NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! În timp ce agricultura, ca multe alte profesii, continuă să fie un domeniu predominant de sex masculin, există un număr tot mai mare de ferme conduse de femei. Cele mai recente date disponibile (de la Eurostat, 2013) sugerează că, în medie, aproximativ 30% din fermele din UE sunt gestionate de o femeie - date care ascund diferențe destul de mari între anumite țări, de la puțin peste 5% la aproximativ 47% în Lituania.
În mod încurajator, ponderea femeilor care aleg să fie fermier crește, deși lent: în 2005, aproximativ 27% din fermele din UE-28 erau deținute de femei, iar cea mai mare parte a creșterii provine din extinderea UE din 2004, cu țările din est unde există tendința de a avea mai multe ferme deținute de femei decât cele din vest.
Mărimea medie a fermelor gestionate de femei este de 6,4 hectare, mai puțin de jumătate din 14,4 ha pentru fermele gestionate de bărbați. Și din punct de vedere al producției pe exploatație agricolă, femeile au obținut puțin sub 12 000 de euro în 2013, comparativ cu aproape 40 000 de euro cât a obținut un fermier bărbat. Aceste date reflectă faptul că femeile controlează mult mai puțin teren, 12%, prin comparație cu bărbații care controlează 61% (restul de 28% din teren este deținut de "persoane juridice", cum ar fi companiile). Aceste variații sunt mai puțin pronunțate în noile state membre ale UE, în care, în medie, femeile exploatează aproximativ 3,4 ha.
Sectorul agricol din Europa este dominat de o populație în vârstă și acest lucru este cu siguranță adevărat atunci când vine vorba de agricultorii femei. Datele arată că doar 4,9% din agricultorii sub vârsta de 35 de ani sunt femei, prin comparație cu 6,4% bărbați. Majoritatea agricultorilor cu vârsta de peste 65 de ani este, de fapt, compusă din femei - 40%, comparativ cu 27,6% bărbați, se arată într-un comunicat transmis luni de Comisia Europeană.
Deși aceste cifre subliniază în mod clar că managerii de ferme sunt încă predominant bărbați, datele arată că femeile sunt extrem de active în ferme, fie pe ferme de familie (aproape 40%) sau lucrători în agricultură (37%).
Deci, ce poate face UE pentru a încuraja mai multe femei să intre în agricultură?
Majoritatea măsurilor susținute sau finanțate de UE urmăresc să transforme agricultura într-o profesie mai atrăgătoare pentru ambele sexe, de fapt, subvențiile acordate agricultorilor, sprijin financiar suplimentar pentru tinerii agricultori în special, în timp ce tehnicile agricole moderne - ajutate de sateliți și roboți - o fac și mai atractivă pentru oricine.
Integrarea dimensiunii de gen este abordată și prin intermediul programelor de dezvoltare rurală finanțate prin politica agricolă comună: țările UE sunt obligate să analizeze situația femeilor din zonele rurale și să ia în considerare rezultatele acestor analize atunci când își elaborează programele de dezvoltare rurală.
Sursa: Comisia Europeană