Adama
Agreena
AGRICOVER

AGRICULTURĂ LA GENUL FEMININ! 30% DIN FERMELE din UE sunt CONDUSE DE FEMEI!

Publicat: 17 octombrie 2017 - 21:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! În timp ce agricultura, ca multe alte profesii, continuă să fie un domeniu predominant de sex masculin, există un număr tot mai mare de ferme conduse de femei. Cele mai recente date disponibile (de la Eurostat, 2013) sugerează că, în medie, aproximativ 30% din fermele din UE sunt gestionate de o femeie - date care ascund diferențe destul de mari între anumite țări, de la puțin peste 5% la aproximativ 47% în Lituania.

În mod încurajator, ponderea femeilor care aleg să fie fermier crește, deși lent: în 2005, aproximativ 27% din fermele din UE-28 erau deținute de femei, iar cea mai mare parte a creșterii provine din extinderea UE din 2004, cu țările din est unde există tendința de a avea mai multe ferme deținute de femei decât cele din vest.

Mărimea medie a fermelor gestionate de femei este de 6,4 hectare, mai puțin de jumătate din 14,4 ha pentru fermele gestionate de bărbați. Și din punct de vedere al producției pe exploatație agricolă, femeile au obținut puțin sub 12 000 de euro în 2013, comparativ cu aproape 40 000 de euro cât a obținut un fermier bărbat. Aceste date reflectă faptul că femeile controlează mult mai puțin teren, 12%, prin comparație cu bărbații care controlează 61% (restul de 28% din teren este deținut de "persoane juridice", cum ar fi companiile). Aceste variații sunt mai puțin pronunțate în noile state membre ale UE, în care, în medie, femeile exploatează aproximativ 3,4 ha.

Sectorul agricol din Europa este dominat de o populație în vârstă și acest lucru este cu siguranță adevărat atunci când vine vorba de agricultorii femei. Datele arată că doar 4,9% din agricultorii sub vârsta de 35 de ani sunt femei, prin comparație cu 6,4% bărbați. Majoritatea agricultorilor cu vârsta de peste 65 de ani este, de fapt, compusă din femei - 40%, comparativ cu 27,6% bărbați, se arată într-un comunicat transmis luni de Comisia Europeană.

Deși aceste cifre subliniază în mod clar că managerii de ferme sunt încă predominant bărbați, datele arată că femeile sunt extrem de active în ferme, fie pe ferme de familie (aproape 40%) sau lucrători în agricultură (37%).

Deci, ce poate face UE pentru a încuraja mai multe femei să intre în agricultură?

Majoritatea măsurilor susținute sau finanțate de UE urmăresc să transforme agricultura într-o profesie mai atrăgătoare pentru ambele sexe, de fapt, subvențiile acordate agricultorilor, sprijin financiar suplimentar pentru tinerii agricultori în special, în timp ce tehnicile agricole moderne - ajutate de sateliți și roboți - o fac și mai atractivă pentru oricine.

Integrarea dimensiunii de gen este abordată și prin intermediul programelor de dezvoltare rurală finanțate prin politica agricolă comună: țările UE sunt obligate să analizeze situația femeilor din zonele rurale și să ia în considerare rezultatele acestor analize atunci când își elaborează programele de dezvoltare rurală.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizat: 2478 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

25 aprilie 2024 - 15:20

Parlamentul European aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE. Condiționalitățile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024. Mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiții meteorologice extreme. Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme.

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

25 aprilie 2024 - 15:03

GAEC 8, norma de eco-condiționalitate, procentul de teren lăsat pârloagă, care a dat bătăi de cap fermierilor nu va mai fi o condiție pentru încasarea subvențiilor APIA, anunță eurodeputatul român Daniel Buda.

Efectuarea plăţilor APIA pe cap animal!

Efectuarea plăţilor APIA pe cap animal!

25 aprilie 2024 - 11:24

Ghidul APIA elaborat pentru acest an precizează modalitatea de efectuare a plăților APIA pentru crescătorii de animale, termenul limită pentru plata subvențiilor din zootehnie.

Control și supracontrol APIA în fermele de animale pentru plata ANT și SCZ!

Control și supracontrol APIA în fermele de animale pentru plata ANT și SCZ!

25 aprilie 2024 - 05:33

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) va verifica și anul acesta fermele de animale care solicită plata subvențiilor disponibile pentru zootehnie, ajutor național tranzitoriu, ANT, și sprijin cuplat pentru venit, SCZ.

Fermierii români au luat țeapă cu tractoare din Germania!

Fermierii români au luat țeapă cu tractoare din Germania!

24 aprilie 2024 - 19:36

Mai mulți fermieri români au rămas fără zeci de mii de euro după ce au făcut comenzi în Germania pentru utilaje agricole. 

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

24 aprilie 2024 - 15:43

Crescătorii români de ovine vând în această perioadă sute de miei pentru export în țările arabe. Zeci de mii de miei din județele Galați și Vrancea ajung anul acesta în ţările arabe. Fermierii spun că s-a dus vestea că românii au marfă bună, astfel că tirurile vin şi încarcă mieii în viu, direct de la stână.

Termen 15 zile la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

Termen 15 zile la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

24 aprilie 2024 - 07:33

Foarte important termenul APIA de 15 zile lucrătoare pentru crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal sau tonă lapte, aferente acestui an. Respectarea termenului înseamnă încasarea fără probleme a subvențiilor APIA din zootehnie chiar dacă crescătorii nu au respectat regulile.

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

24 aprilie 2024 - 07:03

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiuni pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale privind produsele de protecţie a plantelor şi protecţia mediului, în cadrul acţiunii naţionale FITOS 2024.

Cum faceți transferul animalelor ca să nu pierdeți subvențiile APIA pentru acest an!

Cum faceți transferul animalelor ca să nu pierdeți subvențiile APIA pentru acest an!

24 aprilie 2024 - 06:27

Mulți crescători de animale nu știu cum să facă transferul unei exploatații zootehnice și din acest motiv își pierd subvențiile APIA. Ghidul APIA pentru anul 2024 lămurește cum se face acest transfer.

Ce se modifică anul acesta la plata subvenției APIA soia!

Ce se modifică anul acesta la plata subvenției APIA soia!

23 aprilie 2024 - 13:30

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere un proiect de Ordin MADR care modifică unele dintre condițiile subvențiilor APIA pentru acest an, prevăzute în Ordinul MADR 106/2024. O schimbare este făcută la sprijinul cuplat pentru venit-soia, referitoare la documentele doveditoare pe care fermierii trebuie să le prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii