Consideraţiile referitoare la produsele alimentare, bazate pe metode simpliste, neştiinţifice şi neconcludente pot crea confuzii în rândul consumatorilor şi disfuncţionalităţi pe piaţă
Referitor la materialele apărute în ultima perioadă, în mass media, pe baza citirii etichetelor unor produse alimentare, efectuate de unele organizaţii non-guvernamentale din România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a emis un comunicat de presă prin care-şi afirmă clar şi ferm poziţia.
Afirmaţiile referitoare la neconformitatea şi, cu atât mai grav, la periculozitatea unor produse alimentare, numai pe baza compoziţiei înscrise prin etichetare, trebuie să fie justificate prin analize de laborator, efectuate de laboratoare acreditate, însoţite de poziţiile instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei alimentare, inclusiv ale Autoritaţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor, se spune în document.
“ Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor nu încurajează utilizarea aditivilor la fabricarea produselor alimentare, dar clasificarea numai pe baza numărului de aditivi conţinuţi şi emiterea de păreri privind periculozitatea alimentelor reprezintă o analiză simplistă, chiar empirică şi care poate conduce la confuzii în rândul consumatorilor ”, a declarat Constantin Cerbulescu – preşedintele ANPC.
Cadrul legal pentru utilizarea aditivilor în produsele alimentare este reglementat de Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari şi de Ordinul nr.295/438/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman. Aceste acte normative conţin tabele cu aditivii aprobaţi a fi utilizaţi în produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene, cât şi limitele maxime admise, astfel încât prezenţa acestora în produsele alimentare să nu reprezinte un pericol pentru consumatori.
Ca urmare a celor peste 12 acţiuni tematice de control în domeniul produselor alimentare, desfăşurate de la începutul anului 2011, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor a dispus retragerea definitivă de la comercializare a acelor produse alimentare care au prezentat neconformităţi dovedite prin analize de laborator, precum şi oprirea temporară de la comercializare a produselor care au prezentat abateri de la normele de etichetare.