Federația AGROSTAR a identificat o serie de probleme în domeniu și cere Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) rezolvarea urgentă a acestora.
Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei, problemele vizează modul de acordare a subvențiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, măsuri pentru facilitarea desfacerii producției și stimularea creării de locuri de muncă în agricultură.
“Am înaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector și cu măsurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniu, care, deşi are o contribuţie însemnată la PIB, a fost neglijat de toţi guvernanţii. Politicile de până acum au dus la o decapitalizare sistematică a agricultorilor români. Vrem ca agricultorul român să fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, să beneficieze de aceleași facilități. Dacă alte țări îşi apără fermierii și își promovează produsele, noi suntem în continuare o piață de desfacere și fermierii noștri cu greu îşi fac loc pe piață, pentru că nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator în raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislaţia confuză și schimbarea permanentă a acesteia”, declara secretarul general al Federației, Horațiu Raicu, în comunicatul citat.
AGROSTAR propune renunțarea la obligativitatea încasării subvențiilor prin băncile comerciale
De asemenea, AGROSTAR propune renunțarea la obligativitatea încasării subvențiilor prin băncile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminuează prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor încheiate cu băncile comerciale, verificarea comisioanelor și dobânzilor practicate pentru acest serviciu, cât și acordarea de credite cu dobânzi mici, cu termene de grație cât mai mari, pentru producția agricolă. Dacă se dorește păstrarea acestei practici, normal ar fi să se negocieze cu o bancă cu capital majoritar de stat prin care să se facă aceste plăți și care, totodată, să acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobânzi preferențiale cu perioade de grație avantajoase pentru agricultori”, mai precizează Horațiu Raicu.
Federaţia mai propune reducerea TVA la produsele din carne, subvenţionarea producţiei agricole, reglementarea procedeului de impozitare în agricultură, iar în Legea pajiştilor să nu se mai regăsească primăriile, acestea fiind” Unități Administrativ Teritoriale”.