CEREALE ORGANICE. Un fermier român lansează o provocare pentru fermieri și autorități! Acest agricultor spune că este capabil să demonstreze că se poate face agricultură și pe o suprafață de 1.000 ha.
Aurel Petruș, fermierul care lucrează în Ștefan cel Mare, județul Călărași, peste 1.000 ha în sistem organic, lansează o provocare pentru autorități, fermieri și toți cei care au vreo îndoială că se poate face agricultură ecologică pe spații extinse. Ultimile evenimente derulate în România prin care fermierii români sunt acuzați că nu se poate face agricultură organică pe mai mult de 5-6 ha l-au determinat pe Aurel Petruș să vină cu această provocare.
E adevărat că nu e ușor să stăpânești tehnologiile organice fără un asolament profesionist. Eu fac rotație cu nu mai puțin de 14 culturi agricole în fiecare an. Grâul și orzul vin doar după leguminoase. Mazăre, fasole și soia pe care o am în asolament de doar 2 ani și, deși este o cultură destul de greu de stăpânit în sistem organic, se vinde extraordinar de bine, spune agricultorul.
În plus prașile mecanice, inclusv cele manuale, sunt parte a tehnologiei pe care o folosește pentru a obține rezultate economice deosebite. Se întâmplă însă să și greșească. Dar orice greșeală este un pas spre înainte. Agricultura ecologică e o nișă extrem de grea, dar și eficientă financiar.
De fapt, fermierul are contracte dinainte de a pune sămânța în câmp, iar exportul de produse organice nu e floare la ureche. Cei care cumpără fac analize la sânge, la fel și societățile de autorizare. Și pentru asta nu e permisă nicio abatere de la reguli. Și el nu face rabat de la calitate! Așa că fermierul lansează această provocare inclusiv fermierului ialomițean Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR și organizatorul Zilei Porumbului de la Orezu. Îl invită în fermă ca să vadă cu ochii lui că se poate. Și, deși nimeni nu arată spre el cu degetul, Aurel Petruș nu suportă umbra de îndoială care se poate abate asupra afacerii sale din pricina tendinței de generalizare. O afacere în care a investit mulți bani și foarte mult suflet!
Această provocare pornește de la ceea ce i se întâmplă în acest moment unuia dintre marii fermieri ai României, Viorel Nica, administratorul Agrichim Fetești. Agricultorul este suspectat că ar fi încasat subvenții în valoare de cca un milion de euro de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru agricultură ecologică practicată chiar pe o suprafață de 1.000 ha.
Ministerul Agriculturii ar fi constatat la o acțiune de control că e vorba de o agricultură convențională și nu de una ecologică, pentru care subvențiile sunt mai consistente. Fermierul Viorel Nica a contestat nota de control în care s-ar fi spus că a folosit chimicale, pesticide pe suprafața respectivă și că nu ar fi avut dreptul să încaseze subvențiile.
Este mult prea mult sa declari culturi ecologice pe suprafete care sar de 5 hectare, mai ales in sectorul cerealier, a declarat presei, în acest context, fermierul Nicolae Sitaru, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).