În Monitorul Oficial nr. 174 din 08.03.2016, a fost publicată Legea nr. 24/2016 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 32/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.
Pentru a fi recunoscute, grupurile şi organizaţiile de producători au ca scop principal comercializarea în comun a produselor agricole şi silvice ale membrilor, urmărind realizarea mai multor obiective: eficientizarea activităţilor membrilor grupurilor şi organizaţiilor de producători; promovarea concentrării ofertei şi plasarea pe piaţă a produselor obţinute de membrii lor; reducerea costurilor de producţie şi stabilizarea preţurilor la producător; îmbunătăţirea calităţii produselor şi dezvoltarea de produse cu o denumire de origine protejată, o indicaţie geografică sau care intră sub incidenţa unei etichete de calitate naţionale etc.
Pe lângă criteriile generale care trebuie îndeplinite pentru recunoaşterea grupului şi a organizaţiei de producători mai trebuie îndeplinite şi criterii specifice. Astfel, potrivit art. 6 alin. (2) din O.G nr. 37/2005, în cazul grupurilor de producători, începând cu anul al doilea de la recunoaştere, trebuie să dovedească prin evidenţă contabilă, pentru anul anterior, valoarea minimă a producţiei comercializate în comun, pentru grupa de produse, respectiv produsele pentru care a obţinut recunoaşterea, stabilită la suma de 30.000 euro echivalent în lei, precum şi faptul că cel puţin 51% din această producţie provine din producţia proprie a membrilor. Pentru organizaţiile de producători suma este de 100.000 de euro. Totodată aceştia mai trebuie să asigure şi managementul comercial şi bugetar adecvat şi să pună efectiv la dispoziţia membrilor mijloacele tehnice de stocare, sortare, ambalare şi comercializare a producţiei acestora.
Prin Legea nr. 24/2016 se introduce alin. (2)1 care spune că prin excepţie de la prevederile alin. (2), grupului/organizaţiei de producători i se menţine recunoaşterea, în cazul în care valoarea producţiei comercializate în comun este afectată de o calamitate/dezastru natural, potrivit legislaţiei specifice în vigoare.
Se modifică de asemenea termenul în care autoritatea competentă a statului emite avizul de recunoaştere. Potrivit reglementării anterioare, termenul era de 90 zile de la data depunerii cererii de acordare a recunoaşterii. Prin această ultimă modificare a ordonanţei, termenul scade la maxim 30 zile de la depunerea documentaţiei.
Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2016!
Denise NIMIGEAN, jurist
denise@revista-ferma.ro