Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Am ales și eu oaia, dar pe cea de dincolo de Canalul Mânecii!

Publicat: 02 noiembrie 2017 - 09:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Dar nu regina munților noștri, Țurcana. Nici laia, nici bălaia, nici măcar Miorița! Sincer, m-am cam săturat de uneltirile bacilor din toate timpurile. Dar mi s-a cam sictirit și de acceptarea senină a dezastrului care va să vină. Chiar și de mioarele vorbitoare mi s-a aplecat până spre icter.

Privesc spre stâna tradițională ca la un spectacol grotesc. Nu vreau să spun mai mult pentru că apreciez prea mult tagma oamenilor aceștia care poartă istoria în spate, dar și pe sub clop. Ca niște mărturisitori ciudați numai buni de așezați în icoane. Dar realitatea strigă mai dihai ca orice mioară năzdrăvană iar oierii noștri fac tot ce știu de veacuri. lume-oaie-cort_bSe fac că plouă și așteaptă să vină mai iute ceasul de seară. Ca pe un blestem de netrecut. Cu rigiditate, cu mult prea multă înțepeneală. Chiar dacă sunt din ce în ce mai ortomani și au oi mai multe, mândre și cornute iată-i că nu pun mâna decât pe fluierașul de os să cântă duios a jale și pagubă. Jelania mamii ei de jelanie! Ba că oaia e chioară, ba că iarba crește doar la vecini, ba că unii au chimir mai abitir. Dar în sân nu-și scuipă niciodată. Nici cruce cu limba întoarsă nu mai îndrăznesc să facă. Nici prin jur nu dau roată gândului drept.

Acestea fiind spuse, azi am ales oaia engleză, pentru că nu are freză cu scaieți iar lâna e ca un cojoc de tip Alain Delon. În plus are șolduri de grăsune numai bun de tăiat de Crăciun, iar carnea este fragedă și lipsită de mirosul specific Țurcanei. Am putut să cântăresc bine. În cunoștiință de cauză. Am degustat oaie de carne britanică crescută la noi și e grozavă. E ca diferența între carnea de vacă cunoscută de noi toți și carnea de Angus. Probabil că foarte mulți oameni ar alege oaia ca alternativă la porcul și puiul crescuți cu antibiotice și cu măsuri de siguranță ca la o secție de terapie intensivă. berbeci_bSunt convins că o campanie de propovăduit o asemenea carne de calitate ar câștiga atât consumatorii români de la oraș cât și cetățenii europeni. V-aș povesti cum am mâncat prima dată cotlet de berbecuț în Republica Moldova, într-un restaurant numit Găgăuzia Bulgară și am jurat că e porc. Un porc de casă, savuros. Am exclamat că au greșit comanda. Și ospătărița a zâmbit îngăduitor spunându-mi că am reacționat ca majoritatea românilor.

Apoi am mâncat de curând la restaurantul Vaca Muu, pe Calea Floreasca, carne de oaie crescută la Maria Trading. V-aș recomanda să încercați și o să treceți aproape instantaneu la metisare sau chiar la rasa pură. oi-britanice_bAm întrebat azi cât costă un berbec de Suffolck sau de Charollais și, mirare, costă cât un amârât de berbec plimbat frumos de la lacu la dracu prin programul de minimis. Adică 500 – 600 euro (cam cât a fost sprijinul dat de stat prin ajutorul de minimis)! Ba știu oieri care mi-au spus că au cumpărat și cu 7-800 euro berbecuți prin programul de minimis. Offf! Cum ne mai batem joc de banii care au venit cu un scop clar. Acela de a modifica ceva în șeptelul actual.

Am auzit mulți ciobani care spuneau că Țurcana trăiește și cu zăpadă. Că ei nu ar schimba niciodată o asemenea rasă pe una care are pretenții la fân de lucernă și nutreț combinat. Am văzut și în iarna trecută cum oile mâncau coceni de porumb, rămași netăiați, prin zăpadă. Și nu o singură dată! Semn că nu e o excepție ci mai degrabă altceva!

Cred că subvențiile ar trebui date numai după ce crescătorii fac dovada că au nutreț pentru iernat. Știu că îmi iau înjurături dar nu e corect ca oile să treacă iarna pe terenurile fermierilor. oaie-engleza_bUnii au culturi care călcate în picioare sunt deteriorate. Știu că veți spune că grâul păscut iarna înfrățește mai bine, dar doar dacă nu e jucat.

De curând am citit pe AGROINFO cum un europarlamentar român a fost în vizită la un fermier belgian care creștea câteva sute de oi și obținea 1.500 euro profit/cap de oaie/an. Cu siguranță nu creștea Țurcane!!! Erau oi specializate pe producția de lapte iar fermierul făcea produse din lapte și le vindea. marea-britanie_bAșa cum mai fac și ciobanii noștri. Pe care îi tot aud că brânza lor nu are preț dar o vând și cu 25 (caș) și 50 lei/kg (brână de burduf) iar pastrama undeva la 25-30 lei. Dar dacă oaia face puțin lapte iar mulsul este manual, de carcasă nu mai spui nimic, aproape că profitul nu se alege din pagubă. Așa că, dragii mei oieri, gândiți-vă că SCZ nu e o subvenție pentru ridicat piramide ci pentru creșterea randamentului de exploatare a oilor!

Vizualizat: 3490 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

29 septembrie 2020 - 09:49

AJUTOARE PENTRU FERMIERI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, în această perioadă, ajutorul de stat pentru culturile însămânțate în toamna anului 2019 și distruse de secetă. Ajutorul este plătit în procent de 81%, deci nu integral. Ministerul Agriculturii le-a promis agricultorilor un ajutor și pentru culturile de primăvară afectate grav de secetă. Când vor fi plătite diferența de 19% pentru culturile de toamnă și ajutorul pentru culturile de primăvară?

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

29 septembrie 2020 - 07:58

TERMEN LIMITĂ CERERE. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță tinerii fermieri că termenul limită pentru depunerea cererii pentru obținerea ajutorului de 50.000 de euro la instalarea ca șefi de exploatație agricolă este 15 octombrie 2020, ora 15:59.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

29 septembrie 2020 - 07:21

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8...21°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...27°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

SUBVENȚII APIA 2020! NUMĂRUL DE CROTALII CARE TREBUIE SĂ FIE APLICAT ANIMALELOR!

SUBVENȚII APIA 2020! NUMĂRUL DE CROTALII CARE TREBUIE SĂ FIE APLICAT ANIMALELOR!

29 septembrie 2020 - 07:01

SUBVENȚII PENTRU ZOOTEHNIE. Animalele din ferme pentru care crescătorii beneficiază anul acesta de ajutorul național tranzitoriu (ANT) și de sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) trebuie să fie identificate cu crotalii. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile furnizate nouă de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu privire la crotaliile pe baza cărora sunt înregistrate și identificate animalele din ferme.

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

29 septembrie 2020 - 06:32

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care au solicitat anul acesta subvenția APIA pentru pășune că trebuie să prezinte până la data de 15 octombrie 2020 documentele în baza cărora vor încasa banii. Informațiile de care au nevoie fermierii, pentru a respecta acest termen, au fost comunicate de APIA pentru AGROINFO.

CÂȚI CRESCĂTORI DE BOVINE IAU AJUTORUL DE 100 DE EURO PE CAP DE ANIMAL!

CÂȚI CRESCĂTORI DE BOVINE IAU AJUTORUL DE 100 DE EURO PE CAP DE ANIMAL!

28 septembrie 2020 - 17:45

TERMEN APIA 29 SEPTEMBRIE 2020. O singură zi a mai rămas pentru depunerea cererilor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru ajutorul excepțional cu caracter temporar acordat crescătorilor de bovine care dețin minim 91 de capete bovine femele. Cuantumul ajutorului este de 100 de euro/cap de bovină femelă cu vârsta de minim 24 de luni la data de 1 iulie 2020.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTOARELOR DE CRIZĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTOARELOR DE CRIZĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

28 septembrie 2020 - 16:34

ULTIMA ZI. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că se depun cererile de solicitare a ajutoarelor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19, până la data de 29.09.2020, inclusiv.

SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

28 septembrie 2020 - 10:59

GERMANIA. Guvernul german ia în considerare acordarea unui ajutor fermierilor, după scăderea preţurilor cărnii de porc, în urma descoperirii a 32 de mistreţi infectaţi cu pestă porcină africană, în landul Brandenburg, din estul ţării, a anunţat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, transmite Reuters.

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

28 septembrie 2020 - 10:02

ACUM SE CAUTĂ HECTARELE DISPĂRUTE ÎN CEAȚĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că a provocat deranj la Agenția Domeniilor Statului (ADS) unde sunt interese mari și unde se menține intenționat o situație cenușie ca să se poată întâmpla lucruri. Șeful de la Agricultură a declarat că se caută acum 110.000 hectare, gestionate de ADS, dar neintabulate.

CONDIȚIE APIA OBLIGATORIE! CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA DE MAXIM 7.000 EURO/FERMA DE ANIMALE!

CONDIȚIE APIA OBLIGATORIE! CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA DE MAXIM 7.000 EURO/FERMA DE ANIMALE!

28 septembrie 2020 - 09:03

ATENȚIE! CONDIȚIE APIA OBLIGATORIE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că este deschisă sesiunea pentru depunerea cererilor pentru ajutoarele excepționale acordate micilor crescători de animale în cadrul Măsurii 21. Care este condiția obligatorie pe care un crescător de animale trebuie să o îndeplinească pentru a încasa ajutorul?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii