COMISARUL PHIL HOGAN VA FI JOI ÎN ROMÂNIA! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat luni seara, într-o emisiune tv, că joi, 10 ianuarie 2019, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, se va afla în România. De ce vine oficialul Comisiei Europene în țara noastră?
România a preluat de la 1 ianuarie 2019 Președinția Consiliului UE, iar comisarul european pentru Agricultură vine să discute despre dosarele pe care le-a pregătit țara noastră pentru această perioadă, dar și despre flagelul pestei porcine africane, boala care continuă să provoace dezastre în fermele de animale.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, le-a reproșat românilor că au criticat modul în care s-a acționat în plină criză a pestei porcine africane și că nu au fost uniți, în timp ce mâna de ajutor a venit din afara țării, de la comisarii europeni. În doar două luni, România a primit de la Comisia Europeană 75% din cheltuielile pe care le-a făcut cu epidemia de pestă africană.
Nu-i îngădui nimănui ca țara mea să fie afectată măcar cu un cuvânt! Vorbesc de ai noștri pentru că spuneam că cei din afară, în toate discuțiile, pe care le-am avut altfel văd România. Am spus-o și o repet că comisarii au fost mai români decât mulți românii noștri în condițiile în care am avut necazul acesta și zicem că-l avem în țară, pentru că, sigur, este mai mic acest necaz, dar este prezent, pesta porcină africană.
Cei doi comisari, Hogan (Phil Hogan, comisar european pentru Agricultură n.r.), care va veni în România poimâine, va fi joi după-amiaza aici și va sta vineri și vom avea discuție tehnică pe dosarele respective, spunând ceea ce are de gând România și cum își concepe planul de lucru în așa fel încât să rezolve misiunea pe care a primit-o. Acest om și Vytenis Andriukaitis (comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară n.r.), și Vella Karmenu (comisar european pentru Mediu, Afaceri Maritime, Pescuit n.r.), trei comisari, dar primii doi care au ajutat România cu bani, pentru că au dat 34 de milioane de euro, 75% din costurile pentru pestă, care le-a făcut statul român, sunt decontate prin sprijinul Comisiei Europene, de la Direcția DG Sante, pe care o coordonează Vytenis Andriukaitis, și 43 de milioane de euro prin modificarea Planului Național de Dezvoltare Rurală într-un termen extraordinar de scurt, în două luni de zile s-a modificat Planul Național de Dezvoltare Rurală ca să poată fi alocați 43 de milioane de euro pentru dotare. Pentru laboratoare, incineratoare, pentru instalații de dezinfecție, pentru cumpărarea de matcă, de scorfițe ca să-și reia activitatea fermierii care au fost afectați.
Iată de ce spun eu că în momentele acelea au fost mai români decât românii noștri. Pentru că, tot timpul, am spus-o, o repet și o voi repeta atâta timp cât voi avea glas. La greu trebuie să ne adunăm, indiferent unde ne aflăm, să ne facem frați chiar dacă nu suntem frați de sânge. Să ne dăm mână cu mână și să putem face ce trebuie în țara românească atunci când e nevoie, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, luni seara, la Agro TV.