Adama
Vinasa Rompak

ANUNȚ de la FISC!

Publicat: 14 februarie 2017 - 10:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FISCUL STABILEȘTE SINGUR CÂT DATORAȚI. Formularul 600 în baza căruia se calculează contribuția la pensii (CAS) trebuia depus la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), până la data de 31 ianuarie  2017, de persoanele fizice autorizate (PFA) care au realizat venituri din activitățI independente în anul 2016. Pentru cei care au ratat acest termen, Fiscul va stabili din oficiu CAS, printr-o procedură specifică, inclusă într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial şi aplicabil deja.

Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi profesii libere, impozitate în sistem real, ce au realizat în anul anterior un venit net mai mare decât 35% din salariu mediu brut (peste 938 de lei) şi nu sunt scutite de la obligaţia asigurării în sistemul public de pensii (cazul pensionarilor şi a persoanelor asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, cum sunt avocaţii), au calitatea de contribuabili la sistemul de pensii.

Automat, acestea sunt obligate să depună, până la data de 31 ianuarie, Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600), în baza căreia le este calculată contribuția pentru pensii datorată statului.

Formularul trebuie depus de următoarele persoane:

• întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
• membrii întreprinderii familiale;
• persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
• persoanele care realizează venituri din profesii libere;
• persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă.

Baza de calcul pentru CAS nu poate să fie mai mică de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și nici mai mare de echivalentul a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
La acest moment, câştigul salarial mediu brut are încă aceeaşi valoare stabilită în 2016, de 2.681 de lei, de unde rezultă că baza de calcul nu poate fi mai mică de 938,35 lei, dar nici mai mare de 13.405 lei.

Prin urmare, persoanele fizice care determină venitul net în sistem real şi care în 2016 au realizat venituri sub nivelul plafonului minim (938 de lei) nu au avut obligaţia să depună declarația 600 până la 31 ianuarie 2017. Automat, aceste persoane nu datorează plăți anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale.

Pentru persoanele care au depăşit plafonul şi au avut această obligaţie, dar nu au făcut-o, Fiscul este îndreptăţit să stabilească din oficiu contribuţia de asigurări sociale, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

"Nedepunerea declaraţiei de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere. Stabilirea din oficiu nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înştiinţarea contribuabilului/plătitorului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei de impunere”, se precizează la art. 107 din actul normativ citat.

ATENȚIE! Procedura se aplică în egală măsură şi contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal şi care sunt obligaţi să depună declarația 600 în termen de 30 de zile de la momentul începerii activităţii.

FISCUL STABILEȘTE DIN OFICIU CONTRIBUȚIA LA PENSII

Fiscul va trimite celor care nu au depus acest formular la termenul de 31 ianuarie o "Notificare privind nedepunerea în termen a Declaraţiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii", în care se va preciza că nedepunerea declaraţiei în termen de 15 zile de la primirea notificării va atrage după sine stabilirea din oficiu a obligaţiei de plată.

În acest termen de 15 zile, contribuabilul se poate prezenta la Fisc, să-și exprime punctul de vedere cu privire la faptele şi împrejurările relevante în luarea deciziei, altfel spus, dreptul acestuia de a fi ascultat înainte ca organul fiscal să ia o decizie, este stipulat la art. 9 din Codul de procedură fiscală.

În cazul în care contribuabilul nu va da curs solicitării Fiscului, organul fiscal va trece la stabilirea din oficiu a CAS, prin emiterea formularului 640 "Decizie privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoane fizice".

Decizia conţine date privind activitatea desfăşurată, ca de exemplu informaţii despre statul în care s-a realizat venitul, categoria de venit, determinarea venitului net, data începerii şi a încetării activităţii, precum şi stabilirea obligaţiei anuale de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.

Pentru contribuţiile a căror scadenţă expiră la data comunicării deciziei, termenul-limită de plată este:

• data de 5 a lunii următoare dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună;
• data de 20 a lunii următoare, dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună.

Pentru CAS stabilită se vor calcula obligaţii fiscale accesorii, iar decizia de impunere din oficiu reprezintă titlu de creanţă şi constituie înştiinţare de plată.

Aceasta poate fi contestată în termenul legal de 45 de zile de la comunicare, sub sancţiunea decăderii, la organul fiscal competent.
Fiscul va emite "Decizia de anulare a deciziei privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoane fizice", în cazul în care va anula Decizia privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale pentru persoane fizice, ca urmare fie a depunerii formularului 600 de către contribuabili, fie a documentelor care dovedesc că aceştia nu erau obligaţi să achite CAS (sunt pensionari, sunt asiguraţi în sisteme proprii de sănătate sau nu au depăşit plafonul de 938 de lei).

(Sursa: avocatnet)

Vizualizat: 6524 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii