UN MILION HA AFECTATE DE SECETĂ. Pe final de mandat, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, are vești pentru fermierii români ale căror culturi au fost afectate de secetă pe hectare întregi. Potrivit lui Irimescu, la nivelul întregii țări este vorba despre un milion de hectare afectate.
Prezent la Congresul Porumbului, organizat, pe 9 decembrie 2016, de Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), ministrul Achim Irimescu a declarat că mulți dintre fermierii români nu ar trebui să-și mai aștepte banii care să-i despăgubească pentru dezastrul cauzat de secetă.
Știți bine că noțiunea de secetă, în Uniunea Europeană, s-a introdus recent, odată cu reforma Cioloș, pentru că, până atunci, statele care erau în vestul Europei nu prea se confruntau cu secetă. Dar acum s-a introdus. Știți bine, pe Fondul Mutual se poate, sigur, nu mai amintesc de Fondul Mutual, pe care mi l-am dorit foarte mult, la fel ca o bună parte din producătorii agricoli. ( ...) Sunt producători care nu au investit, dar care doresc despăgubiri și am spus, sigur că putem acorda despăgubiri, dar avem reguli în Uniunea Europeană, a spus Irimescu.
Fondul Mutual care să le acorde despăgubiri producătorilor agricoli, nu există în România. Potrivit ministrului agriculturii, au fost mai multe încercări nereușite, mai multe consultări cu grupurile de producători și nu s-a ajuns la o variantă agreată de toate părțile pentru constituirea unui Fond Mutual. Între timp, veștile nu sunt mai bune pentru agricultorii cu producțiile afectate de secetă. S-ar putea ca mulți dintre aceștia să rămână cu paguba.
Urmează să anunțăm zilele acestea că vom merge pe un ajutor de stat care va fi notificat Comisiei Europene. Vizăm în special județele cele mai afectate, cum este Botoșani, dar și alte 2-3 județe. Mi-e greu să spun deocamdată despre ce sume este vorba. Solicitarea pentru despăgubiri de la minister a fost pentru un milion de hectare, dar având în vedere condițiile pentru acordarea ajutorului, adică fiecare fermier care cere ajutor de despăgubire trebuie să vină cu date contabile pe trei ani din urmă ca să vedem care este pierderea efectivă, dar cei mai mulți dintre ei nu au date contabile.
Aici este marea problemă, pentru că degeaba le promit eu că le dau despăgubiri, dacă ei nu au dovezi. Noi notificăm măsura la Bruxelles și pe urmă ei depun dosarele. Și anul trecut s-a mers pe o măsură similară, iar din 600 de milioane de lei alocate s-au dat sub 300 de milioane de lei. În apicultură, din păcate, aveam și bani prevăzuți în buget, dar legislația este la fel și nu-mi permite să dau despăgubiri fără ca ei să aducă dovezi, a declarat ministrul agriculturii, pentru Agerpres.