Adama
Agreena
AGRICOVER

Am ales și eu oaia, dar pe cea de dincolo de Canalul Mânecii!

Publicat: 02 noiembrie 2017 - 09:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Dar nu regina munților noștri, Țurcana. Nici laia, nici bălaia, nici măcar Miorița! Sincer, m-am cam săturat de uneltirile bacilor din toate timpurile. Dar mi s-a cam sictirit și de acceptarea senină a dezastrului care va să vină. Chiar și de mioarele vorbitoare mi s-a aplecat până spre icter.

Privesc spre stâna tradițională ca la un spectacol grotesc. Nu vreau să spun mai mult pentru că apreciez prea mult tagma oamenilor aceștia care poartă istoria în spate, dar și pe sub clop. Ca niște mărturisitori ciudați numai buni de așezați în icoane. Dar realitatea strigă mai dihai ca orice mioară năzdrăvană iar oierii noștri fac tot ce știu de veacuri. lume-oaie-cort_bSe fac că plouă și așteaptă să vină mai iute ceasul de seară. Ca pe un blestem de netrecut. Cu rigiditate, cu mult prea multă înțepeneală. Chiar dacă sunt din ce în ce mai ortomani și au oi mai multe, mândre și cornute iată-i că nu pun mâna decât pe fluierașul de os să cântă duios a jale și pagubă. Jelania mamii ei de jelanie! Ba că oaia e chioară, ba că iarba crește doar la vecini, ba că unii au chimir mai abitir. Dar în sân nu-și scuipă niciodată. Nici cruce cu limba întoarsă nu mai îndrăznesc să facă. Nici prin jur nu dau roată gândului drept.

Acestea fiind spuse, azi am ales oaia engleză, pentru că nu are freză cu scaieți iar lâna e ca un cojoc de tip Alain Delon. În plus are șolduri de grăsune numai bun de tăiat de Crăciun, iar carnea este fragedă și lipsită de mirosul specific Țurcanei. Am putut să cântăresc bine. În cunoștiință de cauză. Am degustat oaie de carne britanică crescută la noi și e grozavă. E ca diferența între carnea de vacă cunoscută de noi toți și carnea de Angus. Probabil că foarte mulți oameni ar alege oaia ca alternativă la porcul și puiul crescuți cu antibiotice și cu măsuri de siguranță ca la o secție de terapie intensivă. berbeci_bSunt convins că o campanie de propovăduit o asemenea carne de calitate ar câștiga atât consumatorii români de la oraș cât și cetățenii europeni. V-aș povesti cum am mâncat prima dată cotlet de berbecuț în Republica Moldova, într-un restaurant numit Găgăuzia Bulgară și am jurat că e porc. Un porc de casă, savuros. Am exclamat că au greșit comanda. Și ospătărița a zâmbit îngăduitor spunându-mi că am reacționat ca majoritatea românilor.

Apoi am mâncat de curând la restaurantul Vaca Muu, pe Calea Floreasca, carne de oaie crescută la Maria Trading. V-aș recomanda să încercați și o să treceți aproape instantaneu la metisare sau chiar la rasa pură. oi-britanice_bAm întrebat azi cât costă un berbec de Suffolck sau de Charollais și, mirare, costă cât un amârât de berbec plimbat frumos de la lacu la dracu prin programul de minimis. Adică 500 – 600 euro (cam cât a fost sprijinul dat de stat prin ajutorul de minimis)! Ba știu oieri care mi-au spus că au cumpărat și cu 7-800 euro berbecuți prin programul de minimis. Offf! Cum ne mai batem joc de banii care au venit cu un scop clar. Acela de a modifica ceva în șeptelul actual.

Am auzit mulți ciobani care spuneau că Țurcana trăiește și cu zăpadă. Că ei nu ar schimba niciodată o asemenea rasă pe una care are pretenții la fân de lucernă și nutreț combinat. Am văzut și în iarna trecută cum oile mâncau coceni de porumb, rămași netăiați, prin zăpadă. Și nu o singură dată! Semn că nu e o excepție ci mai degrabă altceva!

Cred că subvențiile ar trebui date numai după ce crescătorii fac dovada că au nutreț pentru iernat. Știu că îmi iau înjurături dar nu e corect ca oile să treacă iarna pe terenurile fermierilor. oaie-engleza_bUnii au culturi care călcate în picioare sunt deteriorate. Știu că veți spune că grâul păscut iarna înfrățește mai bine, dar doar dacă nu e jucat.

De curând am citit pe AGROINFO cum un europarlamentar român a fost în vizită la un fermier belgian care creștea câteva sute de oi și obținea 1.500 euro profit/cap de oaie/an. Cu siguranță nu creștea Țurcane!!! Erau oi specializate pe producția de lapte iar fermierul făcea produse din lapte și le vindea. marea-britanie_bAșa cum mai fac și ciobanii noștri. Pe care îi tot aud că brânza lor nu are preț dar o vând și cu 25 (caș) și 50 lei/kg (brână de burduf) iar pastrama undeva la 25-30 lei. Dar dacă oaia face puțin lapte iar mulsul este manual, de carcasă nu mai spui nimic, aproape că profitul nu se alege din pagubă. Așa că, dragii mei oieri, gândiți-vă că SCZ nu e o subvenție pentru ridicat piramide ci pentru creșterea randamentului de exploatare a oilor!

Vizualizat: 4663 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

10 iulie 2024 - 14:37

Boala limbii albastre este o afecțiune virală gravă care afectează în principal animalele rumegătoare, cum ar fi oile și bovinele. Cauzată de un virus din genul Orbivirus, boala se răspândește prin înțepăturile unor insecte hematofage și poate duce la pierderi economice semnificative în sectorul zootehnic.

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

10 iulie 2024 - 08:22

Sunt situații în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este obligată prin lege să le solicite fermierilor, crescătorilor de animale documente suplimentare înainte de a le achita subvențiile pe hectar și cap animal. Ce documente suplimentare solicită APIA?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii