Adama
Vinasa Rompak

Agroinfo, alături de fermieri! APIA Iași îi răspunde fermierului care a rămas fără despăgubirile pe secetă!

Publicat: 21 decembrie 2015 - 18:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APIA Iași îi răspunde prompt cu un drept la replică fermierului Mihai Balmuș, a cărui poveste Agroinfo a publicat-o la Vocea fermierului.

Pentru corecta informare a opiniei publice, vă adresăm rugămintea să publicați punctul nostru de vedere față de articolul: Cum poate să-ți rătăcească APIA dosarul cu despăgubirile pe secetă?

În articol se afirmă: În data de 26 octombrie 2015, după ce am citit textul ordonanței care reglementează alocarea ajutoareor pentru secetă, am întocmit un dosar cu copie CI, copie proces-verbal emis de Comisia locală care constată nivelul daunei provocate de secetă, copie CUI și dovadă cont bancar, semnate și cu mențiunea conform cu originalul. Am înregistrat dosarul la  APIA Iași, sub nr 23700/26.10 2015, dosar depus în scopul alocarii de despăgubiri pentru calamitățile produse în acest an de secetă. Când am mers la APIA pentru cererea de acord prealabil pentru motorina pe 2016, m-am interesat și de dosarul depus pentru calamități. Am primit un răspuns uluitor: nu sunteți înregistrat cu dosar pentru  despăgubiri deoarece nu l-ați depus până la termenul limită de 2 decembrie. Așa cum v-am spus deja, eu mi-am completat dosarul încă de la sfârsitul lunii octombrie, atașat vă anexez și copie cu numărul de înregistrare dat de APIA Iași.

Față de aceste afirmații precizăm următoarele:

Schema de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie – septembrie 2015 se acordă potrivit OUG 45 din 23 octombrie 2015. Conform prevederilor art.11 al Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative – Publicarea actelor normative (1) În vederea intrării lor în vigoare, legile șI celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile șI ordonanțele Guvernului (….) se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, Art.12, alin (2) stabilește că: Ordonanțele de urgență ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiția depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară.

OUG 45/23.10.2015 a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I nr.798 din 27.10.2015. Astfel, data intrării în vigoare a OUG nr.45/2015 este 27.10.2015.

Având în vedere acestea, pe data de 26.10.2015 APIA nu avea cum să primească cereri privind ajutorul de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă deoarece actul normativ nu fusese încă publicat.

În Registrul de intrări șI ieșiri la numărul 23700 figurează documentul proces-verbal constatare pagube nr.2585/20.07.2015 provenind de la PFA Balmuș Mihai. Documentele depuse nu sunt însoțite de o cerere prin care se solicită ajutorul de stat.

Conform prevederilor art.30 din OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plățI care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art.2 din Legea nr.36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură - (1) În sensul finanțării, al gestionării și al monitorizării politicii agricole comune, forța majoră, și circumstanțele excepționale  sunt recunoscute, în special, în următoarele cazuri:
a) decesul beneficiarului;
b) incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
c) o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploatația agricolă;
d) distrugerea accidentală a clădirilor destinate creșterii animalelor, aflate pe exploatația agricolă;
e) o epizootie sau o boală  a plantelor care afectează parțial sau integral șeptelul sau, respective, culturile beneficiarului;
f) exproprierea întregii exploatații agricole sau a unei mari părțI a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.

Art.31 (1) În termen de 15 zile lucrătoare de la data la care beneficiarul sau succesorul său în drepturi se află în situația de la art.30 (1) notifică în scris APIA cu privire la cazurile de forță majoră și circumstanțele excepționale furnizând, totodată, dovezi relevante care atestă apariția acestor cazuri.

Având în vedere obligația fermierilor de a notifica cazurile de forță majoră, depunerea Procesului verbal de constatare a pagubelor nu putea fi interpretată decât în acest sens, respectiv al respectării obligației prevăzută la art.31 din OUG 3/2015.

Referitor la afirmația: Dacă a fost ceva în neregulă cu acest dosar, era firesc ca eu să fiu anunțat, să mă prezint la APIA pentru completarea actelor sau pentru orice altă problemă ivită?  APIA București a emis în data de 29.10.2015 o Informare de presă și Centrul județean Iași a transmis către primăriile din județ, inclusiv către Primăria Balș, pe raza căreia fermierul deține suprafețele de teren, o informare privind ajutorul de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de secetă, astfel că instituția noastră și-a îndeplinit obligația de informare a fermierilor. Mai mult, s-a specificat foarte clar faptul că procesele-verbale de calamitate depuse la registratura APIA în lunile din urmă nu țin loc de cerere de solicitare a ajutorului de stat.

În opinia noastră, dl.Balmuș Mihai a consultat actul normativ în formă de proiect și nu s-a informat privind intrarea sa în vigoare, perioada de depunere a cererilor și condițiile de îndeplinit și nu a depus cerere de solicitare a ajutorului de stat, vina pentru situația creată aparținându-i în exclusivitate.

În încheiere, ne exprimăm regretul pentru faptul că nimeni din redacția Agroinfo nu ne-a contactat pentru a putea comenta și lămuri aspectele prezentate în articol, în timp util în faza de documentare a materialului apărut în publicația pe care o conduceți.

Director executiv Sergiu Iulian Jităreanu, APIA Iași

Nota redacției: Din 27.000 de fermieri activi în județul Iași doar 2.500 primesc despăgubirile pentru secetă, ne informează șeful APIA Iași. Procentul este de sub 10%

Regretele noastre sunt pentru fermierii români care, din pricina unor chestiuni pur birocratice, cum este completarea unei cereri, rămân cu pagubele provocate de secetă și fără compensațiile bănești la care ar fi avut tot dreptul. Propunerea noastră este să găsiți soluții în timp util.

Vizualizat: 2894 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum poate să-ți rătăcească APIA dosarul cu despăgubirile pe secetă?

Cum poate să-ți rătăcească APIA dosarul cu despăgubirile pe secetă?

Cu plata despăgubirilor pentru secetă s-au ivit câteva situații extrem de neplăcute. 124 de fermieri din Dâmbovița rămân cu pagubele pentru că au depus dosarele mai târziu cu o zi decât termenul limită prevăzut pe 2 decembrie 2015. Dacă pentru ei banii sunt pierduți, un fermier din Iași are șanse să-și rezolve problema, fie și pe ultima sută de metri. Iată pățania agricultorului!

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii