Adama
Vinasa Rompak

ANSVSA DEZVĂLUIE PERICOLUL URIAȘ CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE din ROMÂNIA!

Publicat: 14 martie 2019 - 11:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BOALA DESPRE CARE NU SE SPUNE NIMIC! Fermele de animale din România sunt supuse mereu unei amenințări care pare trecută sub tăcere de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Autoritățile sanitare dezvăluie abia acum pericolul acestei boli în Legea bugetului de stat pe anul 2019 pentru justificarea sumelor cerute în scopul controlării bolii care amenință să devină endemică (permanentă) în România.

Este o listă destul de lungă de boli care amenință să ruineze fermele de animale din țara noastră și despre care ANSVSA scrie în Legea bugetului de stat pentru 2019. Pe lângă pesta porcină clasică, pesta porcină africană, care înseamnă dezastru pentru fermele de creștere a suinelor, pesta micilor rumegătoare care amenință fermele de ovine și de caprine și care trebuie supravegheată la granița cu Bulgaria, tuberculoza la bovine, leucoza enzootică la bovine, scrapia la ovine, există o boală despre care aproape că nu s-a pomenit nimic în ultimul timp, dar care, spune ANSVSA, amenință să devină endemică în România. Este vorba despre rabie (turbare). Această boală reprezintă un pericol atât pentru animalele sălbatice, cât și pentru cele domestice, ovine, caprine, bovine sau animale de companie, dar și pentru un om.

Rabia este cea mai periculoasă boală a animalelor, care se poate transmite la om, finalizându-se întotdeauna cu moartea indivizilor afectați, dacă aceștia nu sunt vaccinați. În contextul epidemiologic actual al evoluției rabiei în țările terțe vecine și pe teritoriul Uniunii Europene, se impune instituirea măsurilor pentru prevenirea apariției unor cazuri noi de boală pe teritoriul României.

Rabia a fost diagnosticată în fiecare an pe teritoriul României, atât la animalele sălbatice (vulpe, lup, urs, șacal, pisică sălbatică, dihor, jder, raton), cât și la animalele domestice (bovine, ovine, caprine, suine, animale de companie).

Având în vedere că rezervorul natural de virus rabic este reprezentat, pe teritoriul României, de vulpea roșcată (Vulpes vulpes), singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic (specia țintă fiind vulpea).

Situația epidemiologică existentă în Ucraina și în Republica Moldova determină un risc major de apariție a rabiei în țara noastră.

Evoluția rabiei în România a fost și poate redeveni endemică (cu caracter permanent n.r.), constituind astfel un pericol vital pentru om și o barieră în contextul circulației intracomunitare a animalelor de companie.

Prin Decizia Grant SANTE/VP/2018/RO/SI2.774145 a fost aprobată vaccinarea orală a vulpilor conform Programului de supraveghere, control și eradicare a rabiei la vulpe al României pe tot teritoriul României.

Cofinanțarea programului de vaccinare antirabică, asigurată de Uniunea Europeană este în proporție de 75%, pentru aciunile întreprinse pe teritoriul României.

Prin implementarea programului de vaccinare antirabică orală a vulpilor s-a înregistrat o diminuare a cazurilor de rabie în perioada 2014-2017. Cu toate măsurile implementate până în prezent, pericolul apariției de noi cazuri de boală este iminent, ca urmare a situației epidemiologice din țările vecine, motiv pentru care Comisia Europeană solicită continuarea programului de vaccinare
antirabică a vulpilor pentru cel puțin 6 ani consecutivi și 2 ani de la confirmarea ultimului focar de rabie.

În perioada 2 - 4 octombrie 2017, la București, a avut loc întâlnirea grupului de lucru TASK FORCE pentru rabie al Comisiei Europene. Concluziile acestei întâlniri au reliefat că rabia este o prioritate pentru Comisia Europeană si că termenul impus statelor membre pentru eradicarea acestei boli este anul 2020.

Cu toate acestea, programul va continua si după 2020, una din modificări fiind reducerea treptată a ariei de vaccinare antirabică, în zonele ce vor deveni „libere de rabie.”

Strategia Comisiei Europene este de a eradica rabia din Europa până la sfârșitul anului 2020 și de a menține ulterior statusul de „liber de rabie” prin vaccinări succesive până la dispariția factorilor de risc interni și externi.

Întrucât Comisia Europeană a finanțat și va finanța programele de vaccinare din statele membre în care evoluează sau a evoluat rabia, până la recuperarea statusului de indemnitate și la dispariția oricărui pericol de reintroducere a bolii, statele membre au obligația de a realiza toate demersurile ce se impun pentru derularea continuă a programului de vaccinare antirabică.

Planul pentru eradicarea rabiei stabilește conduita prin care serviciile veterinare intervin în cazul unui focar de rabie, măsurile specifice veterinare care trebuie aplicate prin instituirea zonelor epizootice, conform specificului acestor zone, precum si detalii tehnice și financiare privind realizarea eficientă a programului de control, supraveghere si monitorizare a rabiei pentru apărarea sănătății publice și a sănătății animale, scăderea răspândirii rabiei în populațiile de animale domestice și sălbatice prin realizarea campaniilor de vaccinare antirabică orală a vulpilor cu momeli vaccinale prin distribuție aeriana și manuală și activități conexe acesteia.

Obiectivul principal al strategiei Autorităii Naionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este ca România să devină indemnă la rabie (turbare).

Recunoașterea indemnității teritoriului României față de unele boli transmisibile ale animalelor care pot influența direct sau indirect schimburile comerciale cu animale vii, produse și subproduse de origine animală este obiectivul fundamental al activităților de supraveghere, prevenire și combatere a bolilor transmisibile ale animalelor, dezvăluie ANSVSA în Legea bugetului de stat pentru 2019.

Legea bugetului de stat pe anul 2019 a fost votată, pentru a doua oară, în Parlamentul României pe 13 martie 2019 cu 245 de voturi pentru, 115 voturi împotrivă și 2 abțineri.

Vizualizat: 2851 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii