PROGNOZĂ SPECIALIȘTI! Procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie se vor desfăşura în general normal, îndeosebi în zonele cu o bună aprovizionare cu apă a solului şi în ritmuri uşor mai lente în restul teritoriului agricol, reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru perioada 18 - 24 octombrie, dată publicităţii de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Cât priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, prognoza agrometeo relevă că la hibrizii tardivi de porumb se vor finaliza lucrările de recoltare pe ultimele suprafeţe, iar în toate bazinele specializate sfecla de zahăr se va afla în fazele de maturitate tehnologică şi se va continua recoltarea.
De asemenea, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor înregistra maturarea fructelor şi a lemnului, recoltarea, precum şi îngălbenirea şi căderea frunzelor, în majoritatea plantaţiilor, în timp ce culturile de toamnă (rapiţă, orz, grâu) înfiinţate la începutul perioadei optime vor parcurge germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze (10-100%).
Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta medie şi slabă, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol. În acelaşi timp, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.) se vor efectua, în general, normal.
Din punct de vedere meteorologic, în intervalul de referinţă va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9 şi 20 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de până la 7 grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole.
Maximele aerului vor fi cuprinse 14 şi 25 de grade, în timp ce minima se va încadra între 3 şi 14 grade, la nivelul întregii ţări. Totodată, temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 10 şi 18 grade Celsius, optimă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată.
Pe durata următoarelor zile, sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. Local, în nordul şi centrul ţării se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Izolat, în nordul Olteniei şi vestul Crişanei, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, se menţionează în estimările ANM.
Surse: ANM, Agerpres