Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ANSVSA, ÎN CONTROL!

Publicat: 11 august 2020 - 19:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT. Controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în acest sector se realizează în baza Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020 și vizează operatorii din industria alimentară care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

Verificările au urmărit modul în care operatorii din industria alimentară  respectă condiţiile de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, modul de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, condițiile de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, cerințele de trasabilitate și a cele privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

În perioada aprilie – iulie 2020, s-au efectuat 31.051 de controale în unităţile din industria agroalimentară și au fost verificate 183 de mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animală, la nivelul celor 42 de Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi instrucțiunilor din Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea calității produselor alimentare în limitele maxime admise privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice în alimente și de pe suprafețe/ustensile de lucru din unitățile de industrie alimentară.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de către reprezentanţii ANSVSA cu ocazia controalelor, au fost:
– neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi: neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție – iluminare neprotejată, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar;
– neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
– neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare);
– neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor și/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;
– alte tipuri de neconformități (desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-vetrinar și pentru siguranța alimentelor, neanunţarea începerii activităţii de către operatorii alimentari).
– neinformarea consumatorilor cu privire la alergenii prezenţi în preparate.

Controalelor efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentara. Sancțiuniile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 410 amenzi, în valoare totală de 2.018.610 lei, 7 ordonanţe de suspendare a activităţii, 18 ordonanţe de interzicerea a activităţii şi o cantitate de 19.082.2 kg produse de origine non-animală a fost reţinută oficial în vederea neutralizării.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Astfel, consumatorilor li se recomandă să:
cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;
aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate);
ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate se lasă la final alimentele ce necesită păstrare la rece;
verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă;
nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.
ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
nu recongeleze produsele care au fost decongelate, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Controalele Autorității cu această tematică sunt în desfășurare la nivel național.

Comunicat ANSVSA

Vizualizat: 2326 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EURODEPUTAT BUDA: BANII DIN ZOOTEHNIE SUNT PENTRU A AJUTA FERMIERII MICI ȘI MIJLOCII, PE CEI ÎN DIFICULTATE!

EURODEPUTAT BUDA: BANII DIN ZOOTEHNIE SUNT PENTRU A AJUTA FERMIERII MICI ȘI MIJLOCII, PE CEI ÎN DIFICULTATE!

06 martie 2021 - 12:54

SUBVENȚIA APIA MARE DIN ZOOTEHNIE! Ministerul Agriculturii a greșit când a eliminat pragul de 250 de capete de vaci de lapte pentru sprijinul cuplat din zootehnie. A luat decizia corectă când a îndreptat această greșeală și a reintrodus limita de 250 de capete de vaci. Rațiunea politicii agricole comune este de a-i sprijini pe fermierii mici și mijlocii, fermele cu peste 250 de vaci pot să acceseze alte fonduri ca să fie competitive, a spus eurodeputatul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlament European.

VEȘTI DE LA BRUXELLES! NOU SPRIJIN FINANCIAR pentru FERMIERI!

VEȘTI DE LA BRUXELLES! NOU SPRIJIN FINANCIAR pentru FERMIERI!

06 martie 2021 - 11:40

AJUTOR FERMIERI. Un nou sprijin financiar este pregătit pentru fermieri în noul regulament european care va guverna noua Politică Agricolă Comună, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

EUROPARLAMENTAR BUDA: FERMIERII SUNT ACEI MICI DUMNEZEI ÎN FAȚA CĂRORA TREBUIE SĂ NE ÎNCLINĂM!

EUROPARLAMENTAR BUDA: FERMIERII SUNT ACEI MICI DUMNEZEI ÎN FAȚA CĂRORA TREBUIE SĂ NE ÎNCLINĂM!

06 martie 2021 - 11:12

FERMIERII NU SUNT SUFICIENT PLĂTIȚI PENTRU MUNCA LOR. Fermierii sunt acei mici Dumnezei în fața cărora trebuie să ne înclinăm pentru că ne asigură hrana. Ei nu sunt suficient de bine plătiți pentru munca lor, a spus europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, vineri seara, la Agro TV.

UN TIR CU 600 DE PORCI, RĂSTURNAT PE ȘOSEA! ZECI DE ANIMALE, MOARTE!

UN TIR CU 600 DE PORCI, RĂSTURNAT PE ȘOSEA! ZECI DE ANIMALE, MOARTE!

06 martie 2021 - 10:04

ACCIDENT. Un autotren care transporta peste 600 de porci s-a răsturnat, vineri seară, în localitatea Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud, aproximativ 500 de animale fiind găsite în viaţă. Un bărbat de 50 de ani a fost rănit, fiind transportat la spital.

FERMIERUL DIMITRIE MUSCĂ: O MÂNĂ CRIMINALĂ MI-A ADUS PESTA AFRICANĂ ÎN FERMĂ! VOR FI UCIȘI 21.000 DE PORCI!

FERMIERUL DIMITRIE MUSCĂ: O MÂNĂ CRIMINALĂ MI-A ADUS PESTA AFRICANĂ ÎN FERMĂ! VOR FI UCIȘI 21.000 DE PORCI!

05 martie 2021 - 22:09

VOCEA FERMIERULUI! Fermierul Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial Curtici, Arad, a declarat că o mână criminală i-ar fi adus pesta porcină africană într-una din fermele de porci, iar acum trebuie sacrificați 21.000 de porci.

COMUNICAT APIA ASTĂZI: NOI REGULI LA PLATA SUBVENȚIEI TAURINE CARNE!

COMUNICAT APIA ASTĂZI: NOI REGULI LA PLATA SUBVENȚIEI TAURINE CARNE!

05 martie 2021 - 18:40

SUBVENȚII APIA FERME VACI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi crescătorii de bovine că anul acesta sunt noi reguli pentru plata subvenției de circa 185 de euro pe cap de bovină, sprijinul cuplat zootehnic.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE!

05 martie 2021 - 16:47

SUBVENȚII PENTRU FERMELE DE OI ȘI CAPRE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi crescătorii de ovine și/sau caprine care sunt modificările pentru subvenția mare la oi și capre, sprijinul cuplat, circa 18 euro pe cap de ovină.

MESAJ URGENT APIA DE ASTĂZI! PLATA SUBVENȚIILOR pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

MESAJ URGENT APIA DE ASTĂZI! PLATA SUBVENȚIILOR pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

05 martie 2021 - 15:40

MODIFICĂRI SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi modificările făcute pentru plata subvențiilor din agricultură, aferente anului de cerere 2021.

Pesta porcină africană - noi MUTAŢII confirmate în China

Pesta porcină africană - noi MUTAŢII confirmate în China

05 martie 2021 - 12:50

Concluziile unor studii efectuate de cercetătorii de la Harbin Veterinary Research Institute şi publicate în revista Life Sciences (publicație a Science China) urmăresc mutațiile virusului ASF (African Swine Fever / Pesta porcină africană) care au apărut în China. În total au fost izolaţi și caracterizaţi 22 de viruși aparținând genotipului II ASFv, toţi având mutaţii, pierderi sau înlocuiri de secvenţe genice în comparație cu „HLJ / 18”, cel mai vechi virus izolat din China.

MINISTRUL OROS ȘI CONSILIERELE LUI FRUMOASE!

MINISTRUL OROS ȘI CONSILIERELE LUI FRUMOASE!

05 martie 2021 - 10:15

CINE-L CONSILIAZĂ PE MINISTRUL AGRICULTURII! Șeful de la Agricultură, profesorul universitar Adrian Oros, prodecan USAMV Cluj, s-a înconjurat numai de femei frumoase și tinere care să-l consilieze. Una și una, promovate de ministrul agriculturii în funcții importante.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Toleranța la virusul petelor de bronz (TSVW) este un criteriu foarte important pentru Florin Pop, legumicultor în Seleuș, județul Arad, atunci când alege hibrizii de tomate pe care îi cultivă. Legumicultorul este fidel hibrizilor Sandoline F1 și Ciciu F1 datorită gustului bun, vigorii plantelor și creșterii nedeterminate, un aspect care îi permite recoltarea eşalonată.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Adevăr

Adevăr
- Care e lucrul cel mai inteligent pe care îl poate spune un bărbat? Detalii