KWS+
Reclama header after big part 2

Am ales și eu oaia, dar pe cea de dincolo de Canalul Mânecii!

Publicat: 02 noiembrie 2017 - 09:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Dar nu regina munților noștri, Țurcana. Nici laia, nici bălaia, nici măcar Miorița! Sincer, m-am cam săturat de uneltirile bacilor din toate timpurile. Dar mi s-a cam sictirit și de acceptarea senină a dezastrului care va să vină. Chiar și de mioarele vorbitoare mi s-a aplecat până spre icter.

Privesc spre stâna tradițională ca la un spectacol grotesc. Nu vreau să spun mai mult pentru că apreciez prea mult tagma oamenilor aceștia care poartă istoria în spate, dar și pe sub clop. Ca niște mărturisitori ciudați numai buni de așezați în icoane. Dar realitatea strigă mai dihai ca orice mioară năzdrăvană iar oierii noștri fac tot ce știu de veacuri. lume-oaie-cort_bSe fac că plouă și așteaptă să vină mai iute ceasul de seară. Ca pe un blestem de netrecut. Cu rigiditate, cu mult prea multă înțepeneală. Chiar dacă sunt din ce în ce mai ortomani și au oi mai multe, mândre și cornute iată-i că nu pun mâna decât pe fluierașul de os să cântă duios a jale și pagubă. Jelania mamii ei de jelanie! Ba că oaia e chioară, ba că iarba crește doar la vecini, ba că unii au chimir mai abitir. Dar în sân nu-și scuipă niciodată. Nici cruce cu limba întoarsă nu mai îndrăznesc să facă. Nici prin jur nu dau roată gândului drept.

Acestea fiind spuse, azi am ales oaia engleză, pentru că nu are freză cu scaieți iar lâna e ca un cojoc de tip Alain Delon. În plus are șolduri de grăsune numai bun de tăiat de Crăciun, iar carnea este fragedă și lipsită de mirosul specific Țurcanei. Am putut să cântăresc bine. În cunoștiință de cauză. Am degustat oaie de carne britanică crescută la noi și e grozavă. E ca diferența între carnea de vacă cunoscută de noi toți și carnea de Angus. Probabil că foarte mulți oameni ar alege oaia ca alternativă la porcul și puiul crescuți cu antibiotice și cu măsuri de siguranță ca la o secție de terapie intensivă. berbeci_bSunt convins că o campanie de propovăduit o asemenea carne de calitate ar câștiga atât consumatorii români de la oraș cât și cetățenii europeni. V-aș povesti cum am mâncat prima dată cotlet de berbecuț în Republica Moldova, într-un restaurant numit Găgăuzia Bulgară și am jurat că e porc. Un porc de casă, savuros. Am exclamat că au greșit comanda. Și ospătărița a zâmbit îngăduitor spunându-mi că am reacționat ca majoritatea românilor.

Apoi am mâncat de curând la restaurantul Vaca Muu, pe Calea Floreasca, carne de oaie crescută la Maria Trading. V-aș recomanda să încercați și o să treceți aproape instantaneu la metisare sau chiar la rasa pură. oi-britanice_bAm întrebat azi cât costă un berbec de Suffolck sau de Charollais și, mirare, costă cât un amârât de berbec plimbat frumos de la lacu la dracu prin programul de minimis. Adică 500 – 600 euro (cam cât a fost sprijinul dat de stat prin ajutorul de minimis)! Ba știu oieri care mi-au spus că au cumpărat și cu 7-800 euro berbecuți prin programul de minimis. Offf! Cum ne mai batem joc de banii care au venit cu un scop clar. Acela de a modifica ceva în șeptelul actual.

Am auzit mulți ciobani care spuneau că Țurcana trăiește și cu zăpadă. Că ei nu ar schimba niciodată o asemenea rasă pe una care are pretenții la fân de lucernă și nutreț combinat. Am văzut și în iarna trecută cum oile mâncau coceni de porumb, rămași netăiați, prin zăpadă. Și nu o singură dată! Semn că nu e o excepție ci mai degrabă altceva!

Cred că subvențiile ar trebui date numai după ce crescătorii fac dovada că au nutreț pentru iernat. Știu că îmi iau înjurături dar nu e corect ca oile să treacă iarna pe terenurile fermierilor. oaie-engleza_bUnii au culturi care călcate în picioare sunt deteriorate. Știu că veți spune că grâul păscut iarna înfrățește mai bine, dar doar dacă nu e jucat.

De curând am citit pe AGROINFO cum un europarlamentar român a fost în vizită la un fermier belgian care creștea câteva sute de oi și obținea 1.500 euro profit/cap de oaie/an. Cu siguranță nu creștea Țurcane!!! Erau oi specializate pe producția de lapte iar fermierul făcea produse din lapte și le vindea. marea-britanie_bAșa cum mai fac și ciobanii noștri. Pe care îi tot aud că brânza lor nu are preț dar o vând și cu 25 (caș) și 50 lei/kg (brână de burduf) iar pastrama undeva la 25-30 lei. Dar dacă oaia face puțin lapte iar mulsul este manual, de carcasă nu mai spui nimic, aproape că profitul nu se alege din pagubă. Așa că, dragii mei oieri, gândiți-vă că SCZ nu e o subvenție pentru ridicat piramide ci pentru creșterea randamentului de exploatare a oilor!

Vizualizat: 3550 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

23 ianuarie 2021 - 18:04

FERMIERII NE SCRIU! AGROINFO primește în fiecare zi mesaje de la fermieri. Multe dintre aceste mesaje arată nedreptățile sau dezvăluie cazuri care sunt de competența procurorilor, în multe rânduri, fermierii își strigă necazul, nemulțumirea față de autorități, furia pentru cum sunt gestionați banii pentru agricultură. Deși trăim, măcar teoretic, în democrație, multor fermieri le este teamă să-și expună punctul de vedere. Le este teamă că autoritățile, fie locale, fie centrale, se vor răzbuna pe ei.

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

23 ianuarie 2021 - 10:52

ANALIZĂ APIA. Țăranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astăzi. De la Tânăr Fermier la Mic Fermier, într-un timp destul de scurt, dar cu multa dăruire și muncă, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pământ în exploatație, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, Ioan Merca, într-o analiză făcută pentru revista oficială APIA.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 ianuarie 2021 - 10:09

PLATA SUBVENȚIILOR APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 93% din fermierii eligibili care au solicitat sprijin pentru Campania 2020, iar până la acest moment a fost identificat un număr de circa 10.000 de fermieri care nu sunt eligibili la plata subvențiilor APIA aferente anului 2020, a anunțat directorul general APIA, Adrian Pintea.

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

22 ianuarie 2021 - 14:01

În primele zece luni ale anului 2020, Uniunea Europeană (+UK) a exportat mai multă carne de porc decât în tot anul 2019, stabilind astfel un nou record. Această creştere a exporturilor de carne de porc din UE+UK a fost determinată de cererea puternică venită din partea Chinei şi în ciuda restricțiilor de transport, sacrificare și export datorate crizei coronavirusului, dar și apariția unor noi focare de pestă porcină africană (PPA) în unele state UE.

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

22 ianuarie 2021 - 11:58

ANCHETĂ. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a suspendat activitatea singurului incinerator de animale din judeţ, în urma unor suspiciuni că ovinele înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia au fost îngropate în loc să fie incinerate, şi a amendat proprietarul acestuia cu 1.200 de lei din cauza neconformităţilor constatate, miercuri, în timpul unui control. Procurorii anchetează cazul și au emis mandate de percheziție.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii