OFICIAL! Agenția Națională pentru Zootehnie anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că instituie un program de testare a ovinelor din toate fermele din România pentru a spulbera suspiciunile legate de certificatele de origine eliberate de asociațiile crescătorilor de animale care dețin cărțile de rasă, dar și pentru a determina rezistența la scrapie, boală care face ravagii în turmele de oi.
Agenția Națională pentru Zootehnie a organizat în perioada 6 februarie - 7 februarie 2019 instruirea personalului din cadrul Biroului Monitorizare Performanțe Productive și Genetică Moleculară - Laborator Genetică Moleculară, cu privire la modul de operare pe echipamentul AB Genetic Analyzer - Sistem secvențiere probe ADN. Instruirea personalului s-a realizat de către personal specializat din cadrul firmei care a livrat echipamentul de analiză.
Aplicabilitatea tehnicii de secvențiere în identificarea anumitor boli cu determinism genetic și în efectuarea testelor de paternitate și filiație aduce un beneficiu major fermierilor și asociațiilor care conduc registrele de rasă și derulează programe de ameliorare.
Instituirea unui program de genotipare a genei proteinei prionice asociate cu susceptibilitatea la scrapie, în toate fermele de ovine din România, indiferent de rasă și întocmirea profilelor genetice asociate genei prionice pentru fiecare animal în parte, în vederea evaluării riscului de susceptabilitate genetică a ovinelor din țara noastră față de toate bolile prionice, devine o necesitate în prezent din cauza creșterii incidenței bolii.
Genotiparea precoce a ovinelor pentru susceptibilitate la scrapie (locusul PRNP) permite o selecție rapidă a genotiurilor ce conferă rezistență la această boală și prin urmare o ameliorare a rezistenței genetice a raselor de ovine autohtone. De asemenea, prin verificarea permanentă a certitudinii gradului de rudenie dintre animale, utilizând teste genetice va crește credibilitatea documentelor de origine și evaluare genetică eliberate de asociațiile care conduc registrele de rasă.