APEL LA PARLAMENTUL ROMÂNIEI! Prefectul de Brașov a făcut astăzi, 23 octombrie 2019, un apel la Parlamentul României să găsească o soluție la situația disperată în care se află comunitățile din județ din pricina înmulțirii urșilor. După ce oamenii le-au invadat teritoriul, urșii coboară în ferme, în orașe, unde găsesc hrană. Prefectul de Brașov nu cere uciderea urșilor, îi cere Parlamentului strămutarea lor în alte țări.
Cel mai recent atac al urșilor a fost în orașul Victoria, județul Brașov, când doi copii și un bărbat au fost răniți. Leziunile provocate de urs au fost superficiale, spaima fiind mai mare. Urșii coboară din păduri în așezările umane, în fermele de animale, unde știu că-și găsesc ușor hrana.
Potrivit șefului Gărzii Forestiere Brașov, Cristian Ignat, la nivelul României ar trebui să existe o populație de 1.338 de exemplare, dar, în realitate, urșii sunt de aproape 6 ori mai mulți, peste 6.000 de exemplare. La nivelul județului Brașov, ar trebui să fie 338 de exemplare, dar din evaluările în teren ale specialiștilor a reieșit că sunt 1.287 de exemplare. De trei ori mai mulți. Toate fondurile cinegetice din Brașov sunt suprapopulate.
Pericolul vine din obișnuința animalelor de a-și căuta hrana în comunitățile de oameni. Răscolesc prin ferme, pe la tomberoane, pe unde este aruncat gunoiul, astfel riscul ca omul să se întâlnească față-n față cu fiara pădurii e mare. Prefectul de Brașov spune că ursoaicele își învață puii să caute hrana prin tomberoane, ferme, prin curțile oamenilor.
Necazul pornește tot de la om, de la invadarea teritoriului sălbăticiunilor pădurii. Urșii trebuie protejați. Din acest motiv, prefectul cere să fie strămutate din Brașov o parte dintre exemplare. Strămutarea s-ar putea face în alte țări din Europa, de unde ursul a dispărut.
Fac apel la turiști și localnici să evite hrănirea urșilor pentru că asta dăunează și populației de urși și oamenilor. După cât s-a constatat, ursoaicele își obișnuiesc puii să se hrănească din tomberoane și locurile unde oamenii aruncă gunoiul.
Trebuie să protejăm specia, dar să avem grijă și de noi, oamenii. (...) Între urși și oameni, au întâietate oamenii. Zilele trecute, doar un noroc a făcut ca doi copii din orașul Victoria să nu fie în pragul unei tragedii. Un urs a trecut peste un copil și l-a zgâriat pe cel de-al doilea copil, apoi a evitat contactul cu un om care i-a ieșit în față. Surpriza a fost reciprocă. Dar din fericire, și numai din fericire, nu s-a produs o tragedie. Nu ne putem forța norocul jucându-ne cu așa ceva.
Se poate spune că oamenii le-au invadat teritoriul (urșilor n.r), dar și urșii s-au înmulțit foarte mult și se înmulțesc de la an la an, în ideea în care în Europa nu mai există populații de urși, iar eu nu-mi pot explica de ce în alte părți...se interzice, se evită popularea în zone silvatice, iar la noi se protejează excesiv. Eu vreau să protejăm oamenii excesiv de accidente și de tragedii. Ursul este un animal sălbatic și nu trebuie să uităm, a spus prefectul Marian Rasaliu, astăzi, într-o conferință de presă organizată la Prefectura Brașov.
Prefectul de Brașov face un apel la Parlamentul României să găsească o soluție pentru strămutarea urșilor.
Numai sprijinul Parlamentului, prin toate comisiile care pot avea legătură cu acest subiect, plecând de la Comisia de politică externă care are relații cu alte țări se pot iniția tot felul de înțelegeri pentru strămutarea acestor exemplare. Cu alte țări, bineînțeles, a mai spus prefectul.
De anul trecut și până acum, am semnat peste 1.000 de decizii de pagube provocate de urși (doar în județul Brașov n.r.). La nivelul Gărzii, în anul 2019, am avut 793 de procese-verbale. Acestea sunt înaintate Ministerului Mediului, la Direcția de Biodiversitate, a precizat șeful Gărzii Forestiere Brașov, Cristian Ignat. Despăgubirile le sunt plătite de către Ministerul Mediului fermierilor sau celor care au avut pagube de pe urma atacurilor.
Sursa: live newsbv.ro