START DIN 27 IANUARIE 2017! INTRĂ ÎN VIGOARE un act normativ așteptat cu nerăbdare de fermierii români. Produsele din fermele românești vor ajunge în restaurante, cantine, pensiuni turistice, pe rafturile magazinelor, etc.
Crescătorii români de animale au undă verde să-și înființeze în propria fermă abatoare de capacitate mică sau centre de sacrificare.
De vineri, 27 ianuarie 2017, intră în vigoare prevederile Ordinului președintelui ANSVSA 140/2016 care stabilește condițiile minime de funcționare pentru abatoarele de capacitate micã. Prin acest act normativ se creeazã posibilitatea înființãrii unor unitãti de abatorizare locale de tipul centrelor de sacrificare/puncte de tãiere integrate ÎN FERMĂ.
Micii fermieri/crescãtorii de bovine, ovine, caprine și porcine pot sã își sacrifice animalele din fermele proprii, obiective noi care trebuie supuse procedurii de autorizare sanitarã veterinarã în conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare a unitãților care produc, prelucreazã, depoziteazã, transportã si/sau distribuie produse de origine animalã.
Carcasele/Semicarcasele/Sferturile și organele obținute în urma sacrificãrii în centrele de sacrificare și punctele de sacrificare la nivelul fermei vor putea fi comercializate la mãcelãrii, carmangerii, restaurante, cantine, pensiuni turistice și magazine alimentare din România.
În vederea implementãrii acestor prevederi, precum și pentru a preveni posibilitatea livrãrii cãrnii și organelor cãtre alte state membre UE sau țãri terțe, medicii veterinari oficiali au obligația sã specifice în documentele sanitare veterinare obligatorii, denumirea și tipul unitãții de destinație (mãcelarie, carmangerie, restaurant, cantinã, pensiune turisticã, magazin alimentar), adresa și numãrul de înregistrare sanitarã veterinarã și pentru siguranța alimentelor acordat de Direcția Sanitară Veterinară din județul pe teritoriul căruia se află ferma, informează autoritățile sanitare veterinare.
CUM FUNCȚIONEAZĂ?
În aceste abatoare mici, integrate fermei, pot fi sacrificate maxim 50 de capete/lună de ovine, caprine sau porcine, 10 capete/lună de bovine sau la combinarea speciilor să nu se depășească 1,5 UVM/zi (unitate vită mare).
Actul reglementează și capacitatea de sacrificare pentru abatoarele mici și pentru centrele de sacrificare. Abatoarele mici, altele decât punctele de tăiere din ferme, pot să sacrifice 200 de capete/lună de ovine, caprine și porcine și 40 de capete/lună de bovine sau la combinarea speciilor să nu se depășească 5 UVM/zi.
Centrele de sacrificare, în care se desfășoară activități pentru recepția, cazarea și tăierea unui număr redus de animale, pot să sacrifice lunar 100 de capete de ovine, caprine, porcine și 20 de capete de bovine sau la combinarea speciilor să nu se depășească 2,5 UVM/zi (unitate vită mare).
ATENȚIE! În cazul în care la nivelul abatoarelor mici se sacrifică bovine și ovine adulte este necesară existența spațiului de frig pentru depozitarea carcaselor până la primirea rezultatelor privind testarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile.
Animalele destinate sacrificării trebuie să fie obligatoriu identificate și însoțite de certificat sanitar veterinar, documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar și alte documente de identificare conform legislației în vigoare.
Medicii veterinari oficiali care evaluează unitatea, în vederea autorizării acesteia în funcție de dimensiunea spațiilor, echipamentelor și facilităților existente, coroborate cu capacitatea de sacrificare vor stabili dacă e un abator de capacitate mică, punct de tăiere sau centru de sacrificare. Nu sunt permise derogări de la etapele tehnologice privind sacrificarea.