Adama
Vinasa Rompak

Am ales și eu oaia, dar pe cea de dincolo de Canalul Mânecii!

Publicat: 02 noiembrie 2017 - 09:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Dar nu regina munților noștri, Țurcana. Nici laia, nici bălaia, nici măcar Miorița! Sincer, m-am cam săturat de uneltirile bacilor din toate timpurile. Dar mi s-a cam sictirit și de acceptarea senină a dezastrului care va să vină. Chiar și de mioarele vorbitoare mi s-a aplecat până spre icter.

Privesc spre stâna tradițională ca la un spectacol grotesc. Nu vreau să spun mai mult pentru că apreciez prea mult tagma oamenilor aceștia care poartă istoria în spate, dar și pe sub clop. Ca niște mărturisitori ciudați numai buni de așezați în icoane. Dar realitatea strigă mai dihai ca orice mioară năzdrăvană iar oierii noștri fac tot ce știu de veacuri. lume-oaie-cort_bSe fac că plouă și așteaptă să vină mai iute ceasul de seară. Ca pe un blestem de netrecut. Cu rigiditate, cu mult prea multă înțepeneală. Chiar dacă sunt din ce în ce mai ortomani și au oi mai multe, mândre și cornute iată-i că nu pun mâna decât pe fluierașul de os să cântă duios a jale și pagubă. Jelania mamii ei de jelanie! Ba că oaia e chioară, ba că iarba crește doar la vecini, ba că unii au chimir mai abitir. Dar în sân nu-și scuipă niciodată. Nici cruce cu limba întoarsă nu mai îndrăznesc să facă. Nici prin jur nu dau roată gândului drept.

Acestea fiind spuse, azi am ales oaia engleză, pentru că nu are freză cu scaieți iar lâna e ca un cojoc de tip Alain Delon. În plus are șolduri de grăsune numai bun de tăiat de Crăciun, iar carnea este fragedă și lipsită de mirosul specific Țurcanei. Am putut să cântăresc bine. În cunoștiință de cauză. Am degustat oaie de carne britanică crescută la noi și e grozavă. E ca diferența între carnea de vacă cunoscută de noi toți și carnea de Angus. Probabil că foarte mulți oameni ar alege oaia ca alternativă la porcul și puiul crescuți cu antibiotice și cu măsuri de siguranță ca la o secție de terapie intensivă. berbeci_bSunt convins că o campanie de propovăduit o asemenea carne de calitate ar câștiga atât consumatorii români de la oraș cât și cetățenii europeni. V-aș povesti cum am mâncat prima dată cotlet de berbecuț în Republica Moldova, într-un restaurant numit Găgăuzia Bulgară și am jurat că e porc. Un porc de casă, savuros. Am exclamat că au greșit comanda. Și ospătărița a zâmbit îngăduitor spunându-mi că am reacționat ca majoritatea românilor.

Apoi am mâncat de curând la restaurantul Vaca Muu, pe Calea Floreasca, carne de oaie crescută la Maria Trading. V-aș recomanda să încercați și o să treceți aproape instantaneu la metisare sau chiar la rasa pură. oi-britanice_bAm întrebat azi cât costă un berbec de Suffolck sau de Charollais și, mirare, costă cât un amârât de berbec plimbat frumos de la lacu la dracu prin programul de minimis. Adică 500 – 600 euro (cam cât a fost sprijinul dat de stat prin ajutorul de minimis)! Ba știu oieri care mi-au spus că au cumpărat și cu 7-800 euro berbecuți prin programul de minimis. Offf! Cum ne mai batem joc de banii care au venit cu un scop clar. Acela de a modifica ceva în șeptelul actual.

Am auzit mulți ciobani care spuneau că Țurcana trăiește și cu zăpadă. Că ei nu ar schimba niciodată o asemenea rasă pe una care are pretenții la fân de lucernă și nutreț combinat. Am văzut și în iarna trecută cum oile mâncau coceni de porumb, rămași netăiați, prin zăpadă. Și nu o singură dată! Semn că nu e o excepție ci mai degrabă altceva!

Cred că subvențiile ar trebui date numai după ce crescătorii fac dovada că au nutreț pentru iernat. Știu că îmi iau înjurături dar nu e corect ca oile să treacă iarna pe terenurile fermierilor. oaie-engleza_bUnii au culturi care călcate în picioare sunt deteriorate. Știu că veți spune că grâul păscut iarna înfrățește mai bine, dar doar dacă nu e jucat.

De curând am citit pe AGROINFO cum un europarlamentar român a fost în vizită la un fermier belgian care creștea câteva sute de oi și obținea 1.500 euro profit/cap de oaie/an. Cu siguranță nu creștea Țurcane!!! Erau oi specializate pe producția de lapte iar fermierul făcea produse din lapte și le vindea. marea-britanie_bAșa cum mai fac și ciobanii noștri. Pe care îi tot aud că brânza lor nu are preț dar o vând și cu 25 (caș) și 50 lei/kg (brână de burduf) iar pastrama undeva la 25-30 lei. Dar dacă oaia face puțin lapte iar mulsul este manual, de carcasă nu mai spui nimic, aproape că profitul nu se alege din pagubă. Așa că, dragii mei oieri, gândiți-vă că SCZ nu e o subvenție pentru ridicat piramide ci pentru creșterea randamentului de exploatare a oilor!

Vizualizat: 4834 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii