Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ALERTĂ COD ROȘU DE URȘI! URSOAICELE ÎȘI ÎNVAȚĂ PUII SĂ CAUTE HRANA PRIN TOMBEROANE ȘI FERME!

Publicat: 23 octombrie 2019 - 15:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APEL LA PARLAMENTUL ROMÂNIEI! Prefectul de Brașov a făcut astăzi, 23 octombrie 2019, un apel la Parlamentul României să găsească o soluție la situația disperată în care se află comunitățile din județ din pricina înmulțirii urșilor. După ce oamenii le-au invadat teritoriul, urșii coboară în ferme, în orașe, unde găsesc hrană. Prefectul de Brașov nu cere uciderea urșilor, îi cere Parlamentului strămutarea lor în alte țări.

Cel mai recent atac al urșilor a fost în orașul Victoria, județul Brașov, când doi copii și un bărbat au fost răniți. Leziunile provocate de urs au fost superficiale, spaima fiind mai mare. Urșii coboară din păduri în așezările umane, în fermele de animale, unde știu că-și găsesc ușor hrana.

Potrivit șefului Gărzii Forestiere Brașov, Cristian Ignat, la nivelul României ar trebui să existe o populație de 1.338 de exemplare, dar, în realitate, urșii sunt de aproape 6 ori mai mulți, peste 6.000 de exemplare. La nivelul județului Brașov, ar trebui să fie 338 de exemplare, dar din evaluările în teren ale specialiștilor a reieșit că sunt 1.287 de exemplare. De trei ori mai mulți. Toate fondurile cinegetice din Brașov sunt suprapopulate.

Pericolul vine din obișnuința animalelor de a-și căuta hrana în comunitățile de oameni. Răscolesc prin ferme, pe la tomberoane, pe unde este aruncat gunoiul, astfel riscul ca omul să se întâlnească față-n față cu fiara pădurii e mare. Prefectul de Brașov spune că ursoaicele își învață puii să caute hrana prin tomberoane, ferme, prin curțile oamenilor.

Necazul pornește tot de la om, de la invadarea teritoriului sălbăticiunilor pădurii. Urșii trebuie protejați. Din acest motiv, prefectul cere să fie strămutate din Brașov o parte dintre exemplare. Strămutarea s-ar putea face în alte țări din Europa, de unde ursul a dispărut.

Fac apel la turiști și localnici să evite hrănirea urșilor pentru că asta dăunează și populației de urși și oamenilor. După cât s-a constatat, ursoaicele își obișnuiesc puii să se hrănească din tomberoane și locurile unde oamenii aruncă gunoiul.
Trebuie să protejăm specia, dar să avem grijă și de noi, oamenii. (...) Între urși și oameni, au întâietate oamenii. Zilele trecute, doar un noroc a făcut ca doi copii din orașul Victoria să nu fie în pragul unei tragedii. Un urs a trecut peste un copil și l-a zgâriat pe cel de-al doilea copil, apoi a evitat contactul cu un om care i-a ieșit în față. Surpriza a fost reciprocă. Dar din fericire, și numai din fericire, nu s-a produs o tragedie. Nu ne putem forța norocul jucându-ne cu așa ceva.

Se poate spune că oamenii le-au invadat teritoriul (urșilor n.r), dar și urșii s-au înmulțit foarte mult și se înmulțesc de la an la an, în ideea în care în Europa nu mai există populații de urși, iar eu nu-mi pot explica de ce în alte părți...se interzice, se evită popularea în zone silvatice, iar la noi se protejează excesiv. Eu vreau să protejăm oamenii excesiv de accidente și de tragedii. Ursul este un animal sălbatic și nu trebuie să uităm, a spus prefectul Marian Rasaliu, astăzi, într-o conferință de presă organizată la Prefectura Brașov.

Prefectul de Brașov face un apel la Parlamentul României să găsească o soluție pentru strămutarea urșilor.

Numai sprijinul Parlamentului, prin toate comisiile care pot avea legătură cu acest subiect, plecând de la Comisia de politică externă care are relații cu alte țări se pot iniția tot felul de înțelegeri pentru strămutarea acestor exemplare. Cu alte țări, bineînțeles, a mai spus prefectul.

De anul trecut și până acum, am semnat peste 1.000 de decizii de pagube provocate de urși (doar în județul Brașov n.r.). La nivelul Gărzii, în anul 2019, am avut 793 de procese-verbale. Acestea sunt înaintate Ministerului Mediului, la Direcția de Biodiversitate, a precizat șeful Gărzii Forestiere Brașov, Cristian Ignat. Despăgubirile le sunt plătite de către Ministerul Mediului fermierilor sau celor care au avut pagube de pe urma atacurilor.

Sursa: live newsbv.ro

Vizualizat: 868 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

03 iulie 2020 - 08:11

OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea în perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sprijinul acordat este de 100.000 de euro/an.

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iulie 2020 - 07:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând din 02 iulie 2020 efectuează plățile aferente ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie a anului 2020.

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

02 iulie 2020 - 17:19

LEGEA BUNĂSTĂRII ANIMALELOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi că a solicitat o modificare la Legea bunăstării animalelor pe timpul transportului, adoptată de Parlament. Concret, în lege trebuie să apară că nu este permis transportul animalelor pe timpul caniculei, la o temperatură mai mare de 30 de grade. Șeful MADR a adăugat că a negociat cu țările arabe exportul de carcase și carne, nu de animale vii.

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

02 iulie 2020 - 16:49

LEGEA CARE LOVEȘTE ÎN CRESCĂTORII DE ANIMALE! Legea mirosurilor, adoptată de Parlament, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când au dat autorizații de construcții, să-i execute pe fermieri și să le închidă fermele. Ceea ce nu este corect, de aceea am cerut ca legea să fie întoarsă, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că zona fermelor a fost invadată de construcții pentru care nu s-a cerut aviz de mediu.

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

02 iulie 2020 - 16:09

AJUTOR TINERI FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată pe data de 15 iulie 2020 și va fi deschisă până-n data de 15 octombrie 2020.

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

02 iulie 2020 - 15:16

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, în cadrul conferinței de presă, în desfășurare la Ministerul Agriculturii, sumele pe hectar pentru despăgubirea fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei extreme.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI LA ORA 15!

02 iulie 2020 - 10:52

OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului vor fi transmise live pe pagina sa oficială Facebook și pagina Ministerului Agriculturii, anunță Ministerul Agriculturii, într-o informare transmisă pentru AGROINFO.

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

SCRISOARE DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE EUROPARLAMENTARI!

02 iulie 2020 - 10:40

APELUL APICULTORILOR! AGROINFO a primit scrisoarea deschisă a apicultorilor români, semnată de mai multe organizații din sectorul apicol, adresată, în principal, europarlamentarului Carmen Avram (S&D). Inserăm integral textul scrisorii.

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:56

AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE! Suma de 14,5 milioane de euro care ar fi trebuit alocată pentru plata subvenției la lâna de oaie va fi folosită pentru acordarea unui ajutor de cap de ovină, în condițiile în care subvenția la lână a fost anulată. Secretarul de stat MADR George Scarlat a anunțat miercuri seara, 1 iulie, că această sumă a crescut la 43,5 milioane de euro, iar ajutorul care va fi acordat oierilor este de 10 lei pe cap de ovină.

SECRETAR DE STAT MADR: SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ DE 100 DE EURO PE CAP DE BOVINĂ!

SECRETAR DE STAT MADR: SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ DE 100 DE EURO PE CAP DE BOVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:30

AJUTOR DE CRIZĂ PENTRU FERMIERI! Ajutorul de crziă de 7.000 de euro pentru un fermier este în vigoare, decizia Comisiei Europene a fost publicată săptămâna trecută în Jurnalul Oficial UE. Bugetul pentru acordarea acestui ajutor fermierilor români este de 80 de milioane de euro. Crescătorii de bovine vor primi o subvenție suplimentară de 100 de euro pe cap de animal, a anunțat secretarul de stat MADR George Scarlat, la Agro TV.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Clasic

Clasic
El se întoarce acasă noaptea târziu. Detalii