Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ALERTĂ COD ROȘU DE URȘI! URSOAICELE ÎȘI ÎNVAȚĂ PUII SĂ CAUTE HRANA PRIN TOMBEROANE ȘI FERME!

Publicat: 23 octombrie 2019 - 15:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APEL LA PARLAMENTUL ROMÂNIEI! Prefectul de Brașov a făcut astăzi, 23 octombrie 2019, un apel la Parlamentul României să găsească o soluție la situația disperată în care se află comunitățile din județ din pricina înmulțirii urșilor. După ce oamenii le-au invadat teritoriul, urșii coboară în ferme, în orașe, unde găsesc hrană. Prefectul de Brașov nu cere uciderea urșilor, îi cere Parlamentului strămutarea lor în alte țări.

Cel mai recent atac al urșilor a fost în orașul Victoria, județul Brașov, când doi copii și un bărbat au fost răniți. Leziunile provocate de urs au fost superficiale, spaima fiind mai mare. Urșii coboară din păduri în așezările umane, în fermele de animale, unde știu că-și găsesc ușor hrana.

Potrivit șefului Gărzii Forestiere Brașov, Cristian Ignat, la nivelul României ar trebui să existe o populație de 1.338 de exemplare, dar, în realitate, urșii sunt de aproape 6 ori mai mulți, peste 6.000 de exemplare. La nivelul județului Brașov, ar trebui să fie 338 de exemplare, dar din evaluările în teren ale specialiștilor a reieșit că sunt 1.287 de exemplare. De trei ori mai mulți. Toate fondurile cinegetice din Brașov sunt suprapopulate.

Pericolul vine din obișnuința animalelor de a-și căuta hrana în comunitățile de oameni. Răscolesc prin ferme, pe la tomberoane, pe unde este aruncat gunoiul, astfel riscul ca omul să se întâlnească față-n față cu fiara pădurii e mare. Prefectul de Brașov spune că ursoaicele își învață puii să caute hrana prin tomberoane, ferme, prin curțile oamenilor.

Necazul pornește tot de la om, de la invadarea teritoriului sălbăticiunilor pădurii. Urșii trebuie protejați. Din acest motiv, prefectul cere să fie strămutate din Brașov o parte dintre exemplare. Strămutarea s-ar putea face în alte țări din Europa, de unde ursul a dispărut.

Fac apel la turiști și localnici să evite hrănirea urșilor pentru că asta dăunează și populației de urși și oamenilor. După cât s-a constatat, ursoaicele își obișnuiesc puii să se hrănească din tomberoane și locurile unde oamenii aruncă gunoiul.
Trebuie să protejăm specia, dar să avem grijă și de noi, oamenii. (...) Între urși și oameni, au întâietate oamenii. Zilele trecute, doar un noroc a făcut ca doi copii din orașul Victoria să nu fie în pragul unei tragedii. Un urs a trecut peste un copil și l-a zgâriat pe cel de-al doilea copil, apoi a evitat contactul cu un om care i-a ieșit în față. Surpriza a fost reciprocă. Dar din fericire, și numai din fericire, nu s-a produs o tragedie. Nu ne putem forța norocul jucându-ne cu așa ceva.

Se poate spune că oamenii le-au invadat teritoriul (urșilor n.r), dar și urșii s-au înmulțit foarte mult și se înmulțesc de la an la an, în ideea în care în Europa nu mai există populații de urși, iar eu nu-mi pot explica de ce în alte părți...se interzice, se evită popularea în zone silvatice, iar la noi se protejează excesiv. Eu vreau să protejăm oamenii excesiv de accidente și de tragedii. Ursul este un animal sălbatic și nu trebuie să uităm, a spus prefectul Marian Rasaliu, astăzi, într-o conferință de presă organizată la Prefectura Brașov.

Prefectul de Brașov face un apel la Parlamentul României să găsească o soluție pentru strămutarea urșilor.

Numai sprijinul Parlamentului, prin toate comisiile care pot avea legătură cu acest subiect, plecând de la Comisia de politică externă care are relații cu alte țări se pot iniția tot felul de înțelegeri pentru strămutarea acestor exemplare. Cu alte țări, bineînțeles, a mai spus prefectul.

De anul trecut și până acum, am semnat peste 1.000 de decizii de pagube provocate de urși (doar în județul Brașov n.r.). La nivelul Gărzii, în anul 2019, am avut 793 de procese-verbale. Acestea sunt înaintate Ministerului Mediului, la Direcția de Biodiversitate, a precizat șeful Gărzii Forestiere Brașov, Cristian Ignat. Despăgubirile le sunt plătite de către Ministerul Mediului fermierilor sau celor care au avut pagube de pe urma atacurilor.

Sursa: live newsbv.ro

Vizualizat: 1040 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

22 aprilie 2021 - 18:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

22 aprilie 2021 - 18:06

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

22 aprilie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 21 aprilie 2021, condițiile pentru schema Covid 19 acordată în acest an crescătorilor de bovine. Valoarea totală, maximă, pe care o poate încasa o întreprindere, fermă, din domeniul creșterii bovinelor, indiferent de forma juridică, este de 225.000 de euro, echivalentul în lei.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 14:48

Anul trecut, mulți dintre crescătorii de vaci au pierdut ajutorul Covid 19 pentru că aveau animalele trecute pe codul numeric personal, iar cererea unică era depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe întreprindere individuală II, de familie IF sau persoană fizică autorizată PFA.

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 13:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, în dezbatere, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unui ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii