Adama
Vinasa Rompak

ANPC nu încurajează utilizarea aditivilor la fabricarea produselor alimentare!

Publicat: 24 octombrie 2011 - 09:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Consideraţiile referitoare la produsele alimentare, bazate pe metode simpliste, neştiinţifice şi neconcludente pot crea confuzii în rândul consumatorilor şi disfuncţionalităţi pe piaţă

Referitor la materialele apărute în ultima perioadă, în mass media, pe baza citirii etichetelor unor produse alimentare, efectuate de unele organizaţii non-guvernamentale din România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a emis un comunicat de presă prin care-şi afirmă clar şi ferm poziţia.


Afirmaţiile referitoare la neconformitatea şi, cu atât mai grav, la periculozitatea unor produse alimentare, numai pe baza compoziţiei înscrise prin etichetare, trebuie să fie justificate prin analize de laborator, efectuate de laboratoare acreditate, însoţite de poziţiile instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei alimentare, inclusiv ale Autoritaţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor, se spune în document.


“ Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor nu încurajează utilizarea aditivilor la fabricarea produselor alimentare, dar clasificarea numai pe baza numărului de aditivi conţinuţi şi emiterea de păreri privind periculozitatea alimentelor reprezintă o analiză simplistă, chiar empirică şi care poate conduce la confuzii în rândul consumatorilor ”, a declarat Constantin Cerbulescu – preşedintele ANPC.


Cadrul legal pentru utilizarea aditivilor în produsele alimentare este reglementat de Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari şi de Ordinul nr.295/438/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman. Aceste acte normative conţin tabele cu aditivii aprobaţi a fi utilizaţi în produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene, cât şi limitele maxime admise, astfel încât prezenţa acestora în produsele alimentare să nu reprezinte un pericol pentru consumatori.


Ca urmare a celor peste 12 acţiuni tematice de control în domeniul produselor alimentare, desfăşurate de la începutul anului 2011, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor a dispus retragerea definitivă de la comercializare a acelor produse alimentare care au prezentat neconformităţi dovedite prin analize de laborator, precum şi oprirea temporară de la comercializare a produselor care au prezentat abateri de la normele de etichetare.


Vizualizat: 1790 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Etichetele detaliate ne vor spune ce conţin alimentele: calorii, zaharuri şi alergeni

Etichetele detaliate ne vor spune ce conţin alimentele: calorii, zaharuri şi alergeni

Noua lege adoptată de Parlamentul European privind etichetarea intră în vigoare peste două săptămâni şi ne va fi de mare folos. Ambalajul produsului alimentar ne va informa obligatoriu şi detaliat despre conţinutul caloric de sare, zahăr şi alergeni. 

Alimentele organice şi vinurile româneşti vor fi promovate în SUA

Alimentele organice şi vinurile româneşti vor fi promovate în SUA

Produsele agroalimentare organice şi vinurile româneşti vor fi promovate în Statele Unite ale Americii (SUA) prin primul Centru de promovare a exporturilor româneşti în SUA, creat de Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) în parteneriat cu Eximbank şi lansat luni, 15 august 2011, la Consulatul general al României din Los Angeles, informează ANEIR.

Preţurile ridicate la alimente – ameninţare pentru cei mai săraci

Preţurile ridicate la alimente – ameninţare pentru cei mai săraci

Preţurile ridicate ale alimentelor, apropiate de maximele istorice, şi continua volatilitate a preţurilor materiilor prime pe pieţele financiare reprezintă o ameninţare pentru populaţia cea mai săracă a Globului, avertizează Banca Mondială.

Amenzi mai mari pentru vânzarea imitaţiilor de alimente

Amenzi mai mari pentru vânzarea imitaţiilor de alimente

Amenzile pentru comercializarea, importul, producerea şi exportul produselor ce imită alimentele vor creşte de la 70-100 de lei la 1.000-3.000 de lei, potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Avertizare UE: prea mulţi antimicrobieni în alimente

Avertizare UE: prea mulţi antimicrobieni în alimente

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) solicită statelor membre ale Uniunii Europene reducerea utilizării la scară largă a antimicrobienilor în produsele alimentare de origine animală.

Agrostar: Producţia mare de legume falimentează producătorii agricoli şi îmbogăţeşte intermediarii

Agrostar: Producţia mare de legume falimentează producătorii agricoli şi îmbogăţeşte intermediarii

Federaţia Agrostar acuză Ministerul Agriculturii că „îşi demonstrează încă o dată incompetenţa şi lipsa de voinţă de a face ceva pentru agricultori” şi îi solicită ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, „să renunţe la postura de spectator care nu poate să facă niciodată nimic sau să-şi prezinte demisia”, în condiţiile în care, din cauza intermediarilor, producătorii agricoli riscă falimentul, iar preţurile legumelor în pieţe nu scad, deşi anul acesta s-au obţinut producţii mari.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii