APIA Iași îi răspunde prompt cu un drept la replică fermierului Mihai Balmuș, a cărui poveste Agroinfo a publicat-o la Vocea fermierului.
Pentru corecta informare a opiniei publice, vă adresăm rugămintea să publicați punctul nostru de vedere față de articolul: Cum poate să-ți rătăcească APIA dosarul cu despăgubirile pe secetă?
În articol se afirmă: În data de 26 octombrie 2015, după ce am citit textul ordonanței care reglementează alocarea ajutoareor pentru secetă, am întocmit un dosar cu copie CI, copie proces-verbal emis de Comisia locală care constată nivelul daunei provocate de secetă, copie CUI și dovadă cont bancar, semnate și cu mențiunea conform cu originalul. Am înregistrat dosarul la APIA Iași, sub nr 23700/26.10 2015, dosar depus în scopul alocarii de despăgubiri pentru calamitățile produse în acest an de secetă. Când am mers la APIA pentru cererea de acord prealabil pentru motorina pe 2016, m-am interesat și de dosarul depus pentru calamități. Am primit un răspuns uluitor: nu sunteți înregistrat cu dosar pentru despăgubiri deoarece nu l-ați depus până la termenul limită de 2 decembrie. Așa cum v-am spus deja, eu mi-am completat dosarul încă de la sfârsitul lunii octombrie, atașat vă anexez și copie cu numărul de înregistrare dat de APIA Iași.
Față de aceste afirmații precizăm următoarele:
Schema de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie – septembrie 2015 se acordă potrivit OUG 45 din 23 octombrie 2015. Conform prevederilor art.11 al Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative – Publicarea actelor normative (1) În vederea intrării lor în vigoare, legile șI celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile șI ordonanțele Guvernului (….) se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, Art.12, alin (2) stabilește că: Ordonanțele de urgență ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiția depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară.
OUG 45/23.10.2015 a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I nr.798 din 27.10.2015. Astfel, data intrării în vigoare a OUG nr.45/2015 este 27.10.2015.
Având în vedere acestea, pe data de 26.10.2015 APIA nu avea cum să primească cereri privind ajutorul de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă deoarece actul normativ nu fusese încă publicat.
În Registrul de intrări șI ieșiri la numărul 23700 figurează documentul proces-verbal constatare pagube nr.2585/20.07.2015 provenind de la PFA Balmuș Mihai. Documentele depuse nu sunt însoțite de o cerere prin care se solicită ajutorul de stat.
Conform prevederilor art.30 din OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plățI care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art.2 din Legea nr.36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură - (1) În sensul finanțării, al gestionării și al monitorizării politicii agricole comune, forța majoră, și circumstanțele excepționale sunt recunoscute, în special, în următoarele cazuri:
a) decesul beneficiarului;
b) incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
c) o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploatația agricolă;
d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor, aflate pe exploatația agricolă;
e) o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parțial sau integral șeptelul sau, respective, culturile beneficiarului;
f) exproprierea întregii exploatații agricole sau a unei mari părțI a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.
Art.31 (1) În termen de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi se află în situația de la art.30 (1) notifică în scris APIA cu privire la cazurile de forță majoră și circumstanțele excepționale furnizând, totodată, dovezi relevante care atestă apariția acestor cazuri.
Având în vedere obligația fermierilor de a notifica cazurile de forță majoră, depunerea Procesului verbal de constatare a pagubelor nu putea fi interpretată decât în acest sens, respectiv al respectării obligației prevăzută la art.31 din OUG 3/2015.
Referitor la afirmația: Dacă a fost ceva în neregulă cu acest dosar, era firesc ca eu să fiu anunțat, să mă prezint la APIA pentru completarea actelor sau pentru orice altă problemă ivită? APIA București a emis în data de 29.10.2015 o Informare de presă și Centrul județean Iași a transmis către primăriile din județ, inclusiv către Primăria Balș, pe raza căreia fermierul deține suprafețele de teren, o informare privind ajutorul de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de secetă, astfel că instituția noastră și-a îndeplinit obligația de informare a fermierilor. Mai mult, s-a specificat foarte clar faptul că procesele-verbale de calamitate depuse la registratura APIA în lunile din urmă nu țin loc de cerere de solicitare a ajutorului de stat.
În opinia noastră, dl.Balmuș Mihai a consultat actul normativ în formă de proiect și nu s-a informat privind intrarea sa în vigoare, perioada de depunere a cererilor și condițiile de îndeplinit și nu a depus cerere de solicitare a ajutorului de stat, vina pentru situația creată aparținându-i în exclusivitate.
În încheiere, ne exprimăm regretul pentru faptul că nimeni din redacția Agroinfo nu ne-a contactat pentru a putea comenta și lămuri aspectele prezentate în articol, în timp util în faza de documentare a materialului apărut în publicația pe care o conduceți.
Director executiv Sergiu Iulian Jităreanu, APIA Iași
Nota redacției: Din 27.000 de fermieri activi în județul Iași doar 2.500 primesc despăgubirile pentru secetă, ne informează șeful APIA Iași. Procentul este de sub 10%.
Regretele noastre sunt pentru fermierii români care, din pricina unor chestiuni pur birocratice, cum este completarea unei cereri, rămân cu pagubele provocate de secetă și fără compensațiile bănești la care ar fi avut tot dreptul. Propunerea noastră este să găsiți soluții în timp util.