid la bovine. Proiectul de ordonanță de urgență care instituie acest ajutor a fost publicat pe site-ul MADR în 21 aprilie 2021. Ministrul agriculturii a anunțat săptămâna trecută că speră ca ordonanța să fie aprobată de Guvern în această săptămână.

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

14 iunie 2021 - 11:23

Cuantumurile plăților directe care urmează să fie acordate fermierilor în cadrul schemelor de sprijin și care depășesc 2 000 EUR pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2021 se reduc cu o rată de ajustare de 1,658907 %, precizează Comisia Europeană în Regulamentul (UE) din 11 iunie 2021 de stabilire a ratei de ajustare a plăților directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru anul calendaristic 2021.

Comunicat APIA de astăzi!

Comunicat APIA de astăzi!

14 iunie 2021 - 10:13

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 11 iunie 2021 s-a încheiat Campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021, inclusiv perioada de depunere cu penalități, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi, 14 iunie, pentru Agroinfo.

Bagi în animal porumb cu 1 leu/kg, vinzi vițelul cu 8-9 lei/kg și ai subvenție de 5 lei!

Bagi în animal porumb cu 1 leu/kg, vinzi vițelul cu 8-9 lei/kg și ai subvenție de 5 lei!

14 iunie 2021 - 08:56

Am dat 50 de lei pe adeverință de la medicul veterinar ca să cer subvenția la APIA pentru vaci și am primit de la APIA 20 de lei subvenție pentru toate cele 4 vaci pe care le am. Nu mi-am scos nici banii de adeverință, de unde să mai scot și hrana pentru animale, i-a scris Maria Bondar ministrului agriculturii, Adrian Oros. Micii fermieri, crescători de animale au nevoie de multă rezistență anul acesta ca să nu renunțe. A explodat prețul la hrana pentru animale, a rămas mic prețul dat de abator, iar subvențiile APIA, de nimic.

Oier mare și exportator: Prețul la maxim la ovinele românești pentru export!

Oier mare și exportator: Prețul la maxim la ovinele românești pentru export!

13 iunie 2021 - 13:21

Prețul la maxim astăzi la ovinele românești pentru export! Spune unul dintre marii fermieri români, Gigică Apostol din comuna Baia, județul Tulcea. Crescătorul de oi adaugă că e și normal ca prețul să fie mare,  furajele sunt foarte scumpe anul acesta, munca la ovine este foarte grea, costurile multe, iar crescătorul trebuie să-și scoată banii peste prețul de producție, altfel merge în pierdere și nu mai are rost să ducă ferma mai departe.

Secretar de stat MADR: Ajutorul național tranzitoriu!

Secretar de stat MADR: Ajutorul național tranzitoriu!

13 iunie 2021 - 11:27

Sumele acordate anul acesta, în contul anului trecut, pentru ajutoarele naționale tranzitorii jignesc fermierul, crescătorul român de animale, spus franc, fără ocolișuri. Este una dintre cele mai mari supărări și dezamăgiri, pentru că ANT-ul este o subvenție populară de care beneficiază numărul cel mai mare de crescători de animale, fermieri.

Comunicat Agra Asigurări: 2,9 milioane ha asigurate și peste 4500 de fermieri asigurați!

Comunicat Agra Asigurări: 2,9 milioane ha asigurate și peste 4500 de fermieri asigurați!

13 iunie 2021 - 10:23

Agra Asigurări, compania care a introdus digitalizarea în sectorul asigurărilor agricole, aniversează 5 ani de activitate în România. Bilanțul acestei perioade indică peste 4500 de fermieri asigurați cu peste 2.9 mil. ha suprafețe cultivate, 4 categorii de produse de asigurare în portofoliu.

Prețuri mai mari pe tona de grâu, rapiță și porumb!

Prețuri mai mari pe tona de grâu, rapiță și porumb!

13 iunie 2021 - 09:44

Preţul grâului la recoltă a trecut de 200 euro/tonă pentru prima dată în ultimii cinci ani. Grâul de panificaţie se vinde cu 217 euro/tonă, rapiţa cu 543 euro/tonă, iar porumbul se negociază cu 269 euro/tonă, preţuri mai mari cu 20-50% faţă de acum cinci ani, scrie Ziarul Financiar.

Mesajul ministrului Adrian Oros pentru fermierii care-l critică și-i cer demisia!

Mesajul ministrului Adrian Oros pentru fermierii care-l critică și-i cer demisia!

13 iunie 2021 - 08:28

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat, în direct la Agro TV, săptămâna aceasta, ce le răspunde fermierilor, crescătorilor de animale care-l critică și-i cer demisia.

APIA: Calcul subvenția APIA pe pășune pentru acest an!

APIA: Calcul subvenția APIA pe pășune pentru acest an!

13 iunie 2021 - 06:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă și anul acesta subvenția pe pășune. Doar fermierii care au depus cererea unică de plată și care îndeplinesc mai multe condiții și vor depune anumite documente vor încasa acești bani. Schemele de plată care intră în calculul subvenției APIA pe pășune astfel încât să crească suma pe hectar acordată de APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

La frizerie...

La frizerie...
- Domnule cum aţi vrea să vă tund să fiţi mulţumit? Detalii